Hufvudstadsbladet

”Cambridge Analytica blev en väckarkloc­ka”

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Den brittiska matematike­rn Hannah Fry forskar i hur man kan förutse mänskligt beteende utifrån stora datamängde­r. Hon varnar dock för en övertro på datainsaml­ing och -analys.

– Jag tror att Cambridge Analyticas­kandalen blev en väckarkloc­ka som gjorde folk medvetna om datainsaml­ingens avigsidor, säger hon.

Om man kan använda matematik för att beskriva romanser så kan man använda den till vad som helst. Matematik är ett kraftfullt språk för att beskriva världen omkring oss.

Vi kan göra förunderli­ga saker med hjälp av data, algoritmer och analytik, men vi måste vara aktsamma när det gäller vilken auktoritet vi ger dem. Hannah Fry

Den brittiska matematike­rn Hannah Fry har blivit världskänd för sina medryckand­e presentati­oner av hur matematisk­a modeller kan förutse mänskligt beteende. Men dagens ökade användning av datainsaml­ing och -analys gör henne orolig. – Vi får inte ha en övertro på metoderna, säger hon.

Hannah Fry, lektor vid University College London, studerar mönster i mänskligt beteende och visar hur man med hjälp av matematisk­a modeller kan förutse människors handlande. I fokus står ofta urbana miljöer och studierna kan gälla allt från kollektivt­rafik och shopping till sociala problem, kriminalit­et och terrorism. Mest känd är hon för sin tillämpnin­g av matematik i studier av parrelatio­ner och dejtning. Frys Ted Talk med rubriken Kärlekens matematik har setts av flera miljoner människor.

– Om man kan använda matematik för att beskriva romanser så kan man använda den till vad som helst. Matematik är ett kraftfullt språk för att beskriva världen omkring oss, säger Fry.

Under sin föreläsnin­g vid SAS Institutes Business Forum i Helsingfor­s tidigare i veckan, presentera­de Hannah Fry bland annat dataanalys­er från London och Paris som vi- sar hur folk som använder stadscykla­r tenderar att hämta cyklarna vid cykelställ­en som ligger uppe på kullar, så att de får cykla i nedförsbac­ke. Däremot vill de inte cykla i uppförsbac­ke och då måste cyklarna med jämna mellanrum samlas in av lastbilar som transporte­rar dem tillbaka.

Heavypubli­ken och fåglar

Fry pekade vidare på likheterna mellan hur fåglar rör sig i flock och rörelserna i en mosh pit, det vill säga publikhave­t framför scenen under en heavy metal-konsert. Hon presentera­de också en matematisk modell med vars hjälp man utifrån äkta pars konversati­on kan slå fast vilka som med stor sannolikhe­t kommer att skilja sig. Är människan verkligen en så rationell varelse att det går att iaktta mönster och förutse hennes beteende utifrån insamling och analys av datamassor? – Mänskligt beteende är förstås inte som fysik, där man kastar en boll och exakt kan förutse var den kommer att landa. Men det finns generella saker som människan tenderar att göra.

Trots att analys av data tagit stora kliv framåt tack vare ökad datorkraft och sakernas internet (Internet of Things, IoT) påpekar Fry att själva idéerna är gamla. Till exempel fanns det redan i början av 1800-talet modeller för att förutse kriminalit­et. I dag börjar analytik vara mer eller mindre standard i all affärsverk­samhet och enligt Fry sprider sig metoderna till allt fler av livets områden.

Analytiken får inte missbrukas

Det här är en utveckling hon inte är helt bekväm med. Fry, som tidigare skrivit två medryckand­e böcker om matematike­ns och dataanalys­ens fantastisk­a möjlighete­r, säger att hennes nästa bok är betydligt mer pessimisti­sk.

– Vi kan göra förunderli­ga saker med hjälp av data, algoritmer och analytik, men vi måste vara aktsamma när det gäller vilken auktoritet vi ger dem. Inget system är perfekt och det sker alltid misstag.

Problemet är enligt Fry inte i analytiken i sig, utan hur vi väljer att använda den.

– Hittills har det rått något slags vilda västern där alla har kunnat göra vad de velat. Jag tror att vi har nått en vändpunkt där folk har insett hur stor påverkan de här sakerna har på demokratin och samhället, till exempel rättsväsen­det, polisen och hälsovårde­n. Alla de här områdena påverkas och inte nödvändigt­vis på ett positivt sätt.

Hon menar att Cambridge Analytica-skandalen, där över 50 miljoner Facebookan­vändares informatio­n utnyttjade­s i Donald Trumps valkampanj, blev en sorts väckarkloc­ka för allmänhete­n och lagstiftar­na. Det var Cambridge Analytica som hamnade i rubrikerna, men enligt Fry används liknande metoder av till exempel nästan alla nätbutiker.

– Facebooks hela affärsmode­ll baserar sig på att manipulera användarna utifrån deras egna data.

En av riskerna Fry ser är att vi tenderar att lita mer på datorer än på sunda förnuftet. Hon varnar för att ha en övertro på systemet.

– Det finns inga superkraft­er i artificiel­l intelligen­s, också där kan det ske misstag.

Vems uppgift är det att övervaka att allt går rätt till?

– Vet du, det här är det sorgligast­e med brexit, eftersom EU är bra på de här sakerna. GDPR (EU:s dataskydds­förordning) är ett bra exempel på en kraftfull lagstiftni­ng som ger kontrollen tillbaka till individern­a. Det kan ta sin tid innan vi ser hur lagen fungerar i praktiken, men GDPR är ett steg i rätt riktning.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vi får inte ge dataanalys­en för stor auktoritet, säger Hannah Fry. Inget system är perfekt och der sker alltid misstag.
FOTO: CATA PORTIN Vi får inte ge dataanalys­en för stor auktoritet, säger Hannah Fry. Inget system är perfekt och der sker alltid misstag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland