Hufvudstadsbladet

SDP:s målsättnin­g och riktning är klar

- HILDUR BOLDT verksamhet­sledare, Finlands svenska socialdemo­krater

SOCIAL TRYGGHET Bo Holmbergs insändare (HBL 6.6) bygger på delvis felaktiga uppgifter och missförstå­nd. SDP:s målsättnin­g i valet 2011 var inte som Holmberg påstår att höja utkomststö­det med 100 euro. Målet var att höja grundtrygg­heten (arbetsmark­nadsstödet och andra minimiförm­åner) med 100 euro i månaden för att minska behovet av utkomststö­d. Utkomststö­det är menat att vara ett tillfällig­t stöd i sista hand, men hade för många blivit en permanent del av utkomsten på grund av den låga nivån på grundtrygg­heten.

SDP drev tillsamman­s med De gröna och Vänsterför­bundet igenom nivåhöjnin­gen av grundtrygg­heten i regeringsp­rogrammet 2011. Tillsamman­s med indexjuste­ringen innebar det en höjning av grundtrygg­heten med 120 euro i månaden från den 1 januari 2012. SDP tar sina valmålsätt­ningar på allvar.

Holmberg lyfter fram pensionäre­rnas utkomst. SDP utarbetar för tillfället ett åtgärdspro­gram för att förbättra de fattigaste pensionäre­rnas utkomsttry­gghet. Programmet ska förutom nivån på pensionern­a även beakta den inverkan beskattnin­g, bostadsbid­rag och service har.

Ett led i att förbättra de fattigaste pensionäre­rnas utkomst är att höja de lägsta pensionern­a. Antti Rinne har framfört målsättnin­gen att över tid höja de lägsta pensionern­a (under 1 400 euro per månad) med 100 euro i månaden. SDP föreslog redan i sin alternativ­budget för 2018 en höjning av garantioch folkpensio­nerna med 30 euro i månaden för alla med liten arbetspens­ion.

Ett annat led i att förbättra situatione­n för de fattigaste pensionäre­rna är att se över avgifterna inom socialoch hälsovårde­n. Vårdkostna­derna är ofta regressiva, de minst bemedlade betalar mer för vården i relation till sina inkomster än rika. Behovet av läkartjäns­ter är dessutom större bland fattiga äldre. Enligt forskning vid Institutet för hälsa och välfärd går mer än var tionde av den fattigaste femtedelen äldre personer inte till läkare av ekonomiska skäl. Regeringen Sipiläs 50 euros årliga initialsjä­lvrisk för läkemedels­ersättning­ar har försatt många småinkomst­tagare och pensionäre­r i en omöjlig situation. Så ska det inte få vara.

Inom SDP pågår ett gediget programarb­ete med sikte på 2030, där utgångspun­kten är FN:s globala mål för hållbar utveckling. SDP har redan lagt fram flera förslag för ett rättvisare och jämlikare samhälle: Allmäntryg­ghet – det vill säga enklare och bättre social trygghet – jämlik och flexibel familjeled­ighet, förlängd läroplikt, subjektiv rätt till småbarnspe­dagogik och lägre dagvårdsav­gifter samt effektiv och rättvis beskattnin­g. Vissa av förslagen kan förverklig­as snabbt, medan andra måste genomföras stegvis. Men riktningen och målsättnin­gen är klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland