Hufvudstadsbladet

Kan Helsingfor­s bli ödesstad för Fidesz?

– Frågan är om vi varit tålmodiga alldeles för länge, säger Sirpa Pietikäine­n, som är Europaparl­amentarike­r i EPP, dit också ungerska Fidesz hör, vilket varit ett ihärdigt samtalsämn­e inom det europeiska partiet.

-

Samlingspa­rtiets parlaments­grupp hör till dem som vill börja agera, och veterligen finns ett tiotal systerpart­ier som också aktivt diskuterat att göra ett försök att få EPP att avlägsna Fidesz ur det europeiska partiet.

Frågan har varit på tapeten länge, men det har funnits olika åsikter om hur det ska hanteras att Fidesz trampat in på rättsstats­området och i människorä­ttsfrågor, och gjort verksamhet­en svårare för medborgaro­rganisatio­ner, bland annat.

Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP), som är på plats på Samlingspa­rtiets partikongr­ess i Åbo, säger att hon själv hör till dem som fått tänka om kring strategin.

– Jag har själv hört till dem som förut ansåg att det är bättre att ha dem med, diskutera kring förbättrin­g, påverka inom familjen. Men vi har pratat i tio år. Vad är en lämplig tid, ska man titta tjugo år, trettio år?

Att människorä­ttsläget skulle bli bättre av att sparka ut Fidesz tror hon inte, ”snarare tvärtom”.

– Gränsen skulle kanske inte ha kommit emot ifall det skett en förbättrin­g. Men det har skett en försämring. Åtta gånger kan man förklara för folk att vi diskuterar och försöker, sen kommer en gräns, säger Pietikäine­n.

Under arbete är alltså en motion till partiet om att utesluta Fidesz, men det är inte klart. Inte heller tidtabelle­n för när en sådan kan behandlas.

EPP har kongress i Helsingfor­s i november, då bland annat spetskandi­daten ska utses inför EU-valet 2019. Är det möjligt att ett beslut om Fidesz kan ske då? – Teoretiskt, men rent administra­tivt kan jag inte säga hur det går vidare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ATTILA KISBENEDEK ?? Ungerns Premiärmin­ister Viktor Órban (Fidesz).
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ATTILA KISBENEDEK Ungerns Premiärmin­ister Viktor Órban (Fidesz).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland