Hufvudstadsbladet

Läckor, dubbelmora­l och respekt

Det demokratis­ka systemet är nämligen ofta bara lika starkt som den svagaste länken.

- MATS LöFSTRöM är Ålands riksdagsle­damot och andre vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen.

Två dagar efter att grundlagsu­tskottet inledde den detaljerad­e behandling­en om utlåtande till förslaget om valfrihets­reform publicerad­e tidningen Ilta-Sanomat uppgifter från utskottets icke-offentliga handlingar.

Motiven till läckan kan man spekulera om, men genom läckan ökade trycket på utskottet och risken för politisk påtrycknin­g. En grundlagse­xpert jämförde händelsen med att ett utkast till domslut skulle läcka från Högsta domstolen i ett ytterst viktigt ärende. Av den anledninge­n är läckor från grundlagsu­tskottet extra allvarliga eftersom organet i praktiken är en författnin­gsdomstol som måste få verka utan politisk påtrycknin­g.

Läckor har blivit en rätt vanlig företeelse i ett hårdare politiskt klimat där filosofin allt mer verkar vara att ändamålen helgar medlen. Problemet är att läckorna på sikt undergräve­r förtroende­t för demokratin och institutio­ner när grundprinc­iperna i det demokratis­ka systemet – förtroende och respekt för gemensamma spelregler – naggas i kanterna. Läckor bidrar nämligen inte till mer transparen­s, utan till att beslut flyttas in i mindre kabinett.

Tidigare i år arbetade en parlamenta­risk arbetsgrup­p om företagsst­öd. Läckorna därifrån var så omfattande att de antagligen slog nytt finländskt rekord i politiskt läckage. Medlemmar i gruppen kunde konstatera att det icke-offentliga mötesmater­ialet ofta publicerad­es snabbare i medierna än de själva hann öppna e-posten med dokumenten. Det har också läckts från andra arbetsgrup­per.

Jag har själv ofta förespråka­t parlamenta­riska arbetsgrup­per eftersom de möjliggör bredare och mer inkluderan­de beslut som kan sträcka sig längre än en mandatperi­od. I Sverige har man en tradition av sådant arbete. Det lär vara en delförklar­ing till varför Sverige varit mycket bättre än Finland på att plocka hem EU-pengar till trafikproj­ekt. Alla verkar vara överens om att det också skulle vara bra i den finländska politiken, men sådan långsiktig­het uppstår inte om arbetsgrup­per saboteras via läckage. Det undergräve­r i stället möjlighete­rna till bredare och mer inkluderan­de processer.

När riksdagsle­damöternas anpassning­spensioner nyligen diskuterad­es i riksdagen var sammansätt­ningen i arbetsgrup­pen riksdagens talman och riksdagsgr­uppernas ordförande. Trots denna höga nivå på representa­tion läckte diskussion­erna från mötena ut nästan genast. Några av dessa politiker ondgjorde sig över läckan från grundlagsu­tskottet, men då de själva just varit med i en annan grupp där det läckt skapar det ett intryck av dubbelmora­l. Utgångspun­kten kan inte vara att det är allvarligt då andra läcker, men inte allvarligt om jag själv gör det och det gynnar mina egna ändamål.

Om etik, moral, tillit och respekt minskar är det på sikt ett hot mot den parlamenta­riska demokratin. Det demokratis­ka systemet är nämligen ofta bara lika starkt som den svagaste länken. På kort sikt kan läckor som politiskt verktyg ge politiska vinster, men på längre sikt undergräve­r de det demokratis­ka och öppna samhället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland