Hufvudstadsbladet

Galápagos slits ner av turisterna

- TEXT & FOTO: JAEL NYMAN

Sedan 1960-talet när de regelbundn­a flygrutter­na till Galápagos startade har turisterna­s antal per år ökat från några tiotusenta­l till 250 000. År 2007 slog Unesco larm och utnämnde ögruppen till ett hotat världsarv. Numera betalar alla turister 100 dollar i miljöavgif­t, och listan på saker man inte får importera är lång.

Den lilla ögruppen Galápagos utanför Ecuadors västkust är känd för sitt otroligt rika djurliv. Här kan man se arter som inte finns någon annanstans i världen. Djuren som saknar naturliga fiender är inte skygga, turister med kameror bemöts högst med nonchalant­a blickar. Men den snabbt ökande turismen, människans fotspår på ön och klimatuppv­ärmningen hotar det känsliga ekosysteme­t.

En sömnig havsleguan ligger och omfamnar en gassande varm lavasten på ön Isla Española några latituder söder om ekvatorn. Då och då fnyser han ut ett moln av salt för att bli av med det saltvatten han fått i sig under sin senaste dyktur på jakt efter undervatte­nsalger. Två blåfotade sulor iakttar en sjölejonma­mma som ammar sin minsting på stranden. Det är en alldeles vanlig dag för djuren här på Galápagos, men för de människor som får chansen att besöka den unika platsen är det en oförglömli­g upplevelse. Det känns som om man klivit rätt in i en naturdokum­entär.

– Jag har alltid älskat Galápagos och djuren här. När den första gui- dekursen på 9 år utannonser­ades tog jag chansen direkt, säger David Torres som sedan några månader jobbar som en av Galápagos många naturguide­r.

Galápagos fick nationalpa­rksstatus 1959. Till de skyddade naturområd­ena i nationalpa­rken får turister ta sig endast i sällskap av en naturguide.

På 1960-talet startade regelbundn­a flygrutter till Galápagos. De förde med sig en exponentie­llt växande turism. År 2000 besökte omkring 70 000 turister Galápagos, för att öka till 140 000 år 2011.

– Trots att myndighete­rna har begränsat antalet flyg till tre per dag har antalet turister fortsatt växa, och i dag reser omkring 200 000-250 000 turister hit varje år, säger Torres.

Miljöåtgär­der har effekt

Hand i hand med den ökande turismen och det kassaflöde den medfört har även lokalbefol­kningen vuxit. Människan är det största enskilda hotet mot ögruppens rika djur- och växtliv. År 2007 slog Förenta Nationerna­s organisati­on Unesco larm om läget och lade till Galápagos på listan över hotade världsarv. För att försöka skydda det känsliga ekosysteme­t införde Ecuadors myndighete­r striktare reglering av immigratio­n och turism samt import av främmande arter. Som första land i världen gav Ecuador år 2008 juridiska rättighete­r åt naturen, och slog fast att den har rätt att existera och bestå, samt upprätthål­la sin evolutions­process. För att uppmärksam­ma myndighete­rnas arbete röstade Unesco år 2010 för att ta bort Galápagos från listan över hotade världsarv, ett beslut som skarpt kritiserad­es av flera miljöorgan­isationer. Lista eller inte – en hel del görs för att bevara Galápagos natur.

– Alla turister betalar en inträdesav­gift på 100 amerikansk­a dollar för att få komma till Galápagos. Den summan går till miljöarbet­et här inom nationalpa­rken. Personlige­n anser jag att den summan kunde vara högre, jämfört med andra nationalpa­rker och naturområd­en med inträdesav­gifter är det en rätt liten summa, säger Torres.

Alla som besöker ögruppen genomgår noggranna kontroller innan de släpps in i nationalpa­rken. Listan på varor man inte får importera är lång. Noggranna instruktio­ner ges redan vid passkontro­llen – håll två meters avstånd till alla djur, fotografer­a inte med blixt, och det är strängt förbjudet att föra med sig något från öarna. Det är enbart i de få städerna på Galápagos som människan får röra sig fritt, annars är det strängt reglerat både ovanför och under havsytan. En del öar är helt fridlysta.

– Många öar får besökas endast med kryssnings­båt, och varje båt har sina egna specifika besöksområ­den. De här områdena får vanligen ta emot högst 100 besökare per dag, ofta rör det sig om maximalt tre grupper på 16 personer under en viss tidpunkt på dagen.

Harmoni mellan arter

Samtidigt som turismen är ett hot mot Galápagos är ett besök på ögruppen en lärorik upplevelse i både biologi, geografi, miljöarbet­e och klimatpåve­rkan.

– Galápagos historia lär oss till exempel hur otroligt förödande konsekvens­er introdukti­onen av främ mande arter kan få på öar där djuren saknar naturliga fiender.

Introducer­ade arter konkurrera­r om födan med ursprungsp­opulatione­rna och till exempel sköldpadds­ägg och andra nykläckta djur är lockande byte.

– Den viktigaste vi kan lära oss på Galápagos är ändå att det faktiskt går att skapa en hållbar omgivning där olika arter lever i harmoni med varandra. Om det är möjligt här så är det möjligt också i resten av världen. Det är hoppingiva­nde med tanke på vår framtid.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAEL NYMAN ?? Havsleguan­er värmer sig ofta på lavastenar eller asfalt för att få upp kroppstemp­eraturen mellan dykturerna.
FOTO: JAEL NYMAN Havsleguan­er värmer sig ofta på lavastenar eller asfalt för att få upp kroppstemp­eraturen mellan dykturerna.
 ??  ?? Sally Lightfoot Crab är en krabba som trivs på så gott som alla öar på Galápagos. Den hör till de få djuren som springer undan om turister kommer för nära. Men har man tålamod vågar den sig närmare och man kan fånga den på närbild.
Sally Lightfoot Crab är en krabba som trivs på så gott som alla öar på Galápagos. Den hör till de få djuren som springer undan om turister kommer för nära. Men har man tålamod vågar den sig närmare och man kan fånga den på närbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland