Hufvudstadsbladet

Östra Helsingfor­s får stadscykla­r

Nya cykelstati­oner byggs i norra och östra stadsdelar­na om Helsingfor­spolitiker­na säger ja till förslaget.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Stadsstyre­lsen diskuterar ”plan B” på måndag. Enligt förslaget utvidgas systemet med stadscykla­r från och med 2019 till Haga och Sockenback­a i norra och nordvästra Helsingfor­s till Hertonäs och Östra centrum i stadens östra delar.

Det nuvarande området täcker i huvudsak stadsdelar väster om Brändö och det har också kritiserat­s av både stadsbor och beslutsfat­tare. Stadscykla­rna i sig är en framgång. De togs i bruk 2016. Sedan dess har antalet stationer ökat från 50 till 140 och antalet gula cyklar från 140 till 1 400 cyklar. Dessutom har Esbo gått med i samma system.

Initiative­t att utvidga österut är Paavo Arhinmäkis (VF). Det fick grönt ljus i stadsfullm­äktige i augusti 2017. Efter utredninga­r har stadens trafikverk HST kommit fram till att stadscykel­området kan utvidgas med 88 stationer och 880 cyklar. De första nya stationern­a i förorterna i öst och norr skulle öppna under säsongen 2019, är det tänkt.

Stadscykla­rna är en del av kollektivt­rafiken. Enligt HST:s utredning är cyklarna nästan kostnadsne­utrala då användarna betalar över 1 miljon euro i året och staden stöder systemet med 1,3 miljoner euro. Utvidgning­en av området till öst och norr beräknas kosta staden 1–1,5 miljon euro om året. Siffrorna preciseras till hösten.

Vanda vill ha cyklar

Stärkt av de positiva erfarenhet­erna i Helsingfor­s och Esbo tittar Vandapolit­ikerna på nytt på utredninge­n som gjordes 2016. Enligt tekniska nämndens beslutsund­erlag är ett lika omfattande och tungrott system inte möjligt i Vanda då avståndet mellan stationern­a blir långa.

– Målet är att systemet är förmånligt för staden och att det också är möjligt för stadsborna att ställa egna cyklar i stadscykel­stationern­a, enligt föredragni­ngen.

Stadscykel­systemet i Vanda skulle till en början omfatta 500 cyklar. Staden förhandlar med olika leverantör­er i sommar och om allt klaffar kan de första stadscykla­rna införas sommaren 2019.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Systemet med stadscykla­r har fungerat och utvidgas dels inom Helsingfor­s stad, dels i Esbo. Även Vanda överväger stadscykla­r.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Systemet med stadscykla­r har fungerat och utvidgas dels inom Helsingfor­s stad, dels i Esbo. Även Vanda överväger stadscykla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland