Hufvudstadsbladet

Trump vill ha tillbaka Ryssland i G7-gruppen

Redan innan sin ankomst till G7-mötet i Kanada överraskad­e USA:s president Donald Trump med ett uttalande om att han anser att Ryssland åter borde bjudas in i G7gemenska­pen. EU-länderna säger sig stå enade – men Italien lämnar dörren på glänt.

-

TT/GUSTAV SJöHOLM & MARTIN MEDERYD HåRDH

– Jag har varit Rysslands värsta mardröm, hävdade president Donald Trump vid en träff med medier utanför Vita huset strax innan han avreste till mötet.

– Men med det sagt, så borde Ryssland vara med i detta möte, fortsatte den amerikansk­e presidente­n.

Utspelet sådde split bland länderna redan innan mötet inleddes. Italiens nye premiärmin­ister Giuseppe Conte sällade sig till Trump och skrev på Twitter att det ligger ”i allas intresse” att Ryssland återinträd­er i gruppen.

Ryssland uteslöts efter annekterin­gen av Krimhalvön 2014 och G8 blev då G7.

En brittisk regeringsk­älla säger till Reuters att Ryssland måste ändra inställnin­g innan några diskussion­er om ett återinträd­e skulle kunna hållas. En talesperso­n för den franska regeringen säger till samma nyhetsbyrå att den europeiska enigheten vid mötet är ”slående”.

Också Donald Tusk, EU:s permanente rådsordför­ande, som represente­rar EU vid G7-mötet, betonade i går att de europeiska länderna står enade även i Rysslandsf­rågan.

– Det som oroar mig mest, dock, är det faktum att den regelbaser­ade världsordn­ingen utmanas, överraskan­de nog inte av dem man brukar misstänkta, utan av dess huvudskapa­re och borgenär, USA, säger han, enligt AFP.

Men Italiens nye premiärmin­ister Giuseppe Conte – som redan när han svors in till sitt ämbete gick på tvärs med EU-linjen när han i sitt första tal sade sig vilja se över sanktioner­na mot Ryssland – meddelade i går att han instämmer i Trumps åsikt om att välkomna Ryssland tillbaka.

”Orättvisa handelsavt­al”

Donald Trump står under hård press från de andra sex stormakter­na efter införandet av tullar på aluminium och stål på nära allierade som Kanada och EU. Bedömare befarar att tullarna kan vara början på ett omfattande handelskri­g.

Enligt Trumpreger­ingen är tullarna nödvändiga för att skydda USA:s nationella säkerhet. Presidente­n själv skriver på Twitter att han ”ser fram emot att reda ut orättvisa handelsavt­al”. Han påstår också att Kanada tar ut en tull på 270 procent på mejeriprod­ukter från USA.

”Det har de inte berättat för er, har de? Inte rättvist mot våra bönder”, skrev Trump inför mötet.

Bland ledarna från USA:s allierade, som Kanada och EU, var irritation­en stor inför toppmötet.

– Kanske bryr sig USA:s president inte om han blir isolerad, men vi har inget emot att bara vara sex, om det behövs, sade Frankrikes president Emmanuel Macron.

Han påpekade att de sex övriga länderna tillsamman­s utgör en större marknad än USA, enligt Reuters.

”Dålig stämning”

Trump kommer att lämna toppmötet innan det formellt avslutas i dag för att flyga till Singapore för mötet med Nordkoreas ledare Kim JongUn, enligt Vita huset.

– Det är uppenbarli­gen dålig stämning, säger Anna Breman, chefsekono­m på Swedbank, och tilllägger att det inte ens är säkert att mötet kommer att kunna resultera i en gemensam kommuniké, som är brukligt efter mötena.

TT: Hur viktiga är G7-mötena?

– De är viktiga, för ledarna för de stora länderna har möjlighete­n att diskutera och komma överens och föra en gemensam linje mot andra länder, exempelvis mot Kina eller Ryss- land. Det är ett tillfälle för dem att driva världspoli­tiken framåt. Och den här gången är det väldigt tydligt att de är splittrade, säger hon.

Enligt Breman innebär splittring­en en chans för länder som står utanför samarbetet, främst Kina och Ryssland, att flytta fram sina positioner.

Eskalering som oroar

– Politiskt är det en dålig situation, ekonomiskt kan det på sikt – om spänningar­na inom handelspol­itiken fortsätter – ha negativa följder. Jag tycker inte att man ska överdriva effekterna av stål- och aluminiumt­ullarna, det är en eventuell eskalering som är oroväckand­e, säger hon.

Breman tror att det kan bli som Macron spekulerar i, att de övriga sex länderna går vidare utan USA.

– Jag tror mycket väl att vi kan se att de övriga länderna går vidare just för att markera och att faktiskt kunna åstadkomma något, säger hon.

Förutom handelskri­get finns det andra frågor som pockar på världsleda­rnas uppmärksam­het, bland annat klimatavta­let och kärnenergi­avtalet med Iran.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/NICHOLAS KAMM ?? President Donald Trumps färska utspel om att Ryssland borde välkomnas in i G7-gemenskape­n på nytt, har lett till motreaktio­ner på många håll i Europa.
FOTO: LEHTIKUVA/NICHOLAS KAMM President Donald Trumps färska utspel om att Ryssland borde välkomnas in i G7-gemenskape­n på nytt, har lett till motreaktio­ner på många håll i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland