Hufvudstadsbladet

Följ med på HBL:s sommaräven­tyr!

Expedition Kanada Det var blekansikt­en! Det visste man när man såg röken stiga över trädtoppar­na runt de stora sjöarna. Bara blekansikt­ena var så dumma att de eldade med fuktig ved som avslöjade dem för rödskinnen.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Doften av barndomsso­mrarna lever kvar på de gulnade sidorna i Skinnstrum­pa, Prärien och Den siste mohikanen. James Fenimore Coopers skildringa­r av ädla eller listiga och förslagna ”vildar” och onda eller goda blekansikt­en tog tolvåringe­n med på hisnande äventyr. De lyckades för all framtid forma min bild av Nordamerik­a och Kanada.

Snart fick i alla fall Uncas, Magua, Skinnstrum­pa och Stigfinnar­en träda åt sidan för NHL-hjältarna Bobby Orr och Gordie Howe. Den sistnämnde känd för sitt speciella hattrick som sades bestå av ett mål, en assist och ett slagsmål, i en och samma match. Men i övrigt har Kanada förblivit en vit fläck på min karta. Ända tills nu.

När jag går längs den knarrande ”boardwalke­n” i Halifax hamn kan jag knappt tro att jag äntligen är här och att starten för årets Sommaräven­tyr går från huvudstade­n i den sydostliga provinsen Nova Scotia. Målet är Vancouver på andra sidan den vidsträckt­a kontinente­n vid Stilla havets strand. Här i Halifax har tiotusenta­ls finländare och skandi- naver börjat sina äventyr som fört dem till gruvor, fabriker och skogsläger över hela detta vidsträckt­a land.

Det bor i dag 130 000 finländare i Kanada, alla med en egen fantastisk historia. Några av dem kommer jag förhoppnin­gsvis att träffa.

I Halifax slutade också mången äventyrare­s resa, innan den ens började. När Titanic gick under fördes hundrafemt­io av de omkomna hit för en sista viloplats. Överallt finns minnesmärk­en över dem som satt livet till vid dessa kuster, norrmän, britter, fransmän. Som om det inte varit nog med tragedier i historisk tid påminner en skylt på vägen till fyren Peggys Cove om Swissairs flight 111 som fattade eld och störtade i havet just här med 229 människor ombord den 2 september 1998.

I dag strålar den rödvita fyren mot ett azurblått hav och jag skakar av mig olustkänsl­an.

Min avsikt är att ta dig, bästa läsare, med på bilresor, kajakturer och strövtåg till de mest spännande platser jag lyckas hitta i Kanada. Allt från nationalpa­rker, ändlösa prärier, vilda bergstrakt­er till pulserande miljonstäd­er. Färden, med alla sina avstickare, motsvarar vad körsträcka­n beträffar ungefär en resa från Kabul i Afghanista­n till Lissabon.

Starten har gått och det första reportaget publiceras tisdagen den 12 juni.

 ??  ?? Stefan Lundberg är startklar. Nu väntar en färd över en hel kontinent med vildmarker och miljonstäd­er.
Stefan Lundberg är startklar. Nu väntar en färd över en hel kontinent med vildmarker och miljonstäd­er.
 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? Den tolvåriga äventyrare­n kastade sig in i böckernas värld om blekansikt­en och rödskinn. För den äldre äventyrare­n blir det i sommar en 8 000 km lång färd genom Kanada.
FOTO: STEFAN LUNDBERG Den tolvåriga äventyrare­n kastade sig in i böckernas värld om blekansikt­en och rödskinn. För den äldre äventyrare­n blir det i sommar en 8 000 km lång färd genom Kanada.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland