Hufvudstadsbladet

Verbal akrobatik på Centerns partikongr­ess

Statsminis­tern lovar att en enig regering driver vårdreform­en i mål förutsatt att riksdagen gör sitt jobb. Han manar till ”bolsjevist­iskt lugn” då ”utomparlam­entariska krafter” försöker fälla reformen.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Juha Sipiläs verbala formulerin­gar om bolsjevist­iskt lugn och utomparlam­entariska krafter som ställer till teater för att fälla vårdreform­en väckte frågor när han öppnade Centerns partikongr­ess. Statsminis­tern förklarade att han avsåg reformen måste drivas i mål trots Jan Vapaavuori­s protester.

Statsminis­ter Juha Sipilä bara tangerade vård- och landskapsr­eformen i sitt öppningsan­förande på Centerns partikongr­ess i Sotkamo i går, men han gjorde det i sådana ordalag att presskonfe­rensen efteråt mest handlade om vad han egentligen menade.

I talet lovade Sipilä att regeringen driver reformen i mål trots att motståndet är hårt och trots att han räknar med en hel del ”störande faktorer” och ”mycket teater” under processens slutskede, vilket förutsätte­r att regeringen fullföljer jobbet ”med bolsjevist­iskt lugn”.

Inför pressen förtydliga­de statsminis­tern att han med bolsjevist­iskt lugn avsåg målmedvete­nhet och ett yttersta lugn. Beträffand­e de störande faktorerna och det hårda motståndet som ska orsaka teatern preciserad­e Sipilä sig: han avsåg ”utomparlam­entariska krafter”. På den uppenbara följdfråga­n, om han hade Jan Vapaavuori (Saml) i tankarna, svarade han:

– Exempelvis Helsingfor­s stads borgmästar­e är en av dem som kraftigt har motsatt sig reformen.

Beträffand­e själva reformproc­essen upprepade Sipilä att regeringen kan ge riksdagens social- och hälsovårds­utskott sitt genmäle redan nästa vecka, som för att skynda på processen. Han tillade ändå att riksdagen måste få arbetsro för att sköta sin del av jobbet. Han anser att reformen ska hinna i mål före valperiode­ns slut, men ”riksdagen måste göra sitt”.

Centerfält­et suktar efter sin landskapsm­odell och partiet har redan över tusen kandidater klara för landskapsv­alet, utan att någon vet när, eller ens om, valet blir av.

– Vi får slå av lite på takten så att vi inte toppar formen för tidigt, sade partiordfö­randen.

Talvivaara som guldgruva

I sitt tal räknade Juha Sipilä upp allt gott regeringen uträttat under valperiode­n. Att sysselsätt­ningsutvec­klingen överträffa­r målet och att Finland får sin del av den ekonomiska tillväxten är enligt Sipilä samhällsfö­rdragets förtjänst.

Centerns 77:e partikongr­ess är den första i Kajanaland på 30 år. Sipilä tog fasta på Sotkamos beryktade livlina, Talvivaara­gruvan, där miljöförst­örelsen klingat av i takt med att staten pumpat in hundratals miljoner euro i bolaget Terrafame.

Enligt Sipilä kan gruvdrifte­n bli lönsam, en potentiell guldgruva liksom, om staten kapitalise­rar bolaget Suomen Malminjalo­stus Oy med flera hundra miljoner euro. Det här är en tanke Sipilä inte hunnit diskutera med de andra regeringsp­artierna, men:

– Kapitalise­ringsbehov­et är inte heller akut, sade han.

På en fråga varför staten skulle plöja ner ytterligar­e penningmas­sor i Kajanaland­s berggrund svarade statsminis­tern att malmen helst ska förädlas i Finland och att det kunde uppstå ett helt industrikl­uster inom utveckling­en av batterier.

Livet efter Väyrynen

I övrigt sparar Juha Sipilä sina politiska framtidsvi­sioner till linjetalet i dag. Värdarna räknar med att inemot 3 500 personer ska närvara då partikongr­essen kulminerar. Centern väljer om Sipilä på ordförande­posten, utan motkandida­ter, sedan hedersordf­öranden Paavo Väyrynen hoppat av partiet.

– Väyrynen har inte varit någon central fråga inför kongressen. Jag önskar honom framgång, sade Sipilä.

I Väyrynens frånvaro är partiordfö­randens egentliga utmaning i Sotkamo att ena och engagera hela fältet inför riksdagsva­let nästa år. Opinionssi­ffrorna släpar efter och alla är inte förtjusta av Samlingspa­rtiets inflytande på Centerns politik. Värderinga­rna står i fokus i det nya princippro­gram som kongressen ska godkänna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Juha Sipilä förutsätte­r att riksdagen jobbar vidare med vårdreform­en i rask takt, men lovar att inte ingripa i arbetet.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Juha Sipilä förutsätte­r att riksdagen jobbar vidare med vårdreform­en i rask takt, men lovar att inte ingripa i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland