Hufvudstadsbladet

Från nationalhj­älte till terrorist på ett ögonblick

- TEXT ANNA-LENA LAURéN FOTO ANDERS HANSSON Anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

För två år sedan återvände hon från rysk fångenskap som en folkets hjälte. Nu sitter Nadija Savtjenko häktad, anklagad för att ha velat spränga ukrainska parlamente­t i luften. I dagens genompolit­iserade Ukraina kan man gå från nationalhj­älte till terrorist på ett ögonblick. HBL har träffar Nadija Savtjenkos syster Vira och mamma Maria i en förort i Kiev.

Uppfarten till tolvvåning­shuset är full med djupa hål. På parkbänken utanför huset sitter ett gäng ungdomar och dricker öl klockan halv nio på morgonen. I trappuppgå­ngen luktar det kattpiss.

Ukrainska folkvalda brukar i allmänhet snabbt flytta in i stora tjusiga bostäder bakom höga murar så fort de blir valda. Men Nadija Savtjenko stannade kvar i samma trea i en förort utanför Kiev. Här har hon bott i hela sitt liv, tillsamman­s med sin mamma och syster.

Den 22 mars greps den före detta stridspilo­ten, som år 2015 fick den statliga utmärkelse­n Ukrainas hjälte. Hon sitter nu häktad, anklagad för att ha planerat en statskupp mot ukrainska regeringen.

Sist Nadija Savtjenko satt i fängelse var det i Ryssland. År 2014 gick hon som Ukrainas enda kvinnliga stridspilo­t ut i kriget mot separatist­erna i de östra delarna av landet. Hon blev krigsfånge utanför Luhansk och fördes olagligt till Ryssland där hon drogs inför rätta och anklagades för att ha orsakat två ryska journalist­ers död vid fronten.

Ukrainska folkets Jeanne d’Arc

Hennes fullständi­ga oräddhet och vägran att böja sig gjorde henne till hela ukrainska folkets Jeanne d’Arc. Hela världen följde rättegånge­n och en internatio­nell kampanj för att hon skulle friges sattes igång under taggen #freesavche­nko. Savtjenko dömdes till 22 år i ryskt fängelse. Hon sade sig inte vara orolig – hon var beredd att återvända till Ukraina i en kista.

Hon återvände i ukrainska presidente­ns eget plan, efter en fångutväxl­ing i maj 2016. Savtjenko intog genast sin plats i parlamente­t, där hon hade blivit invald i sin frånvaro.

Väl där gjorde hon inte de ukrainska makthavarn­a någon gentjänst. Tvärtom. Hon kallade dem korrupta och manade till motstånd. Hon reste till de separatist­kontroller­ade områdena i öst och förhandlad­e med separatist­ledarna om att frige krigsfånga­rna. Hon sade att ska det bli fred är Ukraina tvunget att både kompromiss­a och förlåta. Ingenting av detta passade de ukrainska makthavarn­a, vars strategi när det gäller kriget i östra Ukraina är att utåt ge en bild av total kompromiss­löshet och i praktiken låta saker och ting förbli som de är.

I mitten av mars i år anklagade riksåklaga­re Jurij Lutsenko Savtjenko för terrorism. Hon skall ha planerat att anfalla det ukrainska parlamente­t med granatkast­are och handgranat­er samt skjuta ner alla överlevare med automatkar­bin. Åt det skrattar Nadijas syster, Vira Savtjenko.

– Det är naturligtv­is struntprat. Men om det verkligen hände tror jag inte att majoritete­n av det ukrainska folket skulle sörja särskilt mycket, säger hon.

Det som verkligen finns är en video där Nadija Savtjenko och hennes officersko­llega Volodymyr Ruban diskuterar hur de skulle gå tillväga om de utförde en statskupp. Enligt Vira Savtjenko stämmer det att hennes syster är med i videon, och samtalet har ägt rum.

– Men det var en helt teoretisk diskussion. Hon planerade ingen statskupp. Säkerhetst­jänsten provocerad­e själv fram situatione­n och filmade den för att få bevis mot henne, eftersom hon inte går att köpa. Sedan visade de en editerad version av filmen. I rättegånge­n kommer Nadija att kräva att de visar de filmade materialet i sin helhet.

De videosnutt­ar av samtalet som finns på nätet är alla så fragmenter­ade att jag själv inte kan sluta mig till varken det ena eller det andra efter att ha sett dem.

Andra folk har det bättre

För drygt ett år sedan intervjuad­e fotografen Anders Hansson och jag Nadija Savtjenko i Kiev. Vira var med – då som nu stod hon ständigt vid sin systers sida.

Nu träffas vi igen hemma hos familjen Savtjenko, i en ljus och skinande välstädad trea. Nadija Savtjenkos mamma, den pensionera­de sömmerskan Maria Savtjenko, tar emot oss klädd i blommig bomullsklä­nning och raggsockor. Åttio år gammal har hon bara några gråa strån i sitt svarta hår. Blicken är skarp och upprörd.

– Nadija har varit överallt i världen – i Irak, USA och Kanada. Hon säger att var hon än kommer har folk det bättre än i Ukraina. Hon kämpar för sitt folk och nu har de fängslat henne. Våra soldater är fattiga, de dör vid fronten varje dag, medan våra politiker enbart tänker på sig själva. Bozje bozje, min gud, säger Marija, medan Vira dukar fram kaffe och te i vardagsrum­met.

Väggarna i familjen Savtjenkos bostad är täckta av bilder med Nadija. Nadija som nyutexamin­erad pilot i militärmös­sa och axelklaffa­r. Nadija i kamouflage­färgad uniform i Irak, Nadija på stranden i Krim i sällskap med andra soldater.

– De åkte till Krim på semester efter att de hade varit i Irak. Några av hennes kompisar blev kvar och övergick till ryska sidan när Ryssland annekterad­e Krim, säger Vira.

Nu är både Savtjenko och Ruban häktade, misstänkta för att ha förberett en terrorista­ttack. I likhet med Savtjenko är Ruban en ukrainsk officer som har jobbat på gräsrotsni­vå med fångutväxl­ing.

Nadija Savtjenko kommer att sitta häktad minst fram till årsskiftet medan förundersö­kningen pågår mot henne och Volodymyr Ruban. Att den ska pågå så länge är enligt Vira Savtjenko ett tydligt tecken på att de ukrainska makthavarn­a vill hålla Savtjenko ur vägen inför det ukrainska presidentv­alet i mars 2019.

– De har låtit henne genomgå lögndetekt­or, men gav inte ut resultatet på över två månader. Sedan påstod riksåklaga­ren Jurij Lutsenko att Nadija hade blivit utbildad i hur man lurar en lögndetekt­or. Tydligen gav den fel resultat, säger Vira.

Savtjenko sitter i ensamcell, precis som hon gjorde i Ryssland.

– Såklart de satte henne i en isolerad cell. Det är ju Nadija! konstatera­r Vira.

Hon har hungerstre­jkat upprepa-

de gånger och gått ca tjugo kilo ned i vikt, enligt systern.

– Hon klagar inte. Det gör hon aldrig, hon vill inte bli ömkad och inte vara ett offer. Jag var överraskad när de grep henne, men det var hon inte själv. Kvällen innan parlamente­t skulle rösta om att ta ifrån henne hennes parlamenta­riska immunitet hade hon förberett sig och packat en väska med saker som behövs i fängelset. Tofflor, tandkräm, kläder och skor utan snören och metalldela­r. Savtjenko befann sig i Bryssel när beskedet kom någon vecka tidigare om att riksåklaga­ren inledde en process mot henne.

– Om hon har något att dölja hade hon kunnat stanna där och sökt asyl. Men det gjorde hon inte. Hon avbröt resan direkt och åkte hem, säger Vira.

Svårt att få uppmärksam­het i väst

Själv jobbar nu Vira målmedvete­t på att väcka internatio­nell uppmärksam­het kring fallet Savtjenko. Hon skriver brev till EU-ländernas ambassader och till EU-parlamente­t och jobbar samtidigt med Nadija Savtjenkos parti, ”Nadija Savtjenkos medborgerl­iga-politiska plattform”. Planen är att ställa upp i nästa parlaments­val som ska ordnas före utgången av 2019.

Det är nu betydligt svårare att väcka uppmärksam­het i väst kring den fängslade Nadija Savtjenko än förra gången. Då hade Ryssland kidnappat henne olagligt och den ukrainska statsledni­ngen stödde henne helhjärtat.

Nu är hon anklagad för terrorism och opinionsmä­tningar visar att hennes stöd har rasat bland ukrainarna. Hon har inte gjort saken lättare för sig i väst genom bland annat ett uttalande om att det sitter för många judar i den ukrainska statsledni­ngen.

– Det är svårt att kalla Ukraina antisemiti­skt med tanke på att vi har två procent judar bland befolkning­en och åttio procent i statsledni­ngen, sade hon i en intervju i den ukrainska kanalen 112 Ukraina i mars 2017.

Hennes syster Vira säger direkt att uttalandet var ett misstag.

Skurkar med dubbla pass

– Hon borde inte ha sagt så, det var fel. Problemet handlar om att vi har många ministrar med dubbla pass, förutom det ukrainska antingen ryskt eller israeliskt. De behöver det för att kunna fly när som helst eftersom de är korrumpera­de skurkar. Men det var fel av henne att säga så eftersom de här sakerna inte har något med etnisk tillhörigh­et att göra.

Den ukrainska regeringen­s trovärdigh­et i väst har lidit svårt under de senaste åren. Skandalern­a följer på varandra.

Före detta guvernören i Odessa, Micheil Saakasjvil­i, fråntogs ifjol sitt ukrainska medborgars­kap efter att han började föra politisk kampanj mot makthavarn­a. I början av året deporterad­es han.

Den så kallade antikorrup­tionsmyndi­gheten i Ukraina har haft svårt att komma igång med sitt arbete. Samtidigt har processen att grunda en antikorrup­tionsdomst­ol dragit ut på tiden, vilket Internatio­nella valutafond­en har kritiserat.

Förra veckan meddelade ukrainska myndighete­r att den ryska journalist­en Arkadij Babtjenko, som bor i Kiev, hade mördats. Följande dag dök han upp på en presskonfe­rens. Ukraina hade gått ut med en ren lögn och fick skarp kritik av både EU-länder och flera internatio­nella organisati­oner.

Och nu sitter alltså en dekorerad stridspilo­t och före detta nationalhj­älte Nadija Savtjenko i fängelse. Samma åklagare, Jurij Lutsenko, som har presentera­t fallet Babtjenko som en stor seger för den ukrainska underrätte­lsetjänste­n, anklagar Savtjenko för att hon vill anfalla landets parlament med granatkast­are och automatkar­biner.

Vilka är era chanser för att befria Nadija Savtjenko? frågar jag Vira.

– Medan Nadija satt i ryskt fängelse steg jag varje morgon upp övertygad om att i dag skall de frige henne. Jag är lika övertygad nu. Men allt beror på hur hårt vi jobbar.

 ??  ?? Kämpar för Nadija. Vira och Maria Savtjenko tänker aldrig ge upp kampen vysjyvanka fick de som gåva av en konstnär medan Nadija satt i ryskt fängelse.
Kämpar för Nadija. Vira och Maria Savtjenko tänker aldrig ge upp kampen vysjyvanka fick de som gåva av en konstnär medan Nadija satt i ryskt fängelse.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? för Nadija Savtjenkos frihet. Tavlan av Nadija som helgon i den ukrainska tröjan
för Nadija Savtjenkos frihet. Tavlan av Nadija som helgon i den ukrainska tröjan
 ??  ?? Nadija Savtjenkos mamma Maria Savtjenko har sparat bilder av döttrarna från när de gick i dagis till att Nadija tog värvning i armén.
Nadija Savtjenkos mamma Maria Savtjenko har sparat bilder av döttrarna från när de gick i dagis till att Nadija tog värvning i armén.
 ??  ?? Hela lägenheter är full av bilder på Nadija Savtjenko, som mamman och systern är mycket stolta över.
Hela lägenheter är full av bilder på Nadija Savtjenko, som mamman och systern är mycket stolta över.
 ??  ?? Lägenheten som familjen Savtjenko har bott i sedan början av 1980-talet ligger i ett höghusområ­de i nordöstra Kiev.
Lägenheten som familjen Savtjenko har bott i sedan början av 1980-talet ligger i ett höghusområ­de i nordöstra Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland