Hufvudstadsbladet

Vettel har ny motor – men inte Räikkönen

Har Sebastian Vettel en stor fördel den här helgen? Tysken har fått en ny motor till Kanadas GP.

-

Kimi Räikkönen fortsätter däremot med den gamla. I Spanien tvingades Ferrari byta hans motor och det var inte planerat så Räikkönen föll ur den planerade rytmen. 1 000 km för tidigt. När stallets mekaniker undersökte drivkällan upptäckte de att det bara var ett elektriskt fel och att motorn inte blivit skadad och att den därmed kunde användas igen.

Än så länge är det inte klart när den finländska föraren får den nya och starkare motorn. Enligt den plan som Ferrari har kommer den enligt reglerna tredje och sista tillåtna motorn att sättas in efter sommaruppe­hållet lagom till de Belgien och Italien. Två banor där det krävs maximalt med hästkrafte­r.

Mercedes väntar

I början av veckan sade Mercedes att Valtteri Bottas och Lewis Hamilton också skulle få en ny men ett par dagar senare bestämde stallet att duon skall köra Kanadas GP med den gamla. Och det på en bana där det krävs ett kraftpaket till motor för att vinna.

Anledninge­n till att Mercedes behåller den gamla är att stallet är tveksamt om de uppdaterin­gar som gjorts håller den kvalitét som krävs. Det gäller inte bara för fabrikstea­met utan också Force India och Williams, som bägge kör med den tyska motorn. Innebär att Bottas och regerande mästaren Hamilton fortsätter med en motor som de kanske kört 18 träningspa­ss, definitivt sex kval och lika många lopp. Om inget går sönder visar det hur stryktålig­a de moderna F1-motorerna är. Nu väntar Mercedes i stället med bytet till nästa lopp, som är Frankrikes GP.

Obehaglig överraskni­ng

Finns också de som spekulerar att Mercedes inte gör bytet av en helt annan anledning. Stallet ”offrar” Kanada för att utnyttja de två veckorna till nästa lopp för att klämma ur ännu fler hästkrafte­r och ge Ferrari och Red Bull en obehaglig överasknin­g. Enligt de nya reglerna får stallet tekniskt uppdatera motorn bara två gånger på säsongen. En motor måste hålla sju lopp innan den får bytas utan straff.

Honda har också en ny motor – och den kommer kanske att avgöra om Red Bull väljer Honda eller fortsätter med Renault nästa år. För tillfället använder Toro Rosso Hondas motor. Red Bulls motorsport­chef Helmut Marko har sagt att stallet kommer att bestämma sig innan Österrikes GP som körs den 1 juli. Det beslutet kommer också att spela en roll då Daniel Ricciardo väljer stall 2019. Ingen större hemlighet att

de tre stora vill ha honom. Men han väntar och det är kanske också en del i hans taktik och rävspelet om den bästa bilen. Hamilton har fortfarand­e inte skrivit nytt kontrakt med Mercedes och det är oklart om Räikkönen får stanna i Ferrari. Kanadas GP, kl. 20.55. Tävlingen sänds direkt av CMore Sport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland