Hufvudstadsbladet

Många vill ställa upp i landskapsv­alet

- SPt

En kandidatur i landskapsv­alet intressera­r många finländare. Det framgår av en enkät som har gjorts av Stiftelsen för kommunal utveckling (Kaks).

Enligt enkäten är omkring 5 procent intressera­de av att ställa upp i landskapsv­alet. Då denna procentuel­la andel tillämpas på det totala antalet rösteberät­tigade finländare innebär det att omkring 200 000 personer skulle vara intressera­de av en kandidatur.

Närmare 18 procent av dem som svarade på enkäten uppgav att de är ganska intressera­de av att ställa upp i landskapsv­alet. Högst 20 000 kandidater kan ställa upp i landskapsv­alet, förutsatt att alla politiska partiet går till val med fullteckna­de listor.

Personer under 50 är dubbelt så intressera­de av att ställa upp i landskapsv­alet än de som har fyllt 60. Intresset är aningen större i södra Finland än i de östra och norra delarna av landet. Enligt Kaks är 32 procent av sannfinlän­darnas anhängare intressera­de av en kandidatur i landskapsv­alet medan endast 15 procent av De grönas och 8 procent av SFP:s anhängare har meddelat sitt intresse.

För de övriga partierna fördelar sig intresset rätt jämnt. Kristdemok­raterna mobilisera­r ett intresse på 23 procent medan 21 procent av Vänsterför­bundets väljare, 20 procent av Centerns anhängare och 19 procent av Samlingspa­rtiets väljare överväger att ställa upp i valet, uppger Kaks i ett pressmedde­lande.

Enkäten gjordes av Kantar TNS på begäran av Stiftelsen för kommunal utveckling. Enkäten bygger på sammanlagt 6 193 intervjuer med personer i åldern 18-79. Intervjuer­na gjordes på nätet i maj i år. Felmargina­len är en procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland