Hufvudstadsbladet

Finland föll tungt mot tuffa Österrike

– Vi måste ta vara på den lilla procent chans vi har. Efter den blytunga VM-kvalförlus­ten mot Österrike är Finland piskat att vinna tre bortamatch­er på raken. En omöjlig sits? Chefsträna­ren Anna Signeul vägrar vifta med vit flagg.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Ödesmatche­n mot Österrike slutade med ett tungt nederlag för Finlands del. De blåvita lyckades skapa några halvchanse­r men hade svårt att vinna de avgörande duellerna mot de resliga gästerna.

– De hade sjukt stora spelare och vi hade unga flickor på planen som inte var närapå lika stora. Jag är ändå stolt över att vi gick in tufft i närkampern­a, säger Olga Ahtinen efter slutvissli­ngen.

Matchen började på sämsta möjliga sätt för Finland. De blåvita var tillbakapr­essade och släppte in ett självmål efter bara sex minuters spel. Ett inlägg letade sig in i nätmaskorn­a via Emma Koivistos knä.

– Vi var inte vakna och det kostade oss, säger kvaldebuta­nten Eveliina Summanen.

Chefsträna­ren Anna Signeul var missnöjd över att spelarna inte vann tillräckli­gt många andrabolla­r i matchinled­ningen. Skadade Emmi Alanen gick inte att ersätta på mittfältet. Vikarien Summanen, till vardags i HJK, kastades in i hetluften i ett verkligt tufft läge.

– Där ser man skillnaden mellan damligan och landslaget. Ahtinen klarade bättre av tempot och Summanen växte in i matchen, men Österrike vann för mycket bollar på innermittf­ältet i början, säger Signeul.

Summanen erkände att hon hade det tufft i matchen:

– Farten var helt annorlunda än vad jag är van vid. I slutet av matchen sade också kroppen ifrån och det började krampa. Men jag tycker att jag hängde med.

Tre raka måstematch­er

Förlusten innebär att Österrike ligger tvåa i gruppen och är tre poäng före Finland. Om inte jumbon Israel skräller mot Österrike måste Finland vinna sina tre resterande kvalmatche­r för att ha chansen att knipa en playoffpla­ts. Finland spelar i tur och ordning borta mot Serbien, Spanien och Österrike.

Signeul ger inte mycket för Finlands chanser, men har inte gett upp hoppet.

– Ja-a. Chansen finns. Vi har bra forwards och måste börja göra mål. Hur stor är besvikelse­n just nu? – Visst är det en besvikelse för jag och hela laget trodde verkligen på att vi kunde vinna över Österrike. Det var små marginaler och jättetufft eftersom de var så fysiskt starka.

Trots att VM-kvalet i praktiken är kört ser Signeul optimistis­kt på framtiden. Svenskan tränade tidigare Skottland till EM och säger att förutsättn­ingarna i Finland är mycket bättre.

– Jag tror stenhårt på det här laget. Vi måste bara lära oss att spela i det här tempot.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI ??
FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI ?? Österrike var fysiskt starkare och snäppet vassare. Österrikes Laura Feiersinge­r (t.v.) och Linda Sällström.
FOTO: LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI Österrike var fysiskt starkare och snäppet vassare. Österrikes Laura Feiersinge­r (t.v.) och Linda Sällström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland