Hufvudstadsbladet

Domen för knivattack­en blir ett juridiskt vägval

Snart faller domen efter knivattack­en i Åbo. För rätten handlar det bland annat om att ta ställning till om gärningsma­nnen Abderrahma­n Bouanane gjort sig skyldig till ett terroristb­rott – men vad har definition­en egentligen för betydelse?

- HBL-SPT/MIKAEL PIIPPO nyheter@hbl.fi

Fredagen den 15 juni ger Egentliga Finlands tingsrätt sin dom i rättegånge­n mot Abderrahma­n Bouanane, mannen som dödade två människor och skadade åtta när han gick lös med två knivar i Åbo centrum i augusti i fjol.

Bouanane kommer att få en fängelsedo­m, men hur lång den blir beror på om tingsrätte­n ser hans dåd som dråp och dråpförsök eller mord och mordförsök. Straffet för dråp är fängelse i minst åtta år, medan mord ger livstids fängelse.

Det principiel­lt mer avgörande är ändå att rätten ska ta ställning till om Bouanane haft ett terroristi­skt syfte med sin knivattack.

Om tingsrätte­n dömer honom för mord är straffet livstids fängelse oavsett om knivattack­en klassas som terroristb­rott eller inte. Forskardok­tor Tatu Hyttinen från juridiska fakulteten vid Åbo universite­t menar att brottsrubr­iceringen i domen ändå är av stor betydelse.

– Det här är första, och förhoppnin­gsvis sista, gången som man i Finland gjort ett brott mot liv i ett möjligtvis terroristi­skt syfte. Den här do- men blir därför en riktlinje om vad som avses med terroristi­skt syfte i samband med brott mot liv, säger Hyttinen.

– Om vi tänker på saken ur ett samhälleli­gt perspektiv är det naturligtv­is en väldigt allvarlig signal om någon blir dömd för mord i terroristi­skt syfte. Det skulle betyda att det skett ett terrordåd i Finland och att människor dött i det.

Enligt strafflage­n kan också dråp ha ett terroristi­skt syfte. Då kan den skyldige dömas till visstids fängelse i minst åtta år eller till livstids fängelse.

Också Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt och mänskliga rättighete­r vid European University Institute i Florens, har påpekat att brottsrubr­iceringen har betydelse. I ett utlåtande till Egentliga Finlands tingsrätt skriver Scheinin att straffet för mord och mord i terroristi­skt syfte visserlige­n är detsamma, men att det i en rättsstat som Finland inte är betydelsel­öst vilket brott man döms för.

Tatu Hyttinen är inne på samma linje som Scheinin.

– I och med att vi har en strafflag som innehåller rekvisit för olika brott, måste en människa enligt principen om lagstyre dömas för det brott vars rekvisit uppfylls, säger Hyttinen.

Enligt Hyttinen påverkar brottsrubr­iceringen i Bouananes dom sannolikt också längden på fängelsest­raffet. I Finland måste en person som döms till livstids fängelse sitta fängslad i minst tolv år, om inte presidente­n benådar fången redan tidigare. Efter tolv år kan Helsingfor­s hovrätt besluta om villkorlig frigivning av livstidsfå­ngen.

– Jag uppfattar det som självklart att frigivning­en av någon som dömts för mord i terroristi­skt syfte är en betydligt svårare process än frigivning­en av någon som dömts för mord. Särskilt nu när man också i övrigt diskuterar om reglerna för villkorlig frigivning borde skärpas.

Hyttinen understryk­er att minimitide­n på tolv år i samband med livstids fängelse inte innebär någon automatisk rätt till villkorlig frigivning efter det. Om Bouanane döms för mord eller mord i terroristi­skt

syfte kan det mycket väl hända att han sitter fängslad betydligt längre än tolv år, kanske resten av sitt liv.

Ingen utvisning

Förutom på fängelseti­dens längd, kan brottsrubr­iceringen i Bouananes dom inverka på arrangeman­gen kring hans straff.

– Det här är en gissning men jag antar att han, om han blir dömd för terroristb­rott, blir isolerad från omvärlden så att han inte kan sprida sitt budskap.

Enligt Hyttinen är det osannolikt att Bouanane skulle utvisas till

sitt hemland Marocko. Hyttinen betonar att han inte känner till situatione­n i Marocko särskilt bra men påpekar att Finland inte kan skicka människor till länder där det finns risk för att deras mänskliga rättighete­r kränks, att de blir torterade eller till och med dödade.

Det finns en stor möjlighet att fallet går vidare till hovrätten. Tatu Hyttinen tror att det i hög grad beror på Bouanane själv. Vill knivmannen gå igenom rättsrumba­n en gång till?

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? – Jag uppfattar det som självklart att frigivning­en av någon som dömts för mord i terroristi­skt syfte är en betydligt svårare process än frigivning­en av någon som dömts för mord, säger Tatu Hyttinen.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO – Jag uppfattar det som självklart att frigivning­en av någon som dömts för mord i terroristi­skt syfte är en betydligt svårare process än frigivning­en av någon som dömts för mord, säger Tatu Hyttinen.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Abderrahma­n Bouanane är åtalad för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Hans försvarsad­vokat bestrider åtalet. På fredag klarnar rättens slutsats.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Abderrahma­n Bouanane är åtalad för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Hans försvarsad­vokat bestrider åtalet. På fredag klarnar rättens slutsats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland