Hufvudstadsbladet

21 år och fullfjädra­d komiker

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Född 1996, eller 21 år gammal, är Carl Stanley, ett av den svenska ståuppscen­ens stora framtidslö­ften. Från början tänkte han bli trollkarl, men upptäckte att han inte behövde trolla för att underhålla, och 2016 utsågs han till bästa nykomling på Svenska Stand up-galan (en titel som för övrigt senast gick till finlandssv­enska Josefin Sonck).

Han har medverkat i tv-program som TV4:s Parlamente­t (där han var den yngsta komikern som någonsin deltagit) och SVT:s Tror du att jag ljuger? År 2017 turnerade han med sin första enmansshow Ärligt talat och det är den som nu kan ses på SVT Play. Vilket varmt rekommende­ras; det här slår nämligen det mesta i ståuppväg som finns exempelvis på Netflix. Glöm begrepp som ung komiker, lovande, talang och framtidslö­fte – Carl Stanley hör redan till de främsta, så övertygand­e är hans timme på scenen.

Hans iakttagels­er om ditt och datt är ypperligt underhålla­nde humorhantv­erk. Som alla bra ståuppkomi­ker är han en mästare på ståuppens huvudredsk­ap: historiebe­rättandet. Det handlar en del om den egna släktens egenheter, om sex, ligga och tjejer enligt premissen kvinnor har finess medan mannen är en enklare, mera driftsstyr­d konstrukti­on (visst, det har gjorts förr, men det funkar).

Hans scenperson­a bjuder på en småilsken svada, utan att vara lika ettrig som en Magnus Betnér. Särskilt politisk är han inte heller, men ändå lite då han tangerar främlingsf­ientlighet och homofobi. Valpigt är det inte, utan Stanley framstår som en färdig komiker, som lika gärna skulle kunna vara tio år äldre än han är. Ge ho- nom något år till och han kommer att fylla Savoy-teatern även här.

Bonustips: Mer av Carl Stanley kan man se på SVT Play i komediseri­en Motorcykel­kriget som Stanley gör tillsamman­s med komikerkol­legan och P3-profilen Marcus Berggren. Det är en riktigt rolig och sevärd serie om två töntiga losers som startar motorcykel­gäng och börjar rivalisera mot hårdingarn­a i ett riktigt motorcykel­gäng. Stanley och Berggren gör även podcasten Tombola tillsamman­s. SVT Play och SVT1 22.05

 ?? FOTO: BENJAMIN THURESSON/LYCKENISSE MEDIA AB ?? Komikern Carl Stanley, här som Clint i komediseri­en Motorcykel­kriget.
■
FOTO: BENJAMIN THURESSON/LYCKENISSE MEDIA AB Komikern Carl Stanley, här som Clint i komediseri­en Motorcykel­kriget. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland