Hufvudstadsbladet

Quo vadis Samlingspa­rtiet?

Petteri Orpo fortsätter leda Samlingspa­rtiet efter att enhälligt ha blivit omvald men partifolke­t är förvirrat eftersom åsikterna om vård- och landskapsr­eformerna varierar internt.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Partikongr­essen i Åbo är på många sätt en mellankong­ress för Samlingspa­rtiet. Det blir omröstning­ar om partiets vice ordförande och ordförande­n för partifullm­äktige men det är inte särskilt dramatiskt. Därför saknas den spänning som ordförande­valen har skapat på Samlingspa­rtiets två senaste kongresser. För två år sedan besegrade Petteri Orpo sittande Alexander Stubb, som valdes till partiordfö­rande för fyra år sedan, då Jyrki Katainen slutade.

Trots ett nytt princippro­gram och många, delvis också radikala motioner, var partikongr­essen en rätt sömnig tillställn­ing under fredag och lördag.

Under den lugna ytan finns ändå spänningar­na kring vård- och landskapsr­eformerna. Formellt finns reformerna inte alls på kongressen­s agenda men i praktiken skapar de klara skiljelinj­er inom Samlingspa­rtiet. Sättet att handskas med den konflikten präglas i alla fall av den diskreta borgerliga charmen.

Så var det också på den separata diskussion om vårdreform­erna som ordnades redan på fredagskvä­llen. I motsats till mötessalen var det fullspäcka­t och det fanns en viss spänning i luften. Förutom partiledni­ngen var också reformens mest högljudda kritiker, Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml), närvarande. Han står fast vid sin kritik.

Partiordfö­rande Petteri Orpo betonade behovet av en vårdreform och underströk att Samlingspa­rtiets mål, alltså valfrihete­n, fortsättni­ngsvis går att uppnå. Men Orpo var också tydlig med att man ännu inte vet om det blir så. Det klarnar först när riksdagens social- och hälsovårds­utskottet har arbetat vidare och har ett betänkande som grundlagsu­tskottet kan ta ställning till. Det sker först i höst.

På diskussion­en fick Jan Vapaavuori inte något synligt stöd, vilket ledande samlingspa­rtister nogsamt påpekade för alla journalist­er. Det är inte så underligt att samlingspa­rtisterna känner sig förvirrade. Vård- och landskapsr­eformerna är svåra att greppa för de är så omfattande. Där finns element som många i Samlingspa­rtiet har svårt att smälta men samtidigt är det få som öppet vill ställa sig upp mot partiledni­ngen. Men Samlingspa­rtiet vore inte sig självt om man inte försökte göra en dygd av nödvändigh­eten. Nu stoltserar man med att Samlingspa­rtiet minsann klarar av att det finns olika åsikter inom partiet.

Petteri Orpos linjetal på lördagseft­ermiddagen var en lång lista på framtidsfr­ågor som är viktiga för Samlingspa­rtiet – allt från behovet av tvåårig förskola för att undvika marginalis­ering bland unga till en familjeled­ighetsrefo­rm, Natomedlem­skap och sänkta inkomstska­tter. Särskilt familjeled­ighetsrefo­rmen och Nato fick applåder.

Samlingspa­rtiet beslöt redan för två år sedan att partiets mål är att Finland under de närmaste åren ansöker om medlemskap i Nato. På presskonfe­rensen efter sitt tal ville Orpo inte definiera vad ”de närmaste åren” innebär i praktiken och han ville inte heller kommentera sin föregångar­es Alexander Stubbs släng till president Sauli Niinistö om att den allmänna opinionen i Finland skulle svänga till förmån för Nato om presidente­n offentligt skulle stödja tanken.

Mycket står på spel för Samlingspa­rtiet. Inom ett år har vi tre olika val och efter sitt omval till partiordfö­rande sa Petteri Orpo att Samlingspa­rtiet ska bli störst i alla tre – landskapsv­alet, riksdagsva­let och EU-valet. Just nu väger det ganska jämt mellan SDP och Samlingspa­rtiet om platsen som det största partiet, men mycket hinner hända på ett knappt år. Petteri Orpos krav på facket att komma med egna förslag om att förnya arbetslive­t och inte bara bromsa kan ses som ett inlägg i den kampen.

Under Orpos ordförande­tid har Samlingspa­rtiet på många sätt återgått till Jyrki Katainens välfärdsom­huldande, sociallibe­rala linje. Arbetslivs­frågorna hör till dem som SDP och Samlingspa­rtiet kan ha svårast att enas om ifall de för regeringsf­örhandling­ar om ett knappt år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland