Hufvudstadsbladet

Vinterns vargjakt stoppad i Sverige

I Finland växer vargstamme­n. I Sverige har den däremot blivit så liten att Naturvårds­verket sätter stopp för vargjakten i vinter.

- Varför minskar vargen?

Den svenska vargstamme­n har minskat de senaste tre åren och det finns inte längre något utrymme för licensjakt om man har för avsikt att bevara vargstamme­n i landet. Enligt den senaste inventerin­gen finns det nu 305 vargindivi­der i landet. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n slog i en dom 2016 fast att det behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska kunna bevaras.

– När vi nu har så få vargar som vi har så finns det inte utrymme för någon licensjakt. Vi anpassar oss efter de nya förutsättn­ingar som en i nuläget minskande vargstam innebär, säger Marcus Öhman, chef för viltförval­tningen på Naturvårds­verket.

Naturresur­sinstitute­t i Finland meddelade tidigare i veckan resultatet av sin inventerin­g. Vargbestån­det i Finland beräknas till 165–190 individer vilket är 5–10 procent fler än i mars i fjol.

I Sverige har vargstamme­n minskat de tre senaste åren, och bara det senaste året med 14 procent.

– Vi ser en kraftigt nedåtgåend­e trend, och det är mycket oroande, säger Marcus Öhman.

– Man får ställa frågan om det är ett illegalt dödande som pågår. Speciellt i Dalarna och norra Värmland borde det finnas fler vargar av naturliga orsaker än vad det gör.

Vargjakten har under de senaste åren varit kontrovers­iell i Sverige. Frågan har prövats i olika rättinstan­ser där motståndar­e försökt stoppa jakten. När tillstånde­n väl har getts har det på flera platser ute i skogarna funnits aktivister som protestera­t. Jägarorgan­isationer har å andra sidan överklagat tillstånde­n och hävdat att tilldelnin­gen varit för liten.

Naturvårds­verket beslut påverkar inte de svenska länsstyrel­sernas möjlighet att besluta om skyddsjakt på varg, till exempel för att förebygga vargattack­er på tamdjur.

I Finland är vargen fridlyst, men jakt med stöd av dispens är möjlig. Det är Finlands viltcentra­l som behandlar ansökninga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland