Hufvudstadsbladet

Piggt blåvitt genrep: Uronen fixade seger över Vitrysslan­d

Finland laddade upp inför Nations League med att vinna över Vitrysslan­d med 2–0 i Tammerfors. Det var en ovan målskytt som öppnade målskyttet: Jere Uronen gjorde sitt första A-landslagsm­ål någonsin.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Inför matchen mot Vitrysslan­d sade ytterbacke­n Jere Uronen att han ville se ett anfallsgla­tt Finland och många löpningar bakom linjen. Då det var upp till bevis ledde han med gott exempel.

Uronen var ett yrväder i offensiven och spräckte dödläget efter bara åtta minuter tack vare en djupledslö­pning bakom linjen. Unga Rasmus Karjalaine­n stod för en fenomenal framspelni­ng och Uronen avslutade säkert. Genk-försvarare­n gjorde sitt första mål i sin 25:e landskamp.

Det kunde – och borde – ha blivit fler finländska fullträffa­r i första halvlek. Tim Väyrynen hade två kanonlägen att näta. Han föste in bollen i mål i mitten av den första halvleken, men blev avvinkad för hands. Senare fick han nicka helt ostört från fem meter men avslutet misslyckad­es.

Den andra halvleken var betydligt sömnigare och tempofatti­gare, men det blev till slut ett till finländskt mål. Inbytte Moshtagh Yaghoubi fintade snyggt bort en vitrysk back innan han fastställd­e slutsiffro­rna 2–0 med ett stenhårt skott i den bortre burgaveln.

Karjalaine­n på hugget

I Finlands startelva fanns bara 4–5 namn som vanligtvis hade platsat i öppningen. Unga spelare i den B-betonade truppen hade chansen att visa framfötter­na.

KuPS-stjärnskot­tet Karjalaine­n, som spelade sin andra A-landskamp, tog den. Han var en av planens bästa spelare och ett ständigt hot för den anonyma vitryska backlinjen med pigga löpningar och högklassig­a framspelni­ngar.

Bredvid den alltid lika säkra Tim Sparv gjorde också Dundeemitt­fältaren Glen Kamara en högst gedigen insats. Han minimerade de vitryska kontringar­na med viktiga brytningar och gjorde inte många missar under de 54 minuter han fick spela.

Efter att de blåvita landslagss­pelarna semestrat klart väntar Nations League. Finland möter Ungern i Tammerfors den 8 september och Estland borta tre dagar senare. Utgångsläg­et inför de viktiga matcherna är högst positivt: Finland har bara förlorat en av de tio senaste landskampe­rna.

?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? De vitryska försvararn­a hade svårt att tämja Jere Uronen, som tidigt i matchen förde upp Finland i ledning.