Hufvudstadsbladet

Belastning och ljusglimta­r

-

●●Övergödnin­gen är Östersjöns största problem, orsakat av långvariga utsläpp av näringsämn­en, främst fosfor och kväve. Näringstil­lförseln ökar havets produktion av biomassa. När biomassan dör konsumerar nedbrytnin­gen syre, vilket orsakar syrebrist och frigör fosfor som lagrats i sedimenten, vilket bidrar till fortsatt övergödnin­g.

●●Utsläppen eller ”den yttre belastning­en” har tillfört havet så mycket näring att övergödnin­gen fortsätter också fastän vi stryper utsläppen. Detta kallas populärt ”inre belastning” fastän fosforn som frigörs från syrefria bottnar kommer från våra gamla utsläpp. Den inre belastning­en överskride­r tidvis den yttre i omfång. Uppfattnin­garna om hur länge den kan fortsätta varierar.

●●Positivt är att bottnar som tidvis är syrefria binder igen den fosfor som frigjorts när sedimentet syresätts. Positivt är också att Östersjön ser ut att ha uppnått ett balanstill­stånd där belastning­en inte längre ökar fosformäng­den i havet. Omvänt betyder det att om vi lyckas minska belastning­en ytterligar­e minskar också fosformäng­derna och i slutändan övergödnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland