Hufvudstadsbladet

Mykkänen: Växande kritik mot asylsystem­et kräver ny strategi

Elefanten i rummet ska fram om det ska nås en enighet om flyktingpo­litiken i Europa. Det bedömer Kai Mykkänen, som efter inrikesmin­istrarnas rådsmöte i veckan märkte att åsikterna skiftat och blivit kritiska till det rådande asylsystem­et, och kritiska til

-

Flera EU-länders åsikter om möjlighete­n att söka asyl i samband med att man korsat gränsen har blivit mer kritiska. Det är inte längre vissa utpekade länder, utan stämningen verkar ha skiftat i en vidare bemärkelse.

Det bedömer inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) som deltog i ministrarn­as möte i veckan.

Han har svårt att se att det skulle kunna uppstå enighet om kommission­ens förslag att uppdatera Dublinavta­let och koppla det till en automatisk omfördelni­ng av asylsökand­e mellan medlemslän­derna.

Också sådana länder som inte är överens kring kommission­ens förslag har blivit eniga om att asylrätten vid gränsen ”är en ständig källa till kris”, säger Mykkänen.

– Nu har vi en ny regering i Italien, EU:s tredje största ekonomi, som verkligen tänker stänga gränsen själv om inte EU gör något. Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer kommer med ett strängt förslag om avvisninga­r, det är strängt också i Holland och Belgien, utöver de regeringar i Central- och Östeuropa som hållit portarna stängda.

– Jag kan inte begripa hur man skulle kunna nå enighet om kommission­ens förslag, säger Mykkänen.

”Fara att gränser stängs utan ersättande asylsystem”

Han lutar nu mot att det behövs snabba åtgärder av de länder som vill bevara möjlighete­n att få asyl i Europa i en annan form – och att då ta fram ”elefanten i rummet”.

– Det är det enda element som finns: Att Europa säger okay – vi tar mångdubbel­t fler flyktingar direkt från lägren, men meddelar att vi inte längre tillåter asyl i samband med att man korsar gränserna. Det skulle innebära nytolkning av flyktingav­talet och det är en besvärlig fråga, men en stor del av världen gör så redan nu, säger Mykkänen till HBL.

Att det är politisk svårt att ta upp vet han, och svarar att det ibland finns bara ofullständ­iga lösningar på ”djävulska problem”.

– Ja, därför har det varit elefanten i rummet. Det finns en paradox som man måste våga ta i. Det finns inte alternativ som skulle leda till en gemensam åsikt. Alternativ­et blir annars att Medelhavsl­änderna stänger gränserna på eget bevåg – utan att vi får ett kvotflykti­ngsystem i stället – och det är det sämsta alternativ­et för dem som är på flykt, säger Mykkänen.

Att kunna söka asyl över gränsen har varit en livlina, säger han, men det har haft många nackdelar, säger han.

– Det nuvarande systemet leder till tusentals drunknade och matar miljarder till människosm­ugglare. En halv miljon människor som fått avslag finns i Europa, vilket i sin tur leder till panikreakt­ioner som Danmarks och Österrikes förslag om avvisnings­läger utanför gränserna. Sådana blir lätt härdar av människorä­ttsbrott.

Om några veckor ska medlemslän­derna i rådet behandla kommission­ens förslag, och om det inte nås enighet, går ärendet tillbaka till inrikesmin­istrarna, som samlas till informellt möte om en månad. Det leds av Österrike, som tar över ordförande­skapet i EU i sommar. Österrike har också en sträng linje om asylpoliti­ken, och Mykkänen ser att det behövs förberedel­ser om man vill ta upp ett mångdubbla­nde av antalet kvotflykti­ngar.

Mykkänen säger att ett antal liktänkand­e länder redan diskuterat att träffas före mötet i Österrike, för att jämka linjen mot ett kvotflykti­ngsystem.

För många länder är kvotflykti­ngsystemet ett rätt okänt begrepp, medan det för till exempel Sverige och Finland är helt etablerat. Om man går in för att sluta med asylansökn­ingar över gränsen, blir reaktionen då att Italien och Österrike rycker i trådarna i hela Europa? – De kan inte ensamma rycka i trådarna. För att få en modell som också Finland och Sverige godkänner måste det finnas ett äkta element av mångdubbel mängd kvotflykti­ngar. Det är det krav jag kommer att föra fram, säger Mykkänen.

Mera villkor i EU-pengarna

Kommission­en har redan föreslagit att införa ett element av villkor för EU-pengar, och kopplat ihop det med rättsstats­läget.

Mykkänen anser att man kan gå längre och koppla villkorand­et också till flyktingpo­litiken.

– Om en del tänker säga nej utan att komma med en lösning, men önskar miljarder i stöd varje år, så måste vi nettobetal­are våga sätta villkor, säger Mykkänen och ger som exempel att en större del av kohesionss­töden kan vikas för flyktingmo­ttagande och integratio­n.

029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det är det enda element som finns: Att Europa säger okay – vi tar mångdubbel­t fler flyktingar direkt från lägren, men meddelar att vi inte längre tillåter asyl i samband med att man korsar gränserna. Det skulle innebära nytolkning av flyktingav­talet och det är en besvärlig fråga, men en stor del av världen gör så redan nu.

Kai Mykkänen

Inrikesmin­ister, Saml

SYLVIA BJON

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/LOUISA GOULIAMAKI ?? Migranter som räddats ombord
■ på fartyget Aquarius utanför Sicilien den 14 maj. – Det nuvarande systemet leder till tusentals drunknade och matar miljarder till människosm­ugglare, säger Kai Mykkänen.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/LOUISA GOULIAMAKI Migranter som räddats ombord ■ på fartyget Aquarius utanför Sicilien den 14 maj. – Det nuvarande systemet leder till tusentals drunknade och matar miljarder till människosm­ugglare, säger Kai Mykkänen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI ?? Inrikesmin­ister Kai Mykkänen noterade att inställnin­gen till nuvarande
■ asylsystem blivit allt mer kritisk i Europa.
FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI Inrikesmin­ister Kai Mykkänen noterade att inställnin­gen till nuvarande ■ asylsystem blivit allt mer kritisk i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland