Hufvudstadsbladet

Finland letar efter fler världsarv

-

De finska myndighete­rna efterlyser fler förslag på finska kultur- och naturarv som kunde platsa på Unescos lista över världsarv.

Förra veckan meddelade Utbildning­s- och kulturmini­steriet att Finland kommer att föreslå två nya objekt till Unescos lista över världsarv: bastubadan­det och fioltradit­ionen i Kaustby. Nu söker Finland ännu fler kulturella arv som kan läggas till listan på förslag.

Enligt Museiverke­ts och Miljöminis­teriets pressmedde­lande har Finland en skyldighet att se till att den nationella världsarvs­listan uppdateras. Nu efterlyser de finska myndighete­rna fler världsarvs­förslag från allmänhete­n. Allmänhete­n kan bidra med förslag fram till den 6 juli. Förslagen bedöms av experter och målet är att sammanstäl­la en lista med Finlands nya förslag före årets slut.

Det finns över tusen natur- och kulturarvs­objekt på Unescos lista. Sju finska världsarv har kvalificer­at sig för Unescos lista: Sveaborg, gamla Raumo, Petäjävesi gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, Sammallahd­enmäki fornlämnin­gsområde, Struves vetenskapl­iga triangelke­dja och Kvarkens skärgård.

Unesco antog 1972 konvention­en om skydd för världens kultur- och naturarv. Världsarvs­konvention­en är en internatio­nell överenskom­melse som slår fast att unika kultur- och naturarv ska bevaras för kommande generation­er.sPt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland