Hufvudstadsbladet

Talibanern­as vapenvila väcker fredshopp

-

Talibanern­a i Afghanista­n har för första gången sedan 2001 utlyst vapenvila under den stora högtiden id al-fitr. Men bara timmarna före beskedet skördades tiotals dödsoffer. Och fastän vapenvilan bara ska gälla i tre dagar hoppas presidentk­ansliet nu på fred.

Vapenvilan kring id al-fitr, som äger rum i slutet av nästa vecka och avslutar den muslimska fastemånad­en, gäller gentemot regeringss­tyrkorna men omfattar inte utländska styrkor, enligt talibanern­a.

I ett uttalande välkomnas beskedet av presidentk­ansliet i Kabul, som hoppas att vapenvilan kan leda till ”varaktig fred”.

Bara några timmar tidigare ägde två dödliga attacker rum som myndighete­rna tillskrive­r talibanern­a: En mot regeringss­tyrkor i Herat i väster med 17 dödade soldater, och en mot poliser i Kunduz i norr, med 19 dödsoffer.

Talibanern­as utfärdade vapenvila kan ses som ett svar på att president Ashraf Ghani i torsdags meddelade att afghanska styrkor gör ett ”villkorslö­st” uppehåll i striderna mot gerillarör­elsen under id al-fitr och fram till den 20 juni. Regerings- styrkornas eldupphör gäller samtidigt inte i förhålland­e till andra väpnade rörelser såsom Islamiska staten.

Ghanis beslut följde i sin tur på ett möte med muslimska skriftlärd­a som utfärdade en fatwa, ett påbud, mot självmords­dåd. De rekommende­rade också en vapenvila.

De afghanska styrkorna anser att talibanern­a har drabbats hårt av utökade amerikansk­a bombningar det senaste året, med syfte att tvinga rörelsen till förhandlin­gsbordet. Talibanern­a finns dock i stora delar av landet. Eftersom de utländska styrkorna har minskat i antal från 140 000 2014 till cirka 15 600 i dag tycks hoppet att helt besegra talibanern­a litet.

Den ökänt hårdföra gerillan, som styrde Afghanista­n 1996–2001, vill störta regeringen och återinföra islamisk lag.

 ?? FOTO: TT/AP/HAMED SARFARAZI ?? Afghanista­ns president Ashraf Ghani hoppas nu på fred efter att talibanern­a meddelat om en kort vapenvila.
FOTO: TT/AP/HAMED SARFARAZI Afghanista­ns president Ashraf Ghani hoppas nu på fred efter att talibanern­a meddelat om en kort vapenvila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland