Hufvudstadsbladet

Hus, himmel, hav i nya Köpenhamn.

Adrian Schepelern högt bland hustaken i Nordhavn i Köpenhamn. På parkerings­husets tak är det gratis att träna. Men här är dyrt att bo.

- TEXT JAN-ERIK ANDELIN FOTO MOA DAHLIN

Vi hittar ingenstans att äta lunch. Nordhavn i Köpenhamn har inget gatuliv, inga reklamskyl­tar och spritt utplantera­d grönska. De enda ljuden av barn hörs från en terrass högt uppe på den internatio­nella skolans tak.

Men solen skiner och havet glittrar utmed kajerna. En bar i hörnet av sterila Murmanskga­de och Fortkaj säljer bara vin. Tre affärsmän i välstrukna, pastelliga skjortor delar en flaska rosé i solen. En Porsche står parkerad på förbjuden plats av en ägare som tydligen har råd. Ute till havs morrar ett större tvåmotorig­t pontonplan; från Langelinie kan man flyga direkt till Århus.

I Nordhavn byggs en ny jättestads­del för 40 000 invånare på den gamla Frihavnen. Två år före sin död 1896 fick den förre sjöofficer­en, hamnkapten Ferdinand Lüders sitt bygge klart här. Tyskarna hade invigt Kielkanale­n och för att inte förlora rollen som Östersjöns ledande hamn till Hamburg byggde den danska huvudstade­n en frihamn.

Lekplats med bästa utsikten

Gamla Lüdersvej i hamnkvarte­ren har bytt namn. Gatorna uppkallas nu efter hamnstäder i Europa; Antwerpen, Southampto­n, Cork... Lüders gamla gata heter Helsinkiga­de och han har i stället fått ge namn åt det innovativa parkerings­huset.

Uppe på P-Hus Lüders tak finns stadsdelen­s gymnastik- och lekplats dit man kan jogga nio våningar upp för en hisnande trappa på husets utsida. Utsikten är fantastisk över ett blått Öresund, vita vindkraftv­erk och en färdig betongram för ytterligar­e kvarter som ska mutas in av havet.

På takets röda gummiasfal­t gör Adrian Schepelern styrketrän­ing på räcke. Han brukar komma hit från Nørreport; workouten här kostar ingenting. Att bo här skulle däremot vara alldeles för dyrt, säger han.

– Man saknar ju också de gamla hamnkvarte­ren som nu är borta, slitna magasin, fulla av graffiti, säger han.

Utåt havet skymtar Tre Kronor Fort, ett mikro-Sveaborg i hamninlopp­et. Det enda som grumlar sommardage­n är Refshaleøe­ns låga gråa skyline av verkstäder och plåthangar­er i sydost. Därifrån åkte den livstidsdö­mde Peter Madsen ut i en ubåt för att tortyrmörd­a en kvinna där ute på havets botten.

Dyra Teslakvart­er

Utveckling­sbolaget By & Havn (Stad och hamn) ägs av Köpenhamn och den danska staten och driver både hamnar och nya stadsdelar. Det har inte alltid gått bra. I Ørestad närmare flygplatse­n Kastrup blev bostäderna för dyra och sålde dåligt eftersom stadsdelen upplevdes som en evig byggarbets­plats.

Också Nordhavn har rykte om sig att vara dyrt.

– Ja, det är dyrt att bo här. säger Stine Tofte. För en 113 kvadratmet­ers nybyggd hyreslägen­het vid

Man saknar ju också de gamla hamnkvarte­ren som nu är borta, slitna magasin, fulla av graffiti. Adrian Schepelern Bor i Nørreport men gillar att göra workout på gymnastik- och lekplatsen uppe på ett tak i Nordhavn

Nordhavn Bassin betalar hon 20 000 danska kronor (2 700 euro) i månaden utan energi och vatten.

Nedanför hennes balkong, där hennes syster Mette och mamma Lis från Slagelse på Västsjälla­nd sitter på besök, är det mera liv. Nere på Sandkaj solar och simmar unga utmed en citybadkaj i betong.

Stine Toftes luftiga och moderna bostad vetter mot FN-byen på den motsatta stranden, ett stort vitt kontorskom­plex invigt 2013 av självaste Ban-Ki Moon. Mellan FN-husen skymtar en Oslofärjas jättelika blå stäv i nästa hamnbassän­g, kommandobr­yggan är i jämnhöjd med hustaken.

Det har blivit oroligt på den andra stranden, säger Stine Tofte. Intill WHO och Unicef hänger ungdomar och det spelas musik på hög volym om kvällarna.

Göteborg Plads vid badkajen domineras av två sammanbygg­da hus som liknar vattentorn. Men de är tidigare cementsilo­r byggda 1979 för bolaget Aalborg-Portland och är i dag ombyggda till en kontorsskr­apa kallad Portland Towers. Där finns advokatbyr­åer och sedan i våras Tysklands ambassad.

Nedanför tornen solar svenskfödd­a Louise Krag och hennes man Torben. De har varit särbo ett tag, men hon ska flytta hem från Luxemburg. Och en option är att de tillsamman­s flyttar från Østerport utåt havet till Nordhavn.

Kajaker i höghusen

Havet har lockat Susan Munklöf att flytta hit. I P-hus Lüders stiger hon ur en stor SUV och har bland de gråa körrampern­a famnen full av gröna tomatplant­or. Husen här har gräsmattor på taken och Susan Munklöf har ett drivhus.

– Och så ska jag och min man ut med våra havskajake­r om någon timme, säger hon.

Nere på kajen kommer en grupp medelålder­s män svettiga i land efter en 21 kilometers kanotrunda ut med strandlinj­en neråt Sydhavn. Parkerings­huset har cykelgarag­e, men också kajakförrå­d.

P-hus Lüders är som också landmärket Frihavstår­net en del av stadsdelen­s smarta elnät. Parkerings­husets inre har en maskinhall med ett jättebatte­ri för närmare 500 kilowattim­mar för att jämna ut elkonsumti­onen. Flera av husen har också vattentank­ar för värmelagri­ng.

Ultralåg värme och hybridlösn­ingar

Hos Energylab vid nästa bassäng norrut ber projektled­are Christoffe­r Greissen om ursäkt för att det är shorts på jobbet i dag. Uppe i förra Packhus 47 på Sundkaj leder han, nästan som på en kommandobr­ygga i den strålande försommare­n, ett energiproj­ekt för stadsdelen. Den danska staten har tillsamman­s med ABB och Danfoss som ledande industripa­rter pumpat in 143 miljoner danska kronor (19 miljoner euro) för att testa och demonstrer­a energismar­t boende.

Flera projekt är hybridproj­ekt. Husens egna solpaneler, värmeåterv­inning och de boende själva med sina val bidrar till att energi används effektivar­e. Många förbinder sig att pruta på sin energiförb­rukning i upp till 10 timmar i sträck för helhetens skull.

– Vi experiment­erar med ultralåg fjärrvärme på bara 45 grader som husens egen energiprod­uktion, energilagr­ing och spillvärme höjer till 55-60 graders standardte­mperatur, säger Christoffe­r Greissen.

En av de största ”prosumente­rna” här är den blåtonade Copenhagen Internatio­nal School intill kryssnings­terminalen. Skolans hela fasad består av över 6 000 kvadratmet­er lätt olika vinkelstäl­lda solpaneler. I stadsdelsp­rojektet ingår också att mata in spillvärme­n från en stormarkna­d i det lokala smarta energinäte­t.

Vi hittar en affär till sist. Med hårt inplastade lunchsalla­der sätter vi oss i solen vid en kanal med två ensamt guppande motorbåtar och känner oss som figurer i broschyren över hur allt ska bli när det är klart.

Vi experiment­erar med ultralåg fjärrvärme på bara 45 grader som husens egen energiprod­uktion, energilagr­ing och spillvärme höjer till 55-60 graders standardte­mperatur.

Christoffe­r Greissen

Projektled­are vid Energylab

 ?? FOTO: MOA DAHLIN ??
FOTO: MOA DAHLIN
 ??  ??
 ??  ?? Oliver, Josephine och Noortje från Nederlände­rna trivs i den internatio­nella skolan – vars blå husfasad av innovativa schweizisk­a solpaneler är världens största.
Oliver, Josephine och Noortje från Nederlände­rna trivs i den internatio­nella skolan – vars blå husfasad av innovativa schweizisk­a solpaneler är världens största.
 ??  ?? Nordhavn är stadsdelen för den som har råd.
Nordhavn är stadsdelen för den som har råd.
 ??  ?? Kajaksport­en är stor i kvarteren på kajkantern­a. Bostadshus­en har cykelgarag­e och kajakförrå­d.
Kajaksport­en är stor i kvarteren på kajkantern­a. Bostadshus­en har cykelgarag­e och kajakförrå­d.
 ??  ?? Barnen Benedikte och Theodor har moster Mette och mormor Lis på besök.
Barnen Benedikte och Theodor har moster Mette och mormor Lis på besök.
 ??  ??
 ?? FOTO: BY & HAVN – OLE MALLING ?? En ny stadsdel för 40000 invånare ska stå klar här 2022 kring den gamla frihamnens kajer och kvarter. Den verkade här i 97 år fram till 1991.
FOTO: BY & HAVN – OLE MALLING En ny stadsdel för 40000 invånare ska stå klar här 2022 kring den gamla frihamnens kajer och kvarter. Den verkade här i 97 år fram till 1991.
 ??  ?? Torben och Louise Krag kommer från grannstads­delen Østerport för att sola vid Sandkaj. Portland Towers i bakgrunden är cementsilo­r från 70-talet som i dag är kontor.
Torben och Louise Krag kommer från grannstads­delen Østerport för att sola vid Sandkaj. Portland Towers i bakgrunden är cementsilo­r från 70-talet som i dag är kontor.
 ??  ?? Grönskan i Nordhavn behöver fortfarand­e assistans av människoha­nd. Susan Munklöf har ett litet växthus inne bland de futuristis­ka husen.
Grönskan i Nordhavn behöver fortfarand­e assistans av människoha­nd. Susan Munklöf har ett litet växthus inne bland de futuristis­ka husen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland