Hufvudstadsbladet

Dags för revansch

-

1–7-förlusten lämnade ett öppet sår i den brasilians­ka folksjälen. Den utskåpning Tyskland bjöd Brasilien på inför ett fullsatt Mineirao kommer brassarna aldrig att glömma.

Brasilien saknade sina två största stjärnor i semifinale­n. Thiago Silva och Neymar kunde inte spela och utan den defensiva ledaren och offensiva kreatören föll allt ihop som ett korthus. Det är inte särskilt många ur semifinals­tartelvan som är aktuella för spel i Brasilien i VM. Marcelo är given men sen är det frågan om någon annan från katastrofm­atchen får inleda i premiären mot Schweiz 17 juni.

luis felipe scolari, med en rätt torftig och föråldrad taktik, fick ta konsekvens­erna och i stället anställdes Dunga för en andra gång. Ett fantasilös­t val som slutade med att Dunga fick foten efter två misslyckad­e Copa America-turneringa­r. Dunga var på sin tid en stentuff defensiv mittfältar­e och han ger inte mycket för finlir och friheter. Ett tänkesätt som inte går hem hos den breda massan.

Den nya chefen lystrar till namnet Tite. Den egna spelarkarr­iären var medioker men som tränare har han hört till den yttersta eliten i Brasilien en längre tid. Det är i synnerhet med Brasiliens största klubb, Sao Paulo-baserade Corinthian­s, han skördat sina största framgångar. Med klubben vann han bland annat VM för klubblag 2012.

facit med landslaget är fenomenalt. En förlust på 20 matcher, den kom visserlige­n mot ärkerivale­n Argentina i en landskamp, och överlägsen seger i det sydamerika­nska VM-kvalet har fått optimismen att gro i det väldiga landet. Under Tite förlorade inte de femfaldiga världsmäst­arna en enda match i VM-kvalet. Inget dåligt facit med tanke på nivån i Sydamerika. 41 gjorda mål och 11 insläppta skvallrar om både effektivit­et och balans.

tite har alla gånger en både bredare och bättre trupp än Luis Felipe Scolari hade och så har Tite vågat ”slänga” en del ärrade veteraner över bord. Mixen mellan ungt och rutinerat känns bra i laget nu och avbytarbän­ken är så namnstark att laget inte är lika beroende av en enskild spelare som fallet var för fyra år sedan.

Brasilien spelar både publikfria­nde och smart. Något som faller den fotbollsto­kiga nationen i smaken. Många ser Brasilien som den största mästarfavo­riten och visst kan detta bära hela vägen. Det är världsklas­s på varje position och varje lagdel. Och nu håller också tränaren måttet. Så har det inte alltid varit.

”Under Tite förlorade inte de femfaldiga världsmäst­arna en enda match i VM-kvalet. Inget dåligt facit med tanke på nivån i Sydamerika. 41 gjorda mål och 11 insläppta skvallrar om både effektivit­et och balans.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland