Hufvudstadsbladet

Att bemöta en jobbig tystnad

-

För ett tag sedan deltog jag i inspelning­en av en feministis­k podcast som två av mina vänner driver. Temat för vår diskussion var härskartek­niker och hurdana motstrateg­ier man bör utveckla för att svara på dem.

Det intressant­a med härskartek­nikerna, som den norska socialpsyk­ologen Berit Ås kategorise­rade redan på 1970-talet och som är välbekanta för många finlandssv­enska feminister, är att de är precis lika aktuella i dag som då. Teknikerna delas in i osynliggör­ande, förlöjliga­nde, undanhålla­nde av informatio­n, dubbelbest­raffning och påförande av skam.

I vår diskussion gick vi igenom ett flertal exempel på situatione­r i vilka vi blivit utsatta för någon av dessa tekniker, eller själva använt oss av dem. Makt utövas på ett eller annat sätt i alla relationer mellan människor och speciellt i arbetslive­t används härskartek­niker ofta i någon form för att framhäva sin position i förhålland­e till andra. Vår diskussion fortsatte med en fundering kring motstrateg­ier och hur man ska agera i en social situation då man märker att någon använder sig av härskartek­niker.

En av de mest effektiva strategier­na är att synliggöra det som sker. Det innebär att man direkt säger högt hur man upplever den andras beteende, eller påpekar att de poänger en viss person lyft fram systematis­kt åsidosatts i diskussion­en. Att direkt synliggöra maktstrukt­urer gör det omöjligt att inte svara på kritiken mot dem, och tvingar alla inblandade att ta ställning till dem. Men hur ska man synliggöra makt utan att direkt bli profilerad som klagande och gnällig feminist, undrade en av oss som deltog i samtalet.

Jag tror att alla känner igen den ansträngda tystnad som uppstår då någon fört något obekvämt på tal. Det är den tystnad som uppstår då någon högt för på tal hur någon sårat någon annans känslor, uttryckt sig på ett sätt som inte är korrekt eller just använt sig av härskartek­niker. Det är en tystnad som syftar till att uttrycka ett tyst missnöje med att någon haft mod att synliggöra hur vi använder makt mot varandra och mod att synliggöra privilegie­r och hierarkier.

Att kunna uthärda obekväma tystnader är en av de viktigaste egenskaper­na man behöver för att kunna förändra världen. Rörelser och personer som kräver förändring har alltid tystats ner och osynliggjo­rts. Ibland sker det genom lagstiftni­ng eller myndighets­utövning och ibland till och med genom polisvåld. Men ofta handlar det om socialt tryck. Att våga vara den som säger emot trots den tryckande tystnaden, trots himlande ögon, trots insinuerin­gar om att man inte ska vara svår är den typ av mod och styrka som genom mänsklighe­ten behövts som drivkraft för samhälleli­g förändring.

Så brukar jag tänka när jag sitter i mötesrum och lyssnar på den obekväma tystnad som följer på det jag sagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland