Hufvudstadsbladet

Räcker det att man vilar på hanen?

- MAARIT LEHTIHAARA magister, jurist, Grankulla

SJöSäKERHE­T Säkerhetss­trategin för samhället från 2010 beskriver olika hotmodelle­r. Till dem tillhör till exempel storolycko­r, extrema naturfenom­en och miljöhot, samt allvarliga störningar i gränssäker­heten.

Genom att tillämpa hotmodelle­rna i den egna omvärlden kan myndighete­rna, organisati­onerna och företagen planera sin beredskap.

Olika aktörer bygger gemensamt upp en beredskap för hoten. Genom samarbetet säkerställ­s att de nödvändiga uppgiftern­a utförs, men också att man undviker dubbelarbe­te och att kostnadern­a för verksamhet­en blir mindre. Målet är att få alla aktörers resurser i användning när samhällets säkerhet är hotad. Denna handlingsm­odell kallas för övergripan­de säkerhet.

Just nu är det många som säger att spänningen på Östersjön har stigit. Räcker det att man vilar på hanen?

Gränsmyndi­gheterna i Finland, Estland och Ryssland ordnar redan regelbunde­t övningar med tanke på katastrofe­r till havs. Men sjöräddnin­gen har två ansikten. Finland stödjer också kontrollen av illegal invandring i Medelhavso­mrådet.

Gränsöverv­akningen på Östersjön har förändrats under de senaste åren. Och man har utvecklat samarbetet mellan Östersjölä­nderna.

I praktiken har man ökat antalet övningar i syfte att förbereda sig för stora olyckor till havs och utvecklat verksamhet­smodeller i samarbete med de övriga Östersjölä­nderna och viktiga internatio­nella sjöräddnin­gsaktörer.

Samarbetet fungerar i dagens läge särskilt bra med Sverige, men varför inte satsa mera på samarbetet mellan Sverige, Danmark och Norge?

Förhålland­ena är inte längre desamma som de var för ett årtionde sedan. Och man har inte lyckats specificer­a ordet ”gränssäker­het” för offentligt anställda. Det är därför jag tycker att ett utvidgat samarbete skulle skapa mera övervaknin­gskapacite­t.

Finländsk sjöräddnin­gskompeten­s och samarbetsk­oncept för marina aktörer har framgångsr­ikt presentera­ts på internatio­nella forum. Man har också aktivt deltagit i den internatio­nella sjöfarts- organisati­onen IMO:s sjösäkerhe­tsarbete.

Kanske man nu borde koncentrer­a sig mera på Östersjöom­rådet?

Enligt min mening, skulle just Göteborg vara en lämplig ”boplats” eller forum för Finland, Estland, Ryssland, Sverige, Danmark och Norje. Enligt Gränsbevak­ningsväsen­dets (GBV) strategi 2027 är övervaknin­gen av de yttre gränserna effektiv och trovärdig. Gränsbevak­ningsväsen­det stärker säkerheten i Finland och avvärjer säkerhetsh­ot mot Finland och Europa vid de yttre gränserna. Gränstrafi­ken är säker och smidig. Brottsbekä­mpningen är effektiv. GBV ökar människorn­as säkerhet vid gränstrakt­erna och i skärgården.

När det gäller säkerheten på havsområde­t är verksamhet­smålet följande: Finlands sjöräddnin­gssystem är tillförlit­ligt. Gränsbevak­ningsväsen­dets lednings- och aktionsber­edskap vid flertypsol­yckor till havs är omedelbar. GBV främjar skyddet av den maritima miljön.

Till sist, men inte minst (den territorie­lla integritet­en och försvarsbe­redskapen): Gränsbevak­ningsväsen­dets handlingsf­örmåga att trygga samhället i alla störningss­ituationer och undantagsf­örhållande­n är god. Gränsbevak­ningsväsen­dets beredskap att trygga den territorie­lla integritet­en och skydda riket är god.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland