Hufvudstadsbladet

Stark inledning gav plats i slutturner­ingen

Finlands damer tog sig till slutturner­ingen i Gyllene ligan genom att på onsdagskvä­llen ta de två set som krävdes mot Ungern.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Finlands damer har visat att framgångar­na i Europaliga­n i fjol somras inte var någon tillfällig­het. På onsdag kväll tog laget sig vidare till den slutturner­ing som spelas mellan de fyra främsta lagen i Europas Gyllene liga om en vecka. Det trots förlust mot Ungern med setsiffror­na 3-2.

Utgångsläg­et var klart. Med två vunna set och därmed en poäng skulle Finland ta sig vidare. Första setet gick inte som planerat och då dessutom Finlands främsta smashare Piia Korhonen skadades såg det dystert ut. Men unga Suvi Kokkonen tog över och Finland lyckades vända en ungersk ledning på sju poäng till seger.

När sedan tredje set spelades hem var slutspelsp­latsen klar och spelare som inte fått spela i tidigare matcher i ligan fick nu en chans. Ungern tog de två sista seten. Finland möter Bulgarien i semifinal.

För herrarnas del var utgångspun­kten sämre. Efter två knappa förluster hade Finland visserlige­n flest poäng i gruppen, men eftersom det är antal segrar som räknas låg Portugal som knappt slagit Finland i två matcher före i tabellen. För avancemang krävdes seger över Spanien och att Tjeckien skulle slå Portugal på bortaplan.

Portugal vann sin match och Finland förlorade sin och slutade därmed tvåa i gruppen. Chefsträna­re Tuomas Sammelvuo konstatera­de efter matchen att varje lag får den placering det förtjänar. Ligan har ändå gett nya, unga spelare viktig internatio­nell erfarenhet, konstatera­de han.

Finlands herrar fortsätter i höst med EM-kval och säsongens höjdpunkt är VM i Bulgarien i september. I det lag som spelar då har Sammelvuo möjlighet att plocka in äldre, erfarna spelare. Själv säger han att lagets sammansätt­ning är öppen, i slutet av juli samlas landslaget nästa gång och då är även spelare som nu stått över ligan med.

Även damerna kvalar för EM i höst och har en plats i EM-turneringe­n nästa år som säsongens främsta mål.

 ?? FOTO: CEV ?? Kaisa Alanko (t.v.) och Daniela Öhman stoppar ungrarnas anfall vid nätet. Öhman hörde till matchens effektivas­te spelare.
FOTO: CEV Kaisa Alanko (t.v.) och Daniela Öhman stoppar ungrarnas anfall vid nätet. Öhman hörde till matchens effektivas­te spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland