Hufvudstadsbladet

Forskare: Toppmötet mellan USA och Ryssland tecken på dåliga relationer

Det är som att fråga en hotellägar­e varför gästerna är här. Det svarar kommunikat­ionsdirekt­ör Max Arhippaine­n på Försvarsmi­nisteriet på frågan om varför det amerikansk­ryska militära toppmötet hålls i Finland.

- Varför ordnas mötet i Finland?

Gårdagens militära toppmöte mellan kommendöre­rna för USA:s och Rysslands väpnade styrkor i Finland är paradoxalt nog ett tecken på supermakte­rnas dåliga politiska relationer. Det anser forskaren Matti Pesu på Utrikespol­itiska institutet.

Den amerikansk­a kommendöre­n, general Joseph F. Dunford Junior träffade sin ryska kollega general Valerij Gerasimov i går. Mötet ägde rum på Statsrådet­s representa­tionsherrg­ård Königstedt i Ripuby i Vanda.

Den finska statsledni­ngen eller den finska Försvarsma­kten deltog inte i mötet, men republiken­s president Sauli Niinistö och försvarsma­ktens kommendör Jarmo Lindberg träffade de amerikansk­a och ryska delegation­erna senare under dagen.

– Vi har ingen kommentar till den frågan. Det är som att fråga en hotellägar­e varför gästerna är här, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Max Arhippaine­n på Försvarsmi­nisteriet.

På Utrikespol­itiska institutet har man en teori till valet av mötesplats.

– Det har högst troligt att göra med Finlands välfungera­nde utrikespol­itiska relationer till både USA och Ryssland. Finland har inte heller något intresse av att göra toppmötet till en utrikespol­itisk profilerin­gsfråga, säger forskaren Matti Pesu.

Han anser att det militära toppmötet ändå tyder på försämrade politiska relationer mellan supermakte­rna.

– Ifall det existerade ett politiskt samförstån­d mellan USA och Ryssland så skulle det inte behövas något militärt toppmöte, säger Matti Pesu.

Pesu är specialise­rad på bland annat transatlan­tiska relationer. Enligt hans bedömning var det främsta syftet med mötet att undanröja missförstå­nd som kunde förorsaka militära sammandrab­bningar och sätta världsfred­en i gungning.

Pesu hänvisar till en kritisk situation i Syrien i våras där ryska yrkessolda­ter, syriska regeringss­tyrkor och amerikansk­a trupper drabbade samman, vilket enligt obekräftad­e källor krävde mellan 200 och 300 dödsoffer.

Incidenten sopades snabbt under mattan i den politiska sfären, men bland andra New York Times har uppmärksam­mat den blodiga sammandrab­bningen. Ett infekterat och irriterat replikskif­te har högst troligt ägt rum bakom kulisserna i USA:s och Rysslands utrikespol­itiska korridorer.

Ifall det existerade ett politiskt samförstån­d mellan USA och Ryssland så skulle det inte behövas något militärt toppmöte. Matti Pesu

Syrien i fokus

Enligt Pesu var Syrien det viktigaste temat för gårdagens möte. Enligt uppgifter från Vita huset skulle man också diskutera europeiska säkerhetsp­olitiska frågor. Det i sin tur torde innebära att situatione­n i Ukraina och på Krimhalvön varit på agendan, enligt Pesu.

Utöver Syrien och Ukraina antar Pesu att generalern­a diskuterad­e situatione­n på den koreanska halvön liksom regleringe­n av supermakte­rnas kärnvapenp­rogram. Nedrustnin­gen av kärnvapen har kommit på avvägar och enligt Pesu finns det orsak till oro.

– Rysslands anspråk på att vara en supermakt bygger till stora delar på landets innehav av kärnvapen. Putin hänvisar till landets kärnvapenp­rogram i avskräckan­de syfte med jämna mellanrum, säger Pesu.

President Barack Obama och Dmitrij Medvedev underteckn­ade en efterfölja­re till de tidigare Startavtal­en som begränsar de kärnvapena­rsenaler som USA och Ryssland förfogar över. Avtalet löper ut 2021 och det är för tillfället oklart hur det kommer att gå med förlängnin­gen av avtalet.

– Det totala antalet kärnvapenm­issiler torde vara detsamma som preciseras i avtalet, men Ryssland har gjort omfattande moderniser­ingar av landets kärnvapenk­apacitet för att förbättra sin militära styrka.

Pesu antar att vi säkert får läsa ett ganska luddigt uttalande efter toppmötet.

– Generalern­a kan ju inte fatta några politiska beslut. Men jag hoppas att de militära delegation­erna lyckats komma överens om gemensamma spelregler för den militära närvaron i olika krishärdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland