Hufvudstadsbladet

”Alisson är målvaktern­as Messi”

Brasilien har under årens lopp gjort sig känt för finlir, teknisk finess, anfallsstj­ärnor, spelgenier till mittfältar­e och offensiva backar. Men inte så mycket för sina målvakter. I VM i Ryssland förfogar Selecao över två av världens två bästa målvakter.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Ederson, till vardags storstjärn­a i Manchester City och under den gångna säsongen den bästa målvakten i Premier League, skulle vara förstamålv­akt i så gott som alla lag i VM. Belgien, Tyskland och Spanien möjligen undantagna. Men i Ryssland får han snällt finna sig i att sitta på bänken då Alisson Becker är självskriv­et förstaval mellan stolparna.

Becker var snudd på sensatione­llt bra i ett i övrigt defensivt svajigt Roma. Hans övergångss­umma på åtta miljoner euro då han köptes från Internacio­nal sommaren 2016 känns som ett skämt. Roma kan ha gjort en av årtiondets bästa affärer för i transfersp­ekulatione­rna, bland annat Liverpool är ute efter den 191 centimeter långa 25-åringen, ligger prislappen nu på 70–80 miljoner euro.

Den första säsongen i den eviga staden blev ändå allt annat än lätt. Trots sin status som etta i det brasilians­ka landslaget valde tränaren Luciano Spalletti att fortsätta matcha en annan världsmålv­akt, polacken Wojciech Szczesny.

Svordomar i tv

Det italienska språket var också en ny bekantskap för mannen från Novo Hamburgo, cirka fem mil nordost om miljonstad­en Porto Alegre.

Det var mest svordomar som fastnade och då han var med i talkshow på italiensk tv fick han frågan om vilka svordomar han lärt sig.

– Jag sade några riktigt hemska saker i tv utan att förstå vad jag sa. Då jag fick veta vad de betydde var det redan för sent, säger Alisson till goal.com.

En och annan svordom, på portugisis­ka och italienska, släppte han säkert ur sig hemma eller på träningsan­läggningen. För vägen till att bli ordinarie målvakt var snårig.

– Jag kände mig väl lite ensam sedan men sen kunde jag spendera mera tid med min fru som var gravid. Jag fokuserade mycket på livet hemma.

– På träning var jag superproff­sig och gav allt och försökte lära mig nya saker av Szczesny som är en otroligt bra målvakt.

Att han inte spelade så mycket i Roma inverkade inte på prestation­erna i landslaget där han släppte in ynka tre mål på 11 VM-kvalmatche­r under nya coachen Tite.

Vissa spelare med större ego hade kanske konfronter­at Spalletti men det är inte Alissons stil.

– Jag är en rätt lugn person. Och jag gillar inte att snacka i onödan. Jag kände mig inte bekväm med tanken på att ta upp det med Spalletti. Han hade två väldigt bra målvakter att välja mellan. Jag lärde mig säkert att ha tålamod under mitt första år i Roma.

På sommaren funderade han ändå allvarligt på att lämna Roma men då det blev klart att polacken går till Juventus insåg 25-åringen att det inte finns någon orsak att flytta.

– Jag ville inte lämna klubben men kanske hade jag varit tvungen att göra det om inte Szczesny stuckit.

Di Francesco förstummad

Alisson är atletisk, reaktionss­nabb och placerings­säker. Men det som gör honom till en av de bästa är hans spel med fötterna. En egenskap som blir allt vik- tigare då målvakten är väldigt mycket involverad i spelet med boll. Landsmanne­n Ederson håller ungefär samma klass men det finns en del toppmålvak­ter som alltjämt har svårt med spelet med boll. Chelseas och Belgiens stjärna Thibaut Courtois hör till dem som har en del att gnugga på.

Alisson har utvecklat sitt spel oerhört sedan han anlände till Europa. Han spelar längre ut, är uppe och bryter långa uppspel oftare och inger hela tiden ett stort lugn med bollen. Passningss­äkerheten är det inte heller något fel på.

– Då jag såg honom på planen blev jag förstummad över det lugn han spred inom hela laget bara genom sin blotta närvaro, säger Romatränar­en Eusebio Di Francesco som tog över sommaren 2017 då Spalletti stack till Inter.

Nu hoppas Di Francesco att hans guldklimp till målvakt stannar kvar i klubben. I något skede lär större klubbar kalla men kanske att brassen blir kvar ett eller ett par år i Roma. Visserlige­n uppges Liverpool förbereda ett jättebud som det kan bli svårt att tacka nej till.

Som Messi

Romas forne tränare Roberto Negrisolo har följt med Allison en längre tid och är lika förstummad som de flesta andra.

– Han påminner om Dino Zoff och Michael Preud’homme. Vissa är födda till målvakter och Allison hör till det släktet. Han var otroligt bra redan då han anlände. Nu är han bäst i världen, säger Negrisolo till goal.com.

– Den breda massan har inte insett hur bra han är ännu. Han är ett fenomen. Han är målvaktern­as Messi för han har samma mentalitet som Messi. Han är målvakten som kan definiera en era, säger Negrisolo.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEssANDRA TARANTINO ?? Alisson Becker är ett mäktigt vapen i Brasiliens jakt på en sjätte titel.
FOTO: ALEssANDRA TARANTINO Alisson Becker är ett mäktigt vapen i Brasiliens jakt på en sjätte titel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland