Hufvudstadsbladet

Sommaren är här – äventyret kan börja!

- JONAS VON WENDT

Det har tisslats och tasslats om HBL:s sommaräven­tyr 2018. Nu kan vi äntligen avslöja att äventyret blir av också i år. Och det blir kanske häftigare än någonsin.

Stefan Lundberg tar i år läsarna med på en färd som går tvärs över en hel kontinent med vildmarker och miljonstäd­er.

– Jag har drömt om det här sedan jag var tolv. Det blir ett pojkäventy­r – på äldre dar, säger Lundberg.

Åttatusen vindlande kilometer under fem veckor, i bil, till fots, i kajak och med gummibåt.

Det blir inget strosande på Champs-Elysees, ostron i Le Havre, champagne i Reims, chillande på stranden i Nice eller restaurang­hopping i Lyon. Åtminstone inte för de finska fotbollsda­merna och finska fotbollstu­risterna som via förlusten i måstematch­en mot Österrike kan börja glömma festen i Frankrike nästa sommar.

Läget känns hopplöst med tre matcher kvar. Det krävs mer eller mindre att Finland vinner sina tre avslutande matcher. Då samtliga matcher går på bortaplan och motståndar­na heter Serbien, Österrike och Spanien känns det som utopi.

Meningen var att Finland skulle pressa högt centralt och se till att vara starka i eget straffområ­de. Ingetdera fungerade som tänkt då båda Österrikes mål kom från några meter och den tänkta pressen inte fungerade något vidare. Avsaknaden efter ettriga Emmi Alanen var stor.

Österrike spelade semifinal förra sommaren och i Tölö såg man varför. Det här var lugnt, metodiskt och förödande effektivt.

– De har väl typ en chans utöver sina två mål. Det är ett otroligt bra lag, berömmer landslagst­ränare Anna Signeul var första kval på den nya arbetsplat­sen med största sannolikhe­t inte blir någon fullträff.

Med Skottland upplevde hon ett par tunga kval innan hon lotsade landet till EM.

– Vi är mycket närmare med Finland än jag var med Skottland i början av min sejour där.

Men för att drömmen om ett slutspel ska bli av måste flera våga ta ansvar och avsluten bli mer resoluta. Killerinst­inkten saknas. Det är ofta lite ditåt och rätt intentione­r men belöningen uteblir då de sista passen är oprecisa eller för att man inte vågar ta ansvar. Bollar i sidled eller bakåt då du har öppet skottläge från 17 meter håller inte. Det borde Juventuspr­offset Sanni Franssi veta.

– Vi måste våga mera, vara mera själviska i vissa lägen, säger Signeul som ändå ser väldigt positivt på framtiden.

– Vi har många bra spelare, många unga på väg uppåt. Som Olga Ahtinen och Eveliina Summanen för att nämna ett par. Vi kommer att bli bättre men alla spelare måste gå framåt på alla delområden. Österrike manglade oss fysiskt. Det måste vi jobba på.

Nästa storturner­ing som Finland kan kvala in till är EM i England 2021. VM 2019 och OS 2020 går utan finsk medverkan men på tre år kan mycket positivt hända.

 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ??
FOTO: STEFAN LUNDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland