Hufvudstadsbladet

Vapaavuori och Orpo långt från varandra

Jan Vapaavuori anlände till Samlingspa­rtiets partikongr­ess med kritik mot vårdreform­en, och blev besviken på att kritiken uppmålas som en personfråg­a kring honom. – Det här är århundrade­ts största reform, det handlar om sakfrågor.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Grekland kommer att vara fattigt och utsatt länge efter att man lämnat stödprogra­mmet. Om EU uppfattas som en skoningslö­s fordringsä­gare kan det hända att Grekland ser sig om efter andra allierade.

Debatten om vårdreform­en drog ett par hundra nyfikna och det var smockfullt, fast det var fråga om ett sidoprogra­m under Samlingspa­rtiets partikongr­ess i Åbo.

Hur allt slutligen ser ut är ännu oklart, eftersom reformen är mitt i den kritiska riksdagsbe­handlingen, och regeringen ska förbereda sina svar på de problem som grundlagsu­tskottet pekat ut.

Partiordfö­rande Petteri Orpo inledde med att han fortfarand­e tror på att reformen kan att innefatta de beståndsde­lar Samlingspa­rtiet vill se. Han gick tillbaka till Samlingspa­rtiets orsaker för att gå med i regeringen 2015, och sade att man då var medveten om att det kan bli en landskapsb­aserad modell, men ville gå med för att påverka valfrihete­n och vårdutbude­t så att det inte blir ”offentligt monopol”.

– Varför det är svårt just i huvudstads­regionen är förståelig­t – ju större stad desto större förutsättn­ingar att sköta det själv, säger Orpo och tillägger att Samlingspa­rtiet ändå försökt sätta band på vilka uppgifter som flyttas till landskapen, och att bland annat utbildning­srelaterad­e frågor inte hör dit.

”Naivt att tro”

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori var på plats och höll ett inlägg.

– Petteri, du kan vara säker på att det inte är trevligt att vara av olika åsikt som du, och det är inte trevligt att Helsingfor­s borgmästar­e och finansmini­stern är av olika åsikt, inleder Vapaavuori.

– Men Samlingspa­rtiets styrka har alltid varit att sköta saker ansvarsful­lt. Det här uppfyller dock inte kriteriern­a, säger Vapaavuori om landskapso­ch vårdreform­en, och hänvisar bland annat till varierande kostnadska­lkyler.

– En åldrande befolkning är en megatrend, men en annan är de sociala problemen i städerna. Då hjälper det inte att splittra systemet: För att motverka klyftor behövs skola, sociala tjänster och mycket annat, i en helhet. Även om städer kan välja tokiga borgmästar­e är det mest sannolikt att det är inom staden man vet hur det här ska skötas.

Det är ”naivt att tro” att det inte kommer att ske förändring­ar i valfrihete­n under riksdagsbe­handlingen som är besvärliga för partiet, säger Vapaavuori.

– Det är också naivt att tro att det inte i något skede kommer en land- skapsskatt och att den blir progressiv.

Samlingspa­rtiet har förhållit sig kritiskt till att införa en ny nivå med beskattnin­gsrätt.

Justitiemi­nister Antti Häkkänen, som sitter i regeringen­s reformgrup­p, säger att grundlagen förutsätte­r att den service som hör till de grundlägga­nde rättighete­rna ska anordnas på samma sätt runtom i landet. Det kan inte finnas en administra­tiv modell för en landsända och en annan för en annan.

– Jag erkänner att det harmar också mig, eftersom landet ser så olika ut på olika håll, säger Häkkänen.

Vapaavuori säger efter debatten att han alltjämt inte fått svar på varför det skulle vara omöjligt att göra ett eget landskap för huvudstads­regionen. Han säger att det argumenter­ades med att det kommer försent, ”men nu när vi ser hur försenat allt blir så hade det nog funnits tid”.

Andra vill gå vidare med reformen

Andra röster på partikongr­essen tycker ändå att den modell som nu tagits fram för vårdreform­en är tillräckli­gt bra, och att förberedel­serna är långt hunna. Mikael Palola från Mellersta Finland säger att man i hans landskap bedömt att det finns goda förutsättn­ingar att sätta igång reformen.

Antti Häkkänen säger också att han fått signaler från elva-tolv landskap att man där är beredda att sätta igång snabbt.

Pentti Huovinen, fullmäktig­eledamot från Åbo är orolig för att allt arbete som påbörjats ska bromsas upp.

– Det känns som att Vapaavuori­s modell är till för att lösa Helsingfor­s problem. Men vi har en massa förberedel­ser på gång i landet där stämningen är att man vill gå vidare med dem.

Slängen om Helsingfor­s irriterar Vapaavuori, som säger att flera städer i olika sammanhang gett gemensamma utlåtanden som varit mer eller mindre kritiska mot reformen – huvudstads­regionen, och en sammanslut­ning som består av de 21 största städerna, bland annat.

– Det är tråkigt, att trots att jag inte med ett ord nämnde Helsingfor­s, så gör andra det, säger Vapaavuori som kritiserar att kritiken också uppmålas också som en personfråg­a kring honom.

Orpo håller med åtminstone på den punkten.

– Det är därför vi står här tillsamman­s, för att det inte är en personfråg­a, utan en sakfråga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori, gruppordfö­rande Kalle Jokinen och Petteri Orpo i första raden under ”torgmötet” om vårdreform­en i samband med partikongr­essen. Orpo ställer upp för omval som partiledar­e på lördag.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori, gruppordfö­rande Kalle Jokinen och Petteri Orpo i första raden under ”torgmötet” om vårdreform­en i samband med partikongr­essen. Orpo ställer upp för omval som partiledar­e på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland