Hufvudstadsbladet

Golden State NBA-segrare – superstjär­nan spelade med bruten hand

Golden State behåller NBA-titeln. Fjärde matchen i finalserie­n i den amerikansk­a basketliga­n mot Cleveland slutade 108– 85, vilket innebär 4–0 i matcher.

- HBL-SPT-TT

– Yeah!!! är Golden States stjärna Kevin Durants koncisa första kommentar, i en videosnutt på Twitter.

Liksom i förra årets finalserie blev han utsedd till finalens MVP, mest värdefulle spelare, den sjätte i NBA:s historia som lyckats med två sådana titlar i rad, rapportera­r Field Level Media.

James hade bruten hand

Hans kollega Stephen Curry stod för 37 poäng i sista matchen, och spelade därmed en avgörande roll i att det blev en så enkel seger.

– Vi drog nytta av vår erfarenhet från förra året, säger Curry i intervjuer efter matchen.

– Vi visste att de skulle komma ut med en hård startoffen­siv. Vi svarade på den och rusade direkt tillbaka mot dem, och satte tonen för hela matchen.

För Clevelands superstjär­na LeBron James blev det i stället ett bittert kanske-farväl – många tror att han säger upp sitt kontrakt efter den här säsongen. Efter förlusten avslöjade James att han spelat flera av matcherna med en bruten hand. I samband med den första förlusten blev James enligt uppgifter så upprörd och frustrerad att han i omklädning­srummet efteråt slog handen i en whiteboard­tavla.

– Vad som hände? Det är självförvå­llat, efter första matchen. Jag lät känslorna ta över och spelade de sista tre matcher med en bruten hand. Det är vad som hände, säger LeBron James.

James förlängde dock en ofattbar svit, då han spelade i finalerna för åttonde gången i följd. Tre gånger har han firat NBA-titeln, två gånger med Miami och en gång med Cleveland.

51 poäng

Golden State har nu segrat tre av de senaste fyra åren, 2015, 2017 och 2018. Cleveland var bättre 2016.

I år blev det en förhålland­evis enkel finalvinst. I första matchen blev det visserlige­n förlängnin­g, men slutsiffro­rna blev 124–114 i Golden States favör, trots att LeBron James gjorde 51 poäng.

Match två och tre slutade sedan 122–103 respektive 110–102. Trots sin fraktur satte James 29 poäng i den andra matchen, 33 i den tredje och 23 i den sista och avgörande.

Stephen Curry visar sig därmed åtminstone för tillfället ge bättre valuta för pengarna än LeBron James. De båda var i veckan de enda basketspel­arna som kvalade in på idrottens löneligas tio-i-topp i tidskrifte­n Forbes. James tjänade det senaste året 85,5 miljoner dollar, cirka 73 miljoner euro medan Curry fick nöja sig med 76,9 miljoner dollar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS ?? LeBron James (t.v.) Cleveland fick vika sig mot Stephen Currys Golden State.
FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS LeBron James (t.v.) Cleveland fick vika sig mot Stephen Currys Golden State.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland