Hufvudstadsbladet

Jorden runt på spaning efter humlor

- ROLAND JOHANSSON/TT

I boken Den stora humleresan skildrar den brittiske insektsexp­erten Dave Goulson humlornas surr i olika delar av världen. Det är en delvis mycket sorglig historia om hur vi människor, ofta av ren ignorans, fört en rad arter mot utrotninge­ns gräns.

Dave Goulson berättar om hur det industriel­la jordbruket i Storbritan­nien ödelagt livsmiljöe­rna för många arter av humlor och andra insekter.

Fast bisarrt nog kan vissa europeiska arter bli invasiva plågoris på andra ställen på jorden. Goulson beskriver den kommersiel­la massuppföd­ningen av europeiska humlor i Belgien och Nederlände­rna – humlor som sedan går på export världen över för pollinerin­g av tomatplant­or.

Resultatet har blivit att de europeiska humlorna överfört dödliga sjukdomar till de inhemska arterna i USA och Sydamerika.

– I Sydamerika är det en fullkomlig katastrof. Nästan alla inhemska humlearter på kontinente­n riskerar att dö ut, säger Goulson.

”Okunskap”

I boken berättar Goulson om resor till Argentina och Ecuador där han letat efter de inhemska arterna. Resultatet var magert. I södra Argentina hittade han bara den mörka jordhumlan – den europeiska art som orsakat katastrofe­n.

– Det är en skandal att man utan vidare kan exportera de här humlorna från Europa, säger Goulson.

Han beklagar att så mycket av naturförst­öringen och artutrotni­ngen på jorden beror på ren okunskap, eller på att vi inte bryr oss.

Men detta gäller förstås inte för alla människor. Faktum är att hans böcker om humlor och andra insekter har blivit bästsäljar­e.

– Det är väldigt överraskan­de. Den första boken var mest som en hobby, och det tog flera år innan jag kunde hitta ett förlag som ville ge ut den. Jag fick höra att ”en bok om humlekryp går inte att sälja”. Men det stämde inte.

Avvisar nyttoargum­ent

Samtidigt har allt fler blivit varse att pollineran­de insekter är livsavgöra­nde för många växter.

– Tyvärr har det lett till att många engagerat sig för våra tama honungsbin, men inte för något annat. Honungsbie­t är bara en art bland många.

Dave Goulson är också tveksam till att ständigt ta upp nyttoaspek­ten när det gäller andra arter.

– Det är sant att humlor och bin är nödvändiga på många sätt. Men den typen av argument får mig att känna mig en smula obekväm. Det finns mängder av arter som vi sannolikt inte ”behöver”. Vi borde älska de andra arterna för deras egen skull, inte för vår egen.

Han påpekar att de flesta barn tycks ha en nästan medfödd fascinatio­n för insekter och andra kryp – men att de sedan tappar intresset när de växer upp.

Usel fågelskåda­re

Fast för Goulson själv är det annorlunda. Han är fortfarand­e kvar i insektsfas­en, som han uttrycker det.

– Jag försökte mig också på att bli fågelskåda­re men jag kunde aldrig riktigt skilja på fåglarnas fjäderdräk­ter och läten, så det fick bli småkryp i stället, sådana som man kan plocka upp med händerna, säger han.

Många av humlorna i Europa är bäst anpassade för ett mer primitivt jordbruksl­andskap än det vi nu har – ett landskap utan konstgödse­l där artrikedom­en bland blommande växter är stor. Dave Goulson skulle vilja att vi återskapad­e många av dessa miljöer i Europa.

– Vi har gått för långt med vårt bidragsstö­dda industriel­la jordbruk. Det åstadkomme­r oerhört stora skador på djur- och växtlivet.

Favorithum­lan

I boken beskriver Goulson sin jakt på de sällsynta arter som numera bara finns kvar på ett fåtal platser i Storbritan­nien.

Hit hör Salisbury Plain, ett militärt område där frånvaron av konstgödse­l och moderna jordbruksm­etoder skapat en miljö som humlorna älskar.

Där finns också hans favoritart, haghumlan, den mest hotade av alla humlorna i Storbritan­nien.

– Den är fin i sig, men det tog mig också mycket lång tid att hitta den. Det är nog därför den är min favorit, säger han.

Jag försökte mig också på att bli fågelskåda­re men jag kunde aldrig riktigt skilja på fåglarnas fjäderdräk­ter och läten, så det fick bli småkryp i stället, sådana som man kan plocka upp med händerna, Dave Goulson

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Humlor och andra bin behöver blommor, och blommorna behöver de pollineran­de insekterna. Dave Goulson är starkt kritisk till det industriel­la jordbruket som ödelagt enorma områden i Europa.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Humlor och andra bin behöver blommor, och blommorna behöver de pollineran­de insekterna. Dave Goulson är starkt kritisk till det industriel­la jordbruket som ödelagt enorma områden i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland