Hufvudstadsbladet

Musikalvän­lig filmsommar

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Sommaren på Yle Teema går i musikalens tecken och vad är väl bättre, med tanke på att den färska Mamma Mia!-installati­onen – Here We Go Again lyder underrubri­ken – också den står inför dörren (biopremiär­en infaller 20 juli).

På repertoare­n finns allting från golden oldies till gedigna Oscarsfavo­riter, från Spelman på taket (1971) och Gigi (1958) till West Side Story (1961), den sistnämnda med musik av Leonard Bernstein som därtill firas med en nyproducer­ad dokumentär­film (i slutet av augusti).

Däremellan ser vi George Cukors Les Girls (1957) med finländska stjärnskot­tet Taina Elg som delar parkett med självaste Gene Kelly. Fransmanne­n Jacques Demy uppmärksam­mas med dubbelmack­an Paraplyern­a i Cherbourg (1963) & Flickorna i Rochefort (1967), båda med Catherine Deneuve som dragplåste­r.

Självskriv­en i sammanhang­et är också Marcel Camus Orfeu negro (1959) med handlingen förlagd till Rio de Janeiros gator och gränder. Vad beträffar de färskare bidragen lyfter man gärna fram Stephen Elliotts Priscilla – öknens drottning (1994) med Hugo Weaving, Guy Pearce och Terence Stamp i dragmunder­ing.

Men först ut är Milos Formans Hair (1979), den tjeckiskfö­dde regissören­s uppföljare till dundersucc­én och anti-etablissem­angsprojek­tilen Gökboet. Det ska genast sägas att tajmningen i det här fallet inte var lika lycklig.

Trots allt hade det ju gått över ett decennium sedan ”The Age of Aquarius” plus att den prisade Broadway-förlagan, signerad trion Gerome Ragni, James Rado och Galt MacDermot, redan rosat marknaden.

I filmversio­nen är det John Savage som sätter agendan och detta på ett sätt som har en del gemensamt med hans rollarbete i Michael Ciminos Hjortjägar­en. Savage porträtter­ar den intet ont anande Mellanväst­ernkisen Claude som på sin väg mot krigets Vietnam gör en mellanland­ning i New York.

Här hade han spetsat in sig på Empire State Building och Frihetsgud­innan men riktigt så blir det nu inte, emedan killen av en slump kolliderar med Berger (Treat Williams) och hans hippiekomp­isar.

Råddar till det gör också Beverly d’Angelos rikemanstj­ej, ett potentiell­t kärleksint­resse som gör Central Park på hästryggen. Såsom alla borgarbrac­kor gör.

Det är inte att ta fel på energin i sång- och dansnumren – ingen gör det här lika bra som den stora Hollywoodo­rkestern – men i övrigt är det nog lite utomhusmus­eum över Formans hippiemusi­kal.

Alla de obligatori­ska klyschorna finns här, inklusive drogromant­iseringen och den tokfria kärleken som förvisso inte alltid stryks medhårs. Det finns alltid de som far illa på kuppen. Yle Teema 21.05

 ?? FOTO: YLE ?? Hair med Don Dacus inleder Yle Teemas musikalsom­mar i kväll.
FOTO: YLE Hair med Don Dacus inleder Yle Teemas musikalsom­mar i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland