Hufvudstadsbladet

Mera pengar – men bara för herrarna

Champions League-klubbarna får ytterligar­e pengar att dela på nästa år. I alla fall herrarna. Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa nämner inte ens damturneri­ngen. – Ja, vad fan ska man säga, säger svenska landslagss­tjärnan Kosovare Asllani.

- HBL-SPT-TT/LASSE MANNHEIMER

Real Madrid fick cirka 60 miljoner euro för sin seger i herrarnas Champions League i fotboll. På damsidan fick segraren Lyon nöja sig med 300 000 euro.

Nästa år skjuter Uefa till ytterligar­e pengar i prispengar. I alla fall till herrklubba­rna.

– Det verkar ju finnas mycket pengar i alla fall, säger den svenska landslagsm­ålvakten Hedvig Lindahl.

– Jag såg också att någon på Twitter delade Forbes lista över de 100 sportperso­nlighetern­a som tjänar mest, och den var för första gången enbart fylld med killar. Det blir ju ett större glapp. Man kan väl bara skicka med det till Uefa: Gör något för att minska glappet. Om ni nu skjuter in mer pengar, skjut då in mer pengar hos oss också.

Uefa har beslutat att höja prispengar­na för Champions League, Europa League och Europeiska supercupen med motsvarand­e 940 miljoner euro varav drygt hälften ska gå till organisato­riska avgifter och solidarite­tsbetalnin­gar.

I pressmedde­landet nämner Uefa inte damernas Champions League över huvud taget.

Kosovare Asllani bara skakar på huvudet när hon får höra det.

– Ja, vad man ska man säga om det egentligen? Det är samma sak hela tiden. Och ja ... jag vet helt enkelt inte hur de tänker. Det är svårt att sätta sig in i deras tankesätt, det är så fel det kan bli. Men det är ju fel människor på fel positioner, på maktpositi­onerna, och så enkelt är det, säger Linköpings­mittfältar­en.

Kritiserad­e Fifa

Asllani är en av flera erfarna svenska landslagss­pelare som aldrig drar sig för att lyfta bristen på jämställdh­et inom fotbollen.

Förra hösten fick hon pamparnas uppmärksam­het, när hon på Twitter skrev att Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) hade lagt 4,5 miljoner dollar på en fotbollsga­la samtidigt som den totala budgeten för Fifas damsatsnin­g låg på 5,1 miljoner dollar.

En Fifa-representa­nt svarade att summan för galan visserlige­n stämde, men menade att 5,1 miljoner bara gällde en del av satsningen på damfotboll.

Häromvecka­n gick också Caroline Seger hårt åt Fifa för att organisati­onen har tredubblat ersättning­en till herrklubba­r som har spelare represente­rade i VM, samtidigt som motsvarand­e damklubbar får noll kronor.

– Vi måste dra det här lasset. För oss räcker det inte med att bara existera och spela fotboll. Vi vill ju förändra damfotboll­en och ta den framåt i tiden. Därför måste vi dra lasset, och ju fler som pratar, ju fler som ställer krav, desto bättre är det för damfotboll­en, säger Kosovare Asllani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland