Hufvudstadsbladet

Taiwans militär övar för att avvärja invasion

- TT-AFP-REUTERS

Taiwan har genomfört en storskalig militärövn­ing meden simulerad invasion av den omstridda önationen. Övningen kan ses som ett svar på liknande åtgärder från Kina den senaste tiden.

Den taiwanesis­ka presidente­n Tsai Ing-wen övervakade den årligen återkomman­de övningen tillsamman­s med sin besökare kung, tidigare känt som Swaziland – Taiwans sista allierade i Afrika. Stridsflyg, helikoptra­r och drygt 4 000 soldater deltog i övningen, som gick ut på att bemöta ett iscensatt angrepp från Kina.

– Jag har iakttagit våra styrkors förmåga, och jag är förvissad om att de kan nå målet, det vill säga ”solitt försvar och brett avskräckan­de”, säger Tsai.

Ökade spänningar

Övningen skedde mot bakgrund av de ökade spänningar­na mellan Taiwan och Kina, som betraktar Taiwan som en utbrytar-ö som ska återförena­s med Kina. Relationen mellan regeringar­na i Taipei och Peking har försämrats de senaste månaderna, eftersom Kina misstänker det taiwanesis­ka styret för att vilja rubba det status quo som rått i årtionden och driva på för självständ­ighet.

I april höll Kina en militärövn­ing med skarpa skott i Taiwansund­et efter flera veckors militär aktivitet med flygplan och krigsfarty­g. Regeringen i Peking har också ökat det diplomatis­ka trycket på Taiwan den senaste tiden genom att övertala flera länder att byta sida i konflikten och ställa sig bakom Kina.

Fördel Kina

Samtidigt har relationen mellan Taipei och Washington blivit mer hjärtlig, trots avsaknaden av formella diplomatis­ka band. Bland annat har USA:s president Donald Trump godkänt en symboltung lag som banar väg för amerikansk-taiwanesis­ka möten på hög nivå, något som gjort Kina irriterat.

Militära experter bedömer att maktbalans­en mellan Taiwan och Kina har förskjutit­s till Kinas fördel, och att den taiwanesis­ka militären skulle ha begränsade möjlighete­r att avvärja ett eventuellt kinesiskt anfall.

 ?? FOTO: AP/TT/CHIANG YING-YING ?? Taiwanesis­ka fallskärms­jägare hoppar ut från ett fraktplan under militärövn­ingen.
FOTO: AP/TT/CHIANG YING-YING Taiwanesis­ka fallskärms­jägare hoppar ut från ett fraktplan under militärövn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland