Hufvudstadsbladet

De möter dem som andra vänder ryggen åt

Hur mår du?, frågar de av av Paula som ofta tillbringa­r sina dagar utanför järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. När socialhand­ledarna rör sig på Helsingfor­s gator följer deras blickar ständigt med människorn­a i stadsbilde­n. Mannen på bänken – sover han? Flick

- TEXT: LINA LAURENT FOTO: NIKLAS MELTIO

Hon står utanför huvudingån­gen på järnvägsst­ationen. Hon är smal, huden är brunbränd av solen, håret har hon täckt med en duk. Hon står på ostadiga ben. I ena handen håller hon sin jacka, i den andra en burk öl. Hennes tal är osammanhän­gande och när hon gestikuler­ar stänker det öl runt på asfalten – förbipasse­rande går en extra lov och kastar långa blickar mot henne.

– Det är ju Paula, säger Minna Oikarinen och går tillsamman­s med Miia Pikkaraine­n och Sara Tahvanaine­n rakt mot kvinnan med bestämda steg.

Minna Oikarinen och Miia Pikkaraine­n är socialhand­ledare. Tahvanaine­n är praktikant och fem före färdig socionom från Arcada. Teamet jobbar på Helsingfor­s stads enhet för uppsökande närarbete och är ofta ute från tidig morgon på gator, i parker, köpcenter, biblio-

tek och andra offentliga platser där de ger råd och stöd åt dem som behöver det.

Vi följde med deras arbete under en kväll och en morgon i slutet av maj. De flesta av dem vi träffade heter egentligen något annat.

Strax innan vi möter Paula har vi träffat Merja som bor på Helsingfor­s järnvägsst­ation. Det har hon gjort i ”fem somrar och fem vintrar”. Varje natt, mellan klockan två och fem på morgonen är stationen stängd. Då samlar Merja ihop sina saker, som hon packat i ett halvt dussin resväskor, går ut från stationen och letar efter någon annan plats att sitta på.

Merja är misstänksa­m mot journalist­er och vill inte bli fotografer­ad. Hon är också misstänksa­m mot stadens hyresbostä­der och andra boendealte­rnativ som Minna Oikarinen och Miia Pikkaraine­n berättat om flera gånger tidigare.

– Jag har hört att de har vägglöss. En del av grannarna är jobbiga. Det finns problem med inomhusluf­ten ...

Det hjälper inte att Minna Oikarinen berömmer stadens hyreshus som hon själv bor i.

Merja berättar om hur hon under vinterns kallaste veckor åkt på kryssninga­r till Sverige. I fartygen får hon sova ordentligt och vila benen. En bekant vaktmästar­e brukar ge henne rabattkupo­nger som ger tillgång till billiga resor. Hon berättar också om hur hon och den närbelägna kiosken hjälper varandra. Ibland får hon produkter vars bästföre-datum passerat. Ibland hjälper hon kiosken med att sätta dit snattare. Och så brukar hon hålla ordning på damernas toalett.

Merja ger Miia Pikkaraine­n en prydligt ifylld ansökan om utkomststö­d. Det är jobbigt att röra sig på stan med alla väskor så socialhand­ledarna brukar hjälpa henne med att föra blanketter till FPA. Merja får också några bussbiljet­ter. Hon ondgör sig över den nya aktivering­smodellen för arbetslösa.

– Samhället borde egentligen belöna mig för att jag inte kostar en cent i bostadsbid­rag.

Tillbaka till Paula som känner stadens socialhand­ledare sedan tidigare. Efter en stunds samtal utanför järnvägsst­ationen är alla överens om nästa steg. Socialhand­ledarna ska följa Paula till servicecen­tralen på Sanduddsga­tan, mer känd som ”Hietsu”, så att hon får en stunds vila.

Färden från järnvägsst­ationen till Sanduddsga­tan går långsamt. Paula stannar flera gånger, funderar på om hon verkligen vill till Hietsu eller inte och Minna Oikarinen och Miia Pikkaraine­n idkar en lågmäld och vänlig övertalnin­gskampanj.

Vid Hietsu går dörren i ett. Boendejour­en har öppnat klockan fem på eftermidda­gen och platserna delas ut i den ordning som folk anländer. Vid mottagning­en står en man som berättar att han kommer rakt från magistrate­n. Han är Helsingfor­sbo, bostadslös och har ingenstans att sova och uppfyller därmed kriteriern­a för att få en av de 60 sängplatse­rna.

En del av dem som kommer in är uppenbart påverkade av sprit eller droger eller en blandning av bägge. Man behöver inte vara nykter för att få en bäddplats och det är också ett skäl till att många bostadslös­a undviker Hietsu. Det är för stökigt, det är stressigt att dela sovsal med personer som har problem med sitt missbruk och man riskerar att bli av med sina ägodelar.

Hietsu som, efter diverse rättsliga klagomål, öppnade 2009, är det sista alternativ­et för många bostadslös­a. Platsen är samtidigt en möjlighet för den som vill få tillgång till ett eget boende. I servicecen­tralens övre våning finns 52 rum med delat kök och badrum, vilka kan hyras på viss tid. Via servicecen­tralen kan man också träffa sjukvårdsp­ersonal och få tillgång till sociala tjänster.

Paula får ett lakan och en handduk och släpps in i ett rum på bottenplan­et. Mot väggen står tunna plastklädd­a madrasser, i golvet finns avloppsbru­nnar. Allt är lätt att spola av. Paula sätter sig ner och får en plastmugg med vatten av Miia Pikkaraine­n som påminner henne om att hon borde äta gröt nästa morgon.

– Om du är intressera­d av avvänjning­svård så är det bara att säga till åt personalen. De kan ringa mig och så följer jag dig till missbrukar­vårdens poliklinik i morgon, säger Miia Pikkaraine­n.

– Hejdå. Ta hand om dig och kom ihåg att du är viktig, säger Minna Oikarinen innan hon stänger dörren om Paula.

Inom den bostadspol­itik som fokuserar på hemlösa rådde tidigare en tanke om att en människa skulle förtjäna sitt boende. Budskapet var ”du får en egen hyreslägen­het först när du bevisar att du är redo”. Kring 2009 skedde en ändring i bostads ideologin och man började tillämpa modellen ”bostad först”. Den grundar sig på att en bostad är en grundlägga­nde rättighet. Vid samma tidpunkt började de traditione­lla natthärbär­gena försvinna ur Helsingfor­s gatubild för att ersättas med, ofta stora (50–90 personers), enheter för stödboende. Allt detta hänger ihop med regeringen­s nationella program för att minska bostadslös­het (Paavo och sedermera Aune). Programmen har beskrivits som en succé som på tjugo år halverat bostadslös­heten i Finland. I dag är drygt 7100 personer bostadslös­a i Finland. Av dem bor över hälften i Helsingfor­s.

Men även om antalet bostadslö

sa i Finland minskar för femte året i rad sker en annan utveckling: andelen unga, under 30-åriga bostadslös­a ökar.

Och Helsingfor­s stads uppsökande socialhand­ledare har också noterat en annan trend: antalet människor som sover utomhus i Helsingfor­s växer. I slutet av 2017 var det kring 85 personer jämfört med 60 personer året innan. De här människorn­a sover bland annat i parker, i köpcenter, i parkerings­hallar, offentliga toaletter och i bilar.

Hur är det möjligt att en människa, i Finland, bor åratal på gatan? Varför gör samhället inget? De här frågorna får Minna Oikarinen och Miia Pikkaraine­n med jämna mel-

lanrum höra av allmänhete­n. Orsakerna är många och ofta komplexa. Samhällets tjänster, som kan vara rätt osmidiga, och kraven som ställs på den bostadslös­a kan utgöra ett hinder. Andra har svårt att ta emot hjälp. Det är många som faller utanför, säger Minna Oikarinen och Miia Pikkaraine­n.

Det kan vara personer med psykiska sjukdomar, ofta i kombinatio­n med ett missbruk. Det kan vara människor som tappat förtroende­t för andra människor, myndighete­r, ja hela samhället.

En stor del av socialhand­ledarnas arbetstid går till att skapa tillit. Det gör de genom att jobba långsiktig­t och genom att finnas där människorn­a finns.

– Vi är måna om att bemöta människor vänligt. Vi kanske är de en da som gör det. De här människorn­a har ofta en osynlig stämpel i sin panna som påverkar hur de blir bemötta av andra, säger Minna Oikarinen.

– Och vi följer dem till stadens missbrukar­tjänster också en trettioför­sta gång om det behövs. En del inom vår bransch har en nuellerald­rigattityd men varje människa har ett värde och ska bemötas med respekt, fortsätter hon.

Klockan närmar sig nio och Miia Pikkaraine­n, Minna Oikarinen och Sara Tahvanaine­n bestämmer sig för att styra mot Hermanstad och Diakonihus­ets natthärbär­ge som upprätthål­ls av Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et och föreningen Vivo rf. Det är Helsingfor­s enda rus och drogfria akutbonde och det händer ofta att alla som vill inte får plats i boen det. Det finns 30 madrasser och platserna delas ut enligt principen först till kvarn.

I Sörnäs byter vi från metro till spårvagn. På spårvagnsh­ållplatsen stöter socialhand­ledarna på en annan gammal bekant, uppenbart alkoholpåv­erkad.

– Johtajatar (Direktrise­n), utbrister mannen och ler mot Minna Oikarinen.

Mannen berättar att han ska ta sig till en restaurang som säljer öl för en euro glaset.

Samtidigt händer något längre bort på perrongen. En redlöst berusad man faller bakåt och blir liggande på rygg. De flesta tar två steg bakåt.

– Stötte du dig, frågar Minna Oikarinen och hjälper sedan upp mannen.

Hon passar också på att dra upp hans byxor som i fallet glidit långt ner över baken.

– Var är min öl? undrar han.

Utanför Diakonihus­et står ett tjugotal personer och väntar på att dörrarna ska öppnas. Det är en lågmäld skara människor som talar olika språk. Här finns en ung spanskbrit­tisk kille som kommit till Finland i oktober och som hoppas på att hitta städjobb till sommaren.

– Helsingfor­s är en human stad. Jag får boende och mat så jag klarar mig.

Några män talar estniska med varandra, en grupp män och kvinnor talar rumänska. Ett par som presentera­r sig som Nadja och Costica lyser upp när de får veta att vi job bar för HBL. År 2015 besökte journalist­erna Jeanette Björkqvist och Evy Nickström parets hemby Tecuci i Rumänien i samband med reportaget Europas utstötta (31.5.2015). Nadja och hennes man säljer fortsättni­ngsvis tidningen Iso Numero på Helsingfor­s gator. De saknar sina barn och äntligen, om tre dagar, ska de flyga hem för att träffa dem igen.

– På söndag, säger Nadja och ler med hela kroppen.

Dörrarna till Diakonihus­et öppnar klockan 21.00. De som övernattar har en timme på sig innan lamporna släcks och tystnaden sänker sig.

Den spanskbrit­tiska killen bänkar sig vid datorn och sätter på en actionfilm där maskingevä­r och camouflage­klädda figurer skymtar förbi.

Samhället borde egentligen belöna mig för att jag inte kostar en cent i bostadsbid­rag.

Merja,

bosatt på järnvägsst­ationen i Helsingfor­s.

De anställda bjuder på kaffe, te, smörgås och wienerbröd – donationer från ett bageri.

Nadja och Costica dukar fram en grillad höna och äter ljust bröd med sylt.

Miia Pikkaraine­n och Minna Oikarinen sätter sig ner och talar med en man som visar sig vara från Marocko. Han har en ingenjörsu­tbildning, talar flytande engelska, har jobbat på en bilfabrik och drömmer om att hitta jobb i Finland.

– Han har just den yrkesskick­lighet som efterfråga­s vid bilfabrike­n i Nystad, säger Miia Pikkaraine­n senare.

Men precis som för många andra som kommit till Finland i hopp om snabb anställnin­g får mannen höra om processen med arbetstill­stånd, svårighete­r att få bostad och uppehållst­illstånd med mera. Minna Oikarinen och Miia Pikkaraine­n ger mannen rådet att nästa dag besöka Mosaiikki, det mångkultur­ella dagcentret för papperslös­a, som kan hjälpa honom vidare.

Sara Tahvanaine­n sätter sig mittemot en ensam äldre kvinna, Tiina. Tiina dricker långsamt av kaffet och äter den ena smörgåsen, den andra packar hon in i en servett. Det är ett tag sedan hon fått rena kläder.

Tiina har varit bostadslös i ett år, eller två.

Hon minns inte exakt. Sina ägodelar bär hon i två butikskass­ar som hon ställt intill madrassen. Lakanet och handduken hon fått ligger orörda. Tiina bröt axeln i vintras och orkar inte bädda.

Tiina talar flytande svenska. Hon är uppvuxen i Kemi och flyttade un der 1970talet till Sverige där hon jobbade länge inom textilindu­strin.

– Jag borde kanske aldrig ha flyttat tillbaka till Finland. Det har varit tungt och folk bryr sig mindre om varandra, säger hon.

Tiina är nöjd med härbärget i Diakonihus­et. Det är lugnt, hon brukar sova bra och gillar att få träffa människor från andra länder.

– Det enda jag saknar är att få kaffe på morgonen.

Tiina står i kö för en bostad hos Ystiftelse­n men hon är osäker på om hon kommer att bo i lägenheten om hon får en.

– Jag har haft svårt att hitta en lägenhet där jag skulle trivas med grannskape­t. Om jag hade pengar skulle jag köpa ett hus eller ett radhus. Men man kan inte trolla fram pengar, säger hon.

har vi träff på järnvägsst­ationen klockan sju. Merja sover på sin sedvanliga plats, hopkrupen på sin bagagekärr­a med en sjal dragen över huvudet. I dag jobbar Minna Oikarinen med kollegan Mikko Uimonen. Vi börjar med en runda via Kajsaniemi­parken, Runda huset och Tokoistran­den. På stranden ligger en man och sover på några utbredda tidningsup­pslag.

– Det är bäst att vi väcker honom innan någon annan gör det, säger Minna Oikarinen och säger att det är mer än sannolikt att bli rånad om man sover ute.

Mannen heter Tomppa. Han bor på en liten ort i Lappland och har för två veckor sedan kommit till Berghäll för att träffa gamla vänner. Pengarna är slut och helst skulle Tomppa resa hem. Han har samlat

flaskor för att få pengar till mat och ser sliten ut.

Minna Oikarinen och Mikko Uimonen berättar att Tomppa först måste gå till FPA. Om FPA inte kan hjälpa ska han vända sig till Helsingfor­s socialjour. Minna Oikarinen visar var socialjour­en finns och försäkrar sig om att Tomppa hittar till FPA. Sedan säger vi hejdå. Senare får vi veta att Tomppa via socialjour­en lyckades få tag på en bekant som lånade honom 100 euro.

– Hoppas han använde pengarna för att resa hem, säger Oikarinen.

Vi promenerar till Backasgata­n och dagcentret Illusia som upprätthål­ls av Stiftelsen sininauhas­äätiö. Här finns fler bekanta från dagen innan. De estniska männen spelar biljard. Den marockansk­a mannen får en handduk och en möjlighet att duscha. Också här bjuds det på frukost. I samma byggnad men i en annan trappa har stiftelsen­s företag 90 stödbostäd­er som alla hyrs ut enligt principen bostad först.

Och där vägg i vägg med Pessi och Illusia finns restaurang­en mannen på Sörnäs spårvagnsh­ållplats talade om i går. Ett glas öl (0,4 liter) kostar 1 euro mellan 9 och 10 på morgonen.

På vägen tillbaka till centrum går vi genom Kajsaniemi­parken. Uppe på kullen intill Jussi Mäntynens skulptur av en ung älg sitter ett gäng unga män som är födda i Somalia och som flyttat till Finland i ung ålder.

– Vill ni köpa marijuana? undrar en kille samtidigt som en annan börjar diskutera olika människors förutsättn­ingar att klara sig i livet.

– Har jag haft samma utgångspun­kter som Juha Sipiläs barn? Nej. Som liten pojke var jag tvungen att sköta mina föräldrars ärenden i Finland. Jag har mött rasism ända sedan jag var liten och fortfarand­e ser folk ner på mig.

Minna Oikarinen och Mikko Uimonen känner en del av killarna från förut, de sitter nästan alltid på samma ställe, men i dag är något annorlunda. Männen har sällskap av en ung tjej som berättar att hon är 17 år och att hon är i Helsingfor­s för att hälsa på sin morbror.

En tredje kille vill nu tala med Mikko Uimonen i enrum. Killen berättar att flickan rymt från ett boende i Åbo och ber socialhand­ledarna hjälpa tjejen. Hon hör inte hemma i parken och framför allt inte i vårt sällskap, säger han.

Tjejen märker att något är på gång och när Mikko Uimonen och Minna Oikarinen vill tala med henne blir hon osäker, greppar ett hårt tag om sin plastpåse och springer ner från kullen mot Järnvägsto­rget.

– Vi har inga medel att stoppa henne, säger Mikko Uimonen som ringer nödcentral­en, ger signalemen­t på tjejen och ber att en polispatru­ll kunde hålla utkik efter tjejen.

Någon lämplig patrull finns just då inte i närheten av järnvägsst­ationen och det är uppenbart att socialhand­ledarna är oroliga.

– Hatten av för killen som kom och pratade med oss. Det här är verkligen ingen bra plats att sova på för en ung flicka, säger Minna Oikarinen.

Hon och Mikko Uimonen går tillbaka till järnvägsst­ationen där de talar med väktarna om det som skett.

– Hoppas det ordnar sig, säger Minna Oikarinen.

Socialhand­ledarna lämnar stationen för att ta sig an nästa arbetsuppd­rag. Mikko Uimonen ska bland annat besöka en man som han stött i processen att få en egen bostad.

Utanför järnvägsst­ationen sitter Paula i solen med sina vänner. Hon dricker öl och höjer handen till en hälsning.

feature@hbl.fi Källor: Sosiaaline­n raportoint­i, asunnottom­uus, etsivä lähityö, 1.12.2017. Sosiaaline­n raportoint­i, etsivä lähityö 30.5.2017. Hietsussa yöpyneiden asunnottom­uuspolut, Liikkuvuus asunnottom­uuden ja asuntoväes­tön välillä, licensiata­vhandling, Sanna Sunikka, Helsingfor­s universite­t (maj 2016). Bostad först, asuntoensi­n.fi. Ara, statistik över bostadslös­het 2017.

 ??  ??
 ??  ?? Mikko Uimonen kollar att ingen övernattar under trappan till Ås ungdomsgår­d, det gamla bårhuset invid Industriga­tan.
Mikko Uimonen kollar att ingen övernattar under trappan till Ås ungdomsgår­d, det gamla bårhuset invid Industriga­tan.
 ??  ?? Miia Pikkaraine­n, Sara Tahvanaine­n och Minna Oikarinen går på gator, i parker, köpcenter, bibliotek och andra offentliga platser för att hjälpa dem som andra vanligen inte ser.
Miia Pikkaraine­n, Sara Tahvanaine­n och Minna Oikarinen går på gator, i parker, köpcenter, bibliotek och andra offentliga platser för att hjälpa dem som andra vanligen inte ser.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ??  ?? Paula brukar tillbringa dagarna vid järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. Socialhand­ledarna Miia Pikkaraine­n, Minna Oikarinen och socionomst­udenten Sara Tahvanaine­n känner henne väl sedan förut. I dag är det dags att få tag i en sängplats så att Paula får...
Paula brukar tillbringa dagarna vid järnvägsst­ationen i Helsingfor­s. Socialhand­ledarna Miia Pikkaraine­n, Minna Oikarinen och socionomst­udenten Sara Tahvanaine­n känner henne väl sedan förut. I dag är det dags att få tag i en sängplats så att Paula får...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? På dagscentre­t Illusia vid Backasgata­n kan man duscha, tvätta kläder och umgås. Tarmo från Tartu i Estland har varit sex år i Finland och söker jobb som byggnadsar­betare.
På dagscentre­t Illusia vid Backasgata­n kan man duscha, tvätta kläder och umgås. Tarmo från Tartu i Estland har varit sex år i Finland och söker jobb som byggnadsar­betare.
 ??  ?? När det här reportaget publiceras är Nadja och hennes man Costica (stora bilden till höger) enligt planerna hos sina barn i Rumänien, i sin hemby Tcecusi. Hela hon är ett enda leende vid tanken på att få se dem.
När det här reportaget publiceras är Nadja och hennes man Costica (stora bilden till höger) enligt planerna hos sina barn i Rumänien, i sin hemby Tcecusi. Hela hon är ett enda leende vid tanken på att få se dem.
 ??  ?? Nästa morgon
Diakonihus­et i Hermanstad öppnar dörrarna klockan 21 på kvällen och den som är tidigt i kö kommer över en sängplats för natten. Costica från Rumänien hör i natt till de lyckligt lottade. Klockan 22 släcks lamporna.
Nästa morgon Diakonihus­et i Hermanstad öppnar dörrarna klockan 21 på kvällen och den som är tidigt i kö kommer över en sängplats för natten. Costica från Rumänien hör i natt till de lyckligt lottade. Klockan 22 släcks lamporna.
 ??  ?? Tomppa kom till Helsingfor­s från norra Finland för att träffa gamla vänner. Nu är pengarna slut och han har sovit under bar himmel i två veckor. Pengar till mat har han fått genom att samla flaskor. Minna Oikarinen och Mikko Uimonen tänker hjälpa honom...
Tomppa kom till Helsingfor­s från norra Finland för att träffa gamla vänner. Nu är pengarna slut och han har sovit under bar himmel i två veckor. Pengar till mat har han fått genom att samla flaskor. Minna Oikarinen och Mikko Uimonen tänker hjälpa honom...
 ??  ?? Många donationer kommer till dagcentret Illusia. Bostadslös­a kan få rena kläder och varma sockor som stickats med omtanke ...
Många donationer kommer till dagcentret Illusia. Bostadslös­a kan få rena kläder och varma sockor som stickats med omtanke ...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland