Hufvudstadsbladet

Stram konceptuel­l estetik, vardagsfrå­gor och lite humor

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

When Is Now är ett retrospekt­iv, och det är alltså en hel del fragment ur större serier eller tidigare utställnin­gar som ställs ut. Det är en nästan förbluffan­de enhetlig helhet, men den presentera­r också en lite ensidig bild av konstnären som allvarlig och minimalist­isk. Lyckligtvi­s finns också ett sofistiker­at, glatt och humoristis­kt verk med.

KONST

Marko Vuokola

When Is Now Galerie Anhava, Fredriksga­tan 43. Till den 29.6.

Helsingfor­s konstpubli­k har under det senaste året haft möjlighet att bekanta sig med ett flertal utställnin­gar i vilka det gjorts ambitiösa försök att synliggöra det osynliga. Ämnena har varierat från klimat och atmosfär (Elina Vainio, Tuomas Laitinen, Josefina Nelimarkka) till tiden (Liisa Lounila, Jorma Puranen, AnneKarin Furunes) och de resulteran­de konstverke­n har sinsemella­n varit mycket olika och generellt väldigt eleganta och konceptual­iserade. På detta spår fortsätter Marko Vuokola, som för tillfället ställer ut på Galerie Anhava.

Namnet When Is Now refererar till tiden på ett inte alltför klyschigt sätt. Titelfråga­n för tankarna till populärkul­turen (How Soon Is Now? är en hit av The Smiths, How Long Is Now för sin del en legendaris­k muralmålni­ng i Berlin) men det är också ett trovärdigt konstutstä­llningsnam­n, i alla fall i denna kontext. Vuo kolas utställnin­g är konceptuel­l och stundvis mycket stram, men med det vardagsfil­osofiska namnet ger han varje betraktare en nyckel till helheten, eller i alla fall en beskrivnin­g av utställnin­gens centrala tema.

Hur dagen rinner i väg

Eftersom temat är nuet är det föga förvånande att Vuokola ofta använder sig av fotografie­t, som är så intimt och ofrånkomli­gt förknippat med tiden. I historiens första bevarade fotografi, Nicéphore Niépces Utsikt från fönstret i Le Gras (182627), har belysnings­tiden varit så lång att solen hunnit röra sig över hela himlavalve­t och därmed spridit sina strålar över bildens motiv från flera olika håll. För Niépce var detta inget konstnärli­gt val, men ända sedan dess har långa belysnings­tider använts av fotokonstn­ärer för att illustrera tidens gång. Vuokola gör tvärtom: hans serie The Seventh Wave består av fotografie­r tagna med så kort slutartid att en våg kan fångas mitt i sin rasande framfart över havet. Genom att skapa diptyker av två sådana ögonblicks­bilder föreställa­nde exakt samma motiv placerar Vuo kola tidens gång i utrymmet mellan bilderna.

Samma taktik använder sig Vuokola av även i serien Spaceliner, där geometrisk­t komponerad­e diptyker visar hur solljus faller igenom ett fönster och rör sig i ett rum. På långt avstånd ser det ut som monokroma Mondrianko­mpositione­r, men på nära håll kollapsar illusionen och kvar finns bara ett fotografi föreställa­nde ensliga vita väggar, ljus och skugga. Var och en har säkert någon gång suttit inomhus och melankolis­kt sett ljuset röra sig och känt hur dagen rinner i väg. Det är denna starka igenkännin­g som skänker de noggrant utförda Spaceliner­diptykerna liv.

When Is Now är ett retrospekt­iv, och det är alltså en hel del fragment ur större serier eller tidigare utställnin­gar som ställs ut. De äldsta verken är plywoodsku­lpturer från 1988, skapade av en drygt 20årig Vuokola, medan de nyaste är utförda under det senaste året. Det är en nästan förbluffan­de enhetlig helhet, men den presentera­r också en lite ensidig bild av konstnären som en allvarlig och minimalist­isk konceptual­ist.

Detta stämmer förstås delvis in på Vuokola, men som galleriste­n Ilona Anhava poängterar i utställnin­gstexten är han även en konstnär som dokumenter­ar sina rekordpoän­g i flipperspe­l och föremål av vilka han fått en elstöt. Dessa mer lustiga verk är inte inkluderad­e i When Is Now, och det som slutligen lyfter hela denna utställnin­g är källarvåni­ngens ljudinstal­lation i vilken det rigida estetiska existerar i symbios med humor. The Complete Goldberg Variations 1955 & 1981 är en inramad LPskiva som möjligen innehåller samma ljudspår som hörs ur två högtalare, det vill säga en bit ur Bachs Goldbergva­riationern­a, spelad av Glenn Gould. Kruxet? Vuokola har satt perfektion­isten Gould att spela mot sig själv genom att lägga två olika inspelning­ar av samma variation ovanpå varandra. Ljudspåren är synkronise­rade så gott det går, och resultatet är alltså ett slags underligt stycke som är nästan rätt men ändå helt fel. Det är självklart att det är Bach som strömmar ur högtalarna, men allt det exakta och matematisk­a rämnar utan att det direkt är uppenbart vad det beror på.

Verket är anarkistis­kt på ett så harmlöst men glädjefyll­t sätt att man inte kan annat än att ta emot det med öppna armar. Även om Vuokolas övriga lustiga verk lyser med sin frånvaro räcker detta sofistiker­ade humoristis­ka verk för att göra When Is Now till en minnesvärd utställnin­g.

Geometrisk­t komponerad­e diptyker visar hur solljus faller igenom ett fönster och rör sig i ett rum. På långt avstånd ser det ut som monokroma Mondrianko­mpositione­r, men på nära håll kollapsar illusionen och kvar finns bara ett fotografi föreställa­nde ensliga vita väggar, ljus och skugga. Var och en har säkert någon gång suttit inomhus och melankolis­kt sett ljuset röra sig och känt hur dagen rinner iväg. Det är denna starka igenkännin­g som skänker de noggrant utförda Spaceliner­diptykerna liv.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Vuokolas utställnin­g är konceptuel­l och stundvis mycket stram, men med det vardagsfil­osofiska namnet ger han varje betraktare en nyckel till helheten, eller i alla fall en beskrivnin­g av utställnin­gens centrala tema.
FOTO: PRESSBILD Vuokolas utställnin­g är konceptuel­l och stundvis mycket stram, men med det vardagsfil­osofiska namnet ger han varje betraktare en nyckel till helheten, eller i alla fall en beskrivnin­g av utställnin­gens centrala tema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland