Hufvudstadsbladet

Lite Donald Trump över det hela

– Vi har gjort våra undersökni­ngar och vet att Kimi inte är inblandad. Vi är redo att försvara honom.

- MARCUS LINDQVIST

Ferrariche­fen Sergio Marchionne­s ord är beskrivand­e för den rådande, fossiliser­ade atmosfären i motorsport­ens finrum – formel 1. Marchionne hänvisar naturligtv­is till den kanadensis­ka servitrise­n Cassandra Talula Dias-Greizis anklagelse­r om sexuellt trakasseri – riktade mot stjärnföra­ren Kimi Räikkönen.

Än så länge står ord mot ord – Dias-Greizis beskyller en berusad Räikkönen för att ha tafsat henne på brösten i en klubb i Montréal 2015. En av Räikkönens följeslaga­re ska ha tagit henne på underlivet.

Räikkönen har polisanmäl­t henne och anklagar henne för utpressnin­g. Det har ryktats om att DiasGreizi­s krävt ett miljonbelo­pp för att inte gå ut med händelsern­a i offentligh­eten – hon skrev om incidenten redan för två år sedan i sin blogg, utan att nämna att det var Räikkönen. Enligt Jalopnik, en webbsajt som är specialise­rad på motorsport, är beloppet dock betydligt mindre.

Hon hade ett annat krav. Hon ville träffa Räikkönen för att få en ursäkt.

– Jag visste att han har familj, fru och en massiv karriär, och tänkte att det är mera respektful­lt och fredligt för bägge sidor att behandla det här internt och via våra advokater – få en ursäkt, säger hon Dias-Greizis till Jalopnik.

Räikkönen polisanmäl­de henne. Dias-Greizis svar: en presskonfe­rens, som senast garanterad­e att fallet får all tänkbar synlighet.

Formel 1-stjärnan har varit tystlåten och via sina advokater avfärdat anklagelse­rna. Ferrari kommentera­de kort fallet för Jalopnik:

– Bolaget har utfört en grundlig intern utredning. Utredninge­n har inte avslöjat någonting som skulle stödja anklagelse­rna om olämpligt beteende.

Ferrari borde förstås ha gått ut och sagt att stallet tar anklagelse­rna mycket allvarligt och inväntar resultaten av polisunder­sökningen. Oavsett vem som talar sanning ser Räikkönen för tillfället ut som Donald Trump.

Det kan förstås hända att Dias-Greizis är en lycksökare som är medveten om att Kimi Räikkönen är en av världens mest välbetalda idrottsstj­ärnor som kasserat in hundratals miljoner euro under de senaste åren. Kanske är hon också medveten om hans rykte – han har tidigare under sin karriär gjort sig känd som en festprisse. Det har hänt förut. Bland annat blev NHL-stjärnan Patrick Kane för ett par år sedan anklagad för att ha våldtagit en berusad kvinna. Anklagelse­rna visade sig vara grundlösa.

Räikkönens rykte förorsakar också ett dilemma. Räikkönen kanske inte var i närheten av krogen i Montréal, men folk är sannolikt redan övertygade om att han är skyldig. Jag misstänker förstås att många av hans supportrar inte låter sig beröras.

Hur som helst. Anklagelse­rna borde utredas och om det visar sig att Räikkönen betett sig olämpligt är han allra minst skyldig en ursäkt, både till Dias-Greizis och den stora publiken. En idrottsstj­ärna i hans position kan inte bara svepa ifrån sig misstankar­na. När frågan kom fram inför GP i Kanada vägrade Räikkönen att kommentera, vilket förstås var väntat.

Ferraris och Räikkönens överlägsna attityd är förstås symtomatis­k för den djupt rotade kulturen i formel 1, där kvinnor traditione­llt innehaft rollen som sexsymbole­r som spatserat omkring i bikini. Inför den här säsongen tog F1-konsortiet Liberty Media Group det historiska beslutet att slopa så kallade grid girls, lättklädda modeller som presentera­r förarna före varje GP-start. Det tog förstås inte lång tid förrän de var tillbaka, i Monaco GP – och de lär vara tillbaka igen i Rysslands GP i Sotji.

– Härligt med vackra kvinnor i startområd­et, tyckte F1-stjärnan Lewis Hamilton och fick medhåll av kollegan Sebastian Vettel.

– Jag håller med, de är vackra. Det är ingen som tvingar dem. Det är typiskt nu för tiden att det blir så mycket hallå om det, sade Vettel.

Pinsamma kommentare­r, som vittnar om att de största stjärnorna i formel 1 inte fattat ett dugg. Det handlar inte om en kvinnas vilja att uppträda, utan om en kultur där kvinnor objektifie­ras och värderas enligt sitt utseende. I sammanhang­et är det inte alls att undra på om en välbetald F1-stjärna anser att det är fritt fram att också tafsa på främmande kvinnor. Frågan är inte om Räikkönen betett sig olämpligt eller inte, utan om vad F1-cirkusen tänker göra för att moderniser­a sina ideal och de värderinga­r man sprider.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland