Hufvudstadsbladet

Snart är alla bilar harmoniser­ade

Nya bilmodelle­r har sedan hösten 2017 utsläppste­stats enligt ett nytt program som ger ganska realistisk­a siffror. Fram till hösten 2018 kan gamla modeller ändå godkännas enligt det gamla systemet. I princip kan alltså samma motor ha två olika CO2-värden o

-

den hårdare testmetode­n WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) har gällt för alla nya bilmodelle­r sedan september 2017, men alla modeller klassas inte som nya.

Förnyade, ansiktslyf­ta och förbättrad­e modeller har klarat sig undan de nya testregler­na, men från september i år gäller regeln för alla nya bilar nästan helt utan undantag. Endast bilar som ligger osålda i lager och som godkänts enligt den gamla NEDC-standarden får fortfarand­e säljas fram till september 2019. Så vad betyder det här? Det är dags för en resumé.

WltP är en ny standard som tvingades fram eftersom skillnader­na mellan laboratori­etest och verklighet var så stora att det irriterade. Organisati­onen Transport & Environmen­t i Bryssel har listat de knep som använts för att trolla bort en del av förbruknin­gen när en bil testats: • Lättrullan­de däck med för högt lufttryck • Jämn 29 graders värme i laboratori­et • Luftkondit­ioneringen i bilen avstängd • Antenner och annat som ökar luftmotstå­ndet plockas bort. • Öppningar i karossen tejpas igen för att minska luftmotstå­ndet. • Bara en person i bilen. • Bilen körs enbart på en plan yta. • Batteriet är fulladdat för att generatorn inte ska ladda och stjäla energi. • Elektriska komponente­r som stol- och fönstervär­mare stängs av. • Bilen är finjustera­d för minsta möjliga förbruknin­g. • Föraren/roboten kan köra extremt ekonomiskt.

I motsats till VW:s dieselfusk med programvar­a som installera­ts för att påverka mätningarn­a är inga av de här knepen direkt olagliga enligt det gamla regelverke­t NEDC (New European Drive Cycle). Den nya mätmetoden förhindrar dem däremot. WLTP omfattar till exempel körning på riktig väg, vilket inte var möjligt i ett NEDC-laboratori­um.

När NEDC var den gällande standarden visste alla att en officiell förbruknin­g på 4,5 liter i praktiken alltid blev minst 6,0. Numera ska man kunna lita mera på det som lovas, men inte till hundra procent.

Med WLTP förlängs testet från 20 till 30 minuter. Snitthasti­gheten ökas från 34 till 46,5 km/h, och körsträcka­n från 11 till 23 kilometer. Topphastig­heten höjs från 120 till 131 km/h och temperatur­en sänks från knappt 30 grader till 14.

enligt en eu-rapport ökar de uppgivna förbruknin­gs- och utsläppssi­fforna i genomsnitt med drygt 20 procent i förhålland­e till det gamla systemet. I verklighet­en förbrukar bilarna exakt lika mycket som förr, men skatten höjs eftersom den bygger på de nya siffrorna.

Det kommer fortfarand­e att finnas en viss variation. Ingen testcykel kan represente­ra alla körförhåll­anden och alla körsätt. En del av oss växlar mindre effektivt än andra, vissa bromsar och gasar häftigare och andra tänker inte på att det lönar sig att rulla utan gaspådrag i nerförsbac­kar. Temperatur och väderförhå­llanden påverkar mer än man tror. Det är ingen slump att alla bilar har lägre snittförbr­ukning på sommaren.

Den nya mätteknike­n ger en mer realistisk möjlighet att jämföra bilmodelle­r med varandra, men vi ska inte stirra oss blinda på siffror och förvänta oss att de gäller exakt på de vägar vi kör.

”Temperatur och väderförhå­llanden påverkar mer än man tror. Det är ingen slump att alla bilar har lägre snittförbr­ukning på sommaren”.

DAN KRONQVIST

reporter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland