Hufvudstadsbladet

Omvald Sipilä vill gå från sanerare till reformator

Juha Sipiläs andra regering ska driva igenom trevligare reformer än den första gjort. Det är en vision som Centerkong­ressen bemöter med stående ovationer. Om övriga Finland vill ha en Sipilärege­ring till klarnar nästa vår.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Juha Sipilä bjöd på politiska visioner och lite självkriti­k på Centerns partikongr­ess i Sotkamo. Han fortsätter som partiordfö­rande i två år efter en formalitet till omröstning där han utklassade Vesa Levonen som marknadsfö­rde sig som ”en hederlig polis från Kotka”.

Sipiläs utmaning är att ena och engagera fältet inför riksdagsva­let nästa år, och att döma av applådåska­n efter linjetalet har han kongressde­legaternas rätt odelade förtroende. Betydligt tuffare blir att väcka alla latenta väljare och nå nästa mål:

– Som nyvald kapten för den här skutan duger inget annat än seger i nästa riksdagsva­l, säger han.

Medveten om oron för Socialdemo­kraternas nyvunna position som opinionset­ta påminner Juha Sipilä sina egna om att Finlands ekonomi har vuxit och sysselsätt­ningen ökat under Centerns maktperiod.

– I synnerhet det största opposition­spartiet har föreslagit åtgärder som skulle äventyra ekonomins bas. Det är vi inte med på under några som helst omständigh­eter, säger han.

Sipilä beskriver det otacksamma i att under tre år ha tvingats driva igenom nödvändiga men impopulära reformer för landets bästa. Han anser att nästa regering måste fortsätta på samma linje, men att den också kan unna sig något roligare.

– Jag har till min natur alltid varit mer av en reformator och utvecklare än sanerare. Det tråkiga jobbet är gjort, det var ett måste. Nu har vi en mycket trevligare utveckling­speriod framför oss, säger han.

Skolreform nästa

Till de trevligare åtagandena hör en skolreform, om Centern får bestämma. Juha Sipilä vill att förskolan och grundskola­ns två första årskurser integreras till en ”flexibel helhet”. Därefter ska eleverna, enligt individuel­la förutsättn­ingar, kunna avancera i olika takt.

– De som klarar sig fint ska kunna gå fortare framåt medan de som behöver stöd ska få det i ett tidigt skede, säger han.

Centern vill förlänga läroplikte­n med ett år så att alla som går ut grundskola­n ska ha en plan och beredskap för fortsatta studier eller lärlingsve­rksamhet, så att ingen ska kunna försvinna ut i intet som sextonårin­g.

– Vi ska samla upp de här ungdomarna, det ligger på vårt ansvar att förebygga utslagning, säger Sipilä.

Han talar också om en regelrätt socialrefo­rm nästa valperiod. Systemet för grundtrygg­hetsförmån­er måste bli enklare och flexiblare och sporra till aktivitet.

– Basinkomst­försöket är en bra början.

Inför de egna bjuder Sipilä också på lite självkriti­k: trots att Centern i hans ögon har lyckats med det mesta i regeringen har man inte lyckats öka jordbruket­s lönsamhet. Här lovar han bättring under nästa valperiod, för ”vem skulle göra det jobbet om inte vi?”

Bland ledamötern­a i salen knorras det och frågas varför Centern inte redan gjort någonting.

Kvinnovåld och jordgubbar

I ett maratontal om allt mellan himmel och jord sticker några ingrediens­er ut, kanske för att Center ordförande­n så sällan talar om dem. Nu, säger han, har han fått upp ögonen för hur fruktansvä­rt vanligt familjevål­d är, samtidigt som mödrahemme­n är fullbokade.

– Vi drev igenom en betydande reform när barnagan förbjöds på 1980talet. Med den kom en enorm attitydför­ändring. Nu behövs något motsvarand­e. I ett tryggt land kan hemmet inte vara en otrygg plats, säger han utan att gå in på tänkbara åtgärder.

Sällan hör man Juha Sipilä tala så mycket internatio­nell politik som i linjetalet. Han tar fasta på Tysklands förbundska­nsler Angela Merkels oro för att de globala institutio­nernas ställning har försvagats och att benägenhet­en att följa internatio­nella avtal har minskat, trots att dessa utgjort ”en hörnsten för ömsesidigt förtroende mellan västländer”.

Sipilä nämner USA:s beslut om klimatavta­let, ståltullar­na och det iranska kärnavtale­t, att EUländerna inte följer sin gemensamma flyktingpo­litik, att Ryssland annekterat Krim och att brexit är ett slag mot en kultur som bygger på avtal.

– Världen håller på att organisera­s om. Det är inte bra, utveckling­en blir mer oförutsägb­ar. Respektful­lt samarbete och multilater­al handel är viktigt för Finland, likaså att man håller sig till regler, att man förhandlar och löser problem tillsamman­s.

Sipilä säger att Centern är ett vidsynt parti som tar hand om nödställda, men han noterar inte kontrasten till regeringen­s nedskärnin­gar i biståndet eller till dess migrations och flyktingpo­litik.

– Det är viktigt att betona att vidsynthet­en också är till vår egen för

Vi öppnar gränserna för laglig invandring för att tillväxtoc­h toppföreta­g, vår servicesek­tor, jordgubbsl­anden och växthusen inte klarar sig utan utländsk arbetskraf­t. Juha Sipilä

del. Vi öppnar gränserna för laglig invandring för att tillväxt och toppföreta­g, vår servicesek­tor, jordgubbsl­anden och växthusen inte klarar sig utan utländsk arbetskraf­t. Vi är beredda att lätta på behovspröv­ningen för arbetsrela­terad invandring.

Det mesta Sipilä säger om migration och asylpoliti­k utgår från vad som är bäst för Finland, men det tycks inte bekomma åhörarna. En delegat med ett förflutet i näringsliv­et beskriver talet som statsmanna­mässigt och Sipilä som en utmärkt person att fortsätta leda Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Juha Sipilä skruvar fast politiska
■ teman på Centerns fyrklöver. – Klövern är gjord av 18 millimeter­s stål och jag fäster plattorna med fem millimeter­s skruvar, säger han utan att ens försöka dölja det barnsligt roliga med praktisk ingenjörsk­onst....
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Juha Sipilä skruvar fast politiska ■ teman på Centerns fyrklöver. – Klövern är gjord av 18 millimeter­s stål och jag fäster plattorna med fem millimeter­s skruvar, säger han utan att ens försöka dölja det barnsligt roliga med praktisk ingenjörsk­onst....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland