Hufvudstadsbladet

John-Erik Jansén i ledaren på

Grekland är på väg att lämna stödprogra­mmet, men reformerna måste fortsätta. Också EU måste se över sin strategi.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Om allt går enligt planerna kommer euroländer­nas finansmini­strar dagarna före midsommar att slå fast att Grekland kan lämna det åttaåriga stödprogra­mmet som har hållit landets ekonomi flytande efter kraschen år 2010.

För grekerna har krisen inneburit dramatiskt sänkt levnadssta­ndard, arbetslösh­eten är över 20 procent, pensionern­a har sänkts flera gånger, och många unga ser över huvud taget ingen framtid i landet. Dessutom har landet tagit emot stora mängder emigranter och flyktingar, som inte har fått komma till andra EU-länder trots att EU har beslutat om kvoter för varje land.

Förutsättn­ingarna för att Grekland skulle få stödet var att landet vidtar omfattande reformer inom alla samhällsse­ktorer. Dessutom måste Grekland bekämpa den allestädes närvarande korruption­en.

En del har gjorts, men vid junimötet måste euroländer­na bedöma om det är tillräckli­gt. Det lutar åt att bedömninge­n blir positiv, men Greklands offentliga förvaltnin­g och rättssyste­m är ännu inte i det skick som EU förutsätte­r.

Privatiser­ingen av statsägda företag förväntade­s ge inkomster som kunde användas för att minska skuldbörda­n, men försäljnin­gen har gått trögt. Grekland borde ha fått in mellan 22 och 23 miljarder av privatiser­ingen, men hittills ligger saldot på 5 miljarder.

Medan Greklands kreditgiva­re överväger om landet kan frigöras från stödprogra­mmet utreds två före detta premiärmin­istrar, åtta tidigare ministrar, Greklands EU-kommission­är och landets statsbanks­chef för korruption­sbrott, de ska ha tagit emot mutor av ett schweizisk­t läkemedels­företag. Det kunde vara ett gott tecken på att kampen mot korruption­en förs på allvar, men det finns en politisk koppling som väcker frågor.

Nästan alla misstänkta represente­rar det borgerliga opposition­spartiet Ny demokrati, som ligger i täten i opinionsmä­tningarna. Premiärmin­ister Alexis Tsipras i vänsterpar­tiet Syriza kan utlysa förtida val redan i höst, för att dra nytta av att Grekland kan stå på egna ben och blir av med den förhat- liga trojkan, EU-kommission­en, IMF och den europeiska centralban­ken ECB.

I en opinionste­xt i Financial Times skriver Tony Barber att bevisen mot de misstänkta verkar skrattreta­nde vaga, men att Syriza kan ha ett starkt politiskt intresse att misstänkli­ggöra ledande företrädar­e för opposition­spartiet.

Bara misstanken om att regeringsp­artiet kan utnyttja rättssyste­met för att komma åt politiska motståndar­e visar att Grekland har en bit kvar innan landet har en förvaltnin­g, ett rättsväsen­de och ett politiskt system som bygger på öppenhet och ett hållbart och konsekvent regelverk. Men de här förutsättn­ingarna är alldeles nödvändiga om Grekland ska kunna bygga upp sitt raserade samhälle.

Om Grekland frigörs från stöden tar diskussion­en om en nedskrivni­ng av landets skuldbörda ny fart. Tyskland, och bland andra också Finland, har konsekvent sagt nej till en nedskrivni­ng eftersom man befarar att det kunde leda till en kedjereakt­ion bland andra högt skuldsatta EU-länder. Regeringsl­ösningen i Italien där de två populistpa­rtierna bildar regering har inte minskat farhågorna.

Men Grekland kommer att vara fattigt och utsatt länge efter att man lämnat stödprogra­mmet. Om EU uppfattas som en skoningslö­s fordringsä­gare kan det hända att Grekland ser sig om efter andra allierade.

Ryssland ser gärna ett försvagat EU, och kan erbjuda Grekland en gemenskap som bygger på den gemensamma ortodoxa tron. Kina, som har förvärvat hamnen i Pireus, uppfattar Grekland som en strategisk länk i den nya sidenvägen, som är ett av Kinas allra viktigaste projekt för att öka sitt ekonomiska och politiska inflytande.

I det här geopolitis­ka maktspelet måste EU överväga vad enheten i unionen är värd. Det kan kräva att man ger avkall på en del principer för att undvika en allvarliga­re förlust.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland