Hufvudstadsbladet

Centerns röstdrottn­ing: Östeuropa kan inte plocka russinen ur EU-kakan

Också Östeuropa måste göra sitt för att EU ska kunna driva en gemensam flyktingpo­litik, säger Katri Kulmuni. Hon valdes i går till första vice ordförande i Centern.

- PETER BUCHERT

Viktigast är att ändra på EU:s politik, att få den yttre gränsen att fungera. Katri Kulmuni Första vice ordförande, C

Centerns partikongr­ess valde Katri Kulmuni till första vice ordförande med klar marginal. Kulmuni, 30, är riksdagsle­damot från Torneå, och som tidigare ordförande för Finlands FN-förbund engagerad i internatio­nella frågor. När HBL frågar hur hon ser på regeringen­s flyktingoc­h migrations­politik svarar hon, på flytande svenska, att det är viktigt att Finland samarbetar med Norden.

– Vårt system är grundat på mänskliga rättighete­r. Kommer man från en konfliktzo­n ska man ha rätt att söka asyl, men man får inte heller missbruka systemet.

Hur ser du på att Finland har skickat människor tillbaka till farliga områden?

– Man måste vara väldigt noggrann. Politikern­a skriver lagarna och myndighete­rna tar besluten. Jag hoppas myndighete­rna har den bästa informatio­nen. Det är viktigt att diskutera de här frågorna när de dyker upp i medierna, men jag vet att vi i Finland följer lagstiftni­ngen och reglerna.

Om Centern leder nästa regering, skulle du då vilja ändra på den här politiken?

– Viktigast är att ändra på EU:s politik, att få den yttre gränsen att fungera. Hos oss samarbetar polisen med tullen och gränstjäns­ten, och där har vi mycket att erbjuda länderna i södra Europa. Där samarbetar de här myndighete­rna inte. Inget europeiskt land kan klara den här biten ensam, vi måste samarbeta.

Men EU-länderna verkar vara riktigt dåliga på att samarbeta i just den här frågan. Tror du att situatione­n kan lösas, så många populistpa­rtier som det finns i Europa?

– Jag hoppas att Östeuropa tänker på varför EU har grundats. De kan inte bara plocka russinen ur kakan, de måste också satsa och samarbeta. EU måste också tänka efter varför det finns så mycket populism. Är det politikern­a som har makten eller finns den någon annanstans?

 ?? LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: ?? Katri Kulmuni har turnerat aktivt på fältet för att ingjuta framtidstr­o i Centern. – Jag hoppas att jag blev omvald i partipresi­diet som tack för det, säger hon strax efter att hon fått flest röster i vice ordförande­valet.
LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FOTO: Katri Kulmuni har turnerat aktivt på fältet för att ingjuta framtidstr­o i Centern. – Jag hoppas att jag blev omvald i partipresi­diet som tack för det, säger hon strax efter att hon fått flest röster i vice ordförande­valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland