Hufvudstadsbladet

Simona Halep vann i Paris: ”Kan inte tro det”

Hon var i setunderlä­ge och med en blytung finalsvit bakom sig. Men tennisens världsetta Simona Halep vände mot Sloane Stephens och tog sin första grand slam-titel i Franska mästerskap­en.

-

– Det är otroligt, säger hon efter setsiffror­na 3–6, 6–4, 6–1.

Rumänskan lade känslosamt ansiktet i händerna på centercour­ten Philippe-Chartrier i Paris efter den inslagna matchbolle­n. 26-åringen från Constanta, världsetta under den större delen av både 2017 och 2018, hade aldrig vunnit en grand slam-titel före lördagseft­ermiddagen­s triumf.

– Jag kan inte tro det. Jag har drömt om det här sedan jag började spela tennis, säger hon i segerinter­vjun på innerplan.

Tre förlorade finaler

Efter två finalförlu­ster just i Paris (2014 och 2017) samt en i Australian Open i Melbourne (2018) har hon nu vunnit en av tennisvärl­dens fyra mest prestigefy­llda titlar.

– Jag försökte bara att inte upprepa de senaste åren, säger Halep.

Men den historiska segern var långt ifrån självklar. Amerikansk­a världstian och regerande US Openmästar­en Sloane Stephens var dominant i första set som hon säkert vann med 6–3.

25-åringen från Florida inledde andra set med att bryta världsetta­ns serve, men sedan hände något. Halep hittade tillbaka till ett sedvanligt kraftfullt spel, tog över, och bröt tillbaka till 2–2 och tog hem setet med 6–4.

Först på 40 år

– Det är alltid svårt att spela mot henne (Stephens), jag försökte bara slappna av, säger hon.

I tredje set tog sedan Halep kommandot direkt och gick fram till 3–0. Stephens vaknade till i fjärde gamet men Halep lyckades ändå gå fram till en 4–0-ledning. Efter ett par bollar som bjöd på blixtrande tennis i tvåtimmars­bataljen i en solig fransk huvudstad.

Stephens, som inför årets turnering inte tagit sig längre än till den fjärde omgången på Roland Garros-gruset, fick trots en fin insats se sig resultatmä­ssigt utklassad i tredje set. Halep servade in sin första matchboll till 6–1.

– Inte den trofé jag ville ha, men den är fin ändå, säger Sloane Stephens med silverfate­t i famnen från innerplan.

Efter matchslute­t klev Halep upp på läktaren för att krama om sin familj och sina vänner. På plats fanns också 63-åriga Virginia Ruzici, mästare i Paris 1978, och senaste rumänska grand slam-singelsegr­are före Halep.

– Jag vill tacka er, och den franska publiken. Jag hoppas spela fler finaler här. Det är min favoritban­a, säger Simona Halep.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/CHRISTOPHE SIMON ?? Simona Halep tog sin första grand slam-titel efter tre förlorade finaler.
FOTO: LEHTIKUVA/CHRISTOPHE SIMON Simona Halep tog sin första grand slam-titel efter tre förlorade finaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland