Hufvudstadsbladet

En mamma på gränsen till ett nervsamman­brott

En utmattad tvåbarnsmo­r som oroar sig för att skada sina barn har ordet i Catarina Diehls debutfilm.

- Hur tabubelagt är ämnet? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

”Jag●blir●galen●när●de●skriker”,●utbrister●modern●på●tal●om●sina●två● små●barn.

Livet●som●småbarnsma­mma●är● inte●som●mamman●har●tänkt●sig.● Barnen●följer●inte●hennes●påbud●utan●har●egna●idéer,●bland●annat●om● var●man●placerar●sina●kläder●vid● läggdags●och●var●pyjamasen●ska●vara.●Hon●lider●av●ständig●sömnbrist● och●minsta●motgång●känns●oöverstigl­ig.

Lite● senare● konstatera­r● mamman●uppgivet●att●hon●kanske●behöver●hjälp●–●detta●efter●att●hon●i●ilskan● över●barnen●dels●varit●alltför●hårdhänt●mot●dem,●dels●haft●sönder●saker.

Mamman●oroar●sig●för●framför● allt●tre●saker●–●att●hon●ska●tappa●humöret,●att●hon●ska●skada●sina●barn● och●att●hon●ska●bli●som●sin●egen●alkoholise­rade●och●aggressiva●mamma.

Den●lynniga●mamman●har●huvudrolle­n●i●Catarina Diehls debutfilm En arg mors bekännelse.●Historien,●och●citaten,●är●hämtade●ur●verklighet­en●men●på●film●får●mamman●

Ett av budskapen med den här filmen är att peka på hur svårt det är att få hjälp, utan att familjen splittras, för utmattade mammor som befinner sig i samma situation som filmens mamma gör.

vara●anonym.

–●Mammans●berättelse●är●ett●vittnesmål●från●det●verkliga●livet.●Hon● är●mån●om●att●hennes●identitet●ska● hemlighåll­as●och●tack●vare●att●hon●är● anonym●berättar●hon●mycket●mer●än● hon●annars●hade●gjort,●påpekar●Catarina●Diehl.

–● Ämnet● är● synnerlige­n● känsligt●eftersom●det●tangerar●en●barnskydds­anmälan.

–●Kombinatio­nen●mödrar●och●våld● är●tabubelagd.●En●mamma●förutsätts● vara●god,●älska●sina●barn●och●tycka● att●småbarnsår­en●är●den●bästa●perioden●i●livet.●Men●tänk●om●verklighet­en●inte●alltid●är●så●underbar?

Catarina●Diehl●citerar●organisati­onen●Naisen●väkivalta●som●har●jobbat●med●våldsamma●kvinnor●i●15●år.● Enligt●dem●tillhör●mödrar●som●oroar●sig●för●att●de●skadar●sina●barn●den● största●gruppen●av●deras●klienter.

–●De●här●mammorna●vågar●inte●prata●om●sina●rädslor●på●rådgivning­en,●av●oro●för●att●barnen●ska●tas● ifrån●dem.

Själv●är●Catarina●Diehl●barnlös● men●hon●har●jobbat●med●barn●på● dagis●och●i●skola●samt●med●gymnasieel­ever.

– Jag har umgåtts med och undervisat barn i olika åldrar och jag har många vänner som har barn och som upplever att de kan prata med mig om barncirkus­en i hemmet.

– I min närmiljö finns många historier som påminner om den jag berättar om i min film.

Eftersom mamman absolut vill vara anonym spelas hon i Catarina Diehls film av Daniela Fogelholm. Och verklighet­ens mamma, ja hon mår bättre i dag än när hon berättade sin historia för Catarina Diehl.

– Barnen har blivit äldre och mamman har lärt sig att behärska sig. Och sömnlöshet­en är inte lika plågsam längre.

– Ett av budskapen med den här filmen är att peka på hur svårt det är att få hjälp, utan att familjen splittras, för utmattade mammor som befinner sig i samma situation som filmens mamma gör.

Smygtitt

En arg mors bekännelse visas under dokumentär­filmsfesti­valen i Sheffield på måndag. I maj visades filmen i Cannes, utanför den officiella sektionen.

– Folk verkar kunna känna igen sig, säger Catarina Diehl, apropå publikens reaktioner.

– Själv brukar jag beskriva filmen som en smygtitt in i en mammas ruljangs med barn.

En arg mors bekännelse är Catarina Diehls debutfilm och dessutom hennes återkomst till Finland. Här inledde hon vuxenlivet med att studera juridik men upptäckte att hon hade valt fel yrkesbana.

– Juridik var inte alls min grej, det var inte ett dugg kreativt.

– I samma veva hade jag goda vänner som flyttade till England. Jag ville också i väg och inledde studierna i London med att läsa konsthisto­ria. Sedan blev det film.

Efter elva år i London, Paris och på Irland återvände Catarina Diehl till Finland.

– Jag hade tänkt mig en sväng fram och tillbaka men upptäckte hur underbart det är här. Så jag stannade.

På gång nu är nya filmer på kvinnotema­t.

– Jag planerar en serie. Nu lämnar jag temat moderskap men fortsätter med bekännelse­r.

 ??  ??
 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? Catarina Diehls debutfilm beskriver en mamma för vilken livet med två små barn inte är så underbart som hon hade föreställt sig.
CATA PORTIN FOTO: Catarina Diehls debutfilm beskriver en mamma för vilken livet med två små barn inte är så underbart som hon hade föreställt sig.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Panik i badrummet – filmens uttröttade småbarnsma­mma försöker orka med vardagens göromål.
FOTO: PRESSBILD Panik i badrummet – filmens uttröttade småbarnsma­mma försöker orka med vardagens göromål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland