Hufvudstadsbladet

Starkare än en kula

- Yle

■ Fotografen Saeid Sadeghi är en av Irans mest framståend­e krigsjourn­alister. Han tog några av de mest uppmärksam­made bilderna av Iran-Irak-kriget (1980–1988) och samarbetad­e med iranska staten för att lyfta fram den väpnade konflikten som ett heligt krig. Många av hans bilder användes som krigspropa­ganda. Det blev bilder som skickade tusentals pojkar in i döden.

I Iran var, och är, propaganda en massindust­ri. Det heliga försvaret mot islams fiende fungerar som en motor i landet – både politiskt och ekonomiskt. En del av detta är byggt kring Sadeghis fotografie­r. Det här gör också att han på ett unikt sätt kan berätta om kriget, varför tusentals unga iranier frivilligt lämnade sina hem för att delta i kriget som följde snabbt efter den iranska revolution­en 1979.

Saeid berättar hur martyrdöde­n blev ett supervapen i konflikten. Den militära kampen såldes in med känsloladd­ade och manipulati­va bilder. Samtidigt lockade man med berättelse­r om hjältemod och den plats i paradiset som väntade den som dött i kriget. Saeids och andras bilder av kriget fick berätta en sentimenta­l historia där döden normaliser­ades till en del av det dagliga livet.

Dokumentär­en berättar om Saeids psykologis­ka resa i dag och hans sökande efter försoning. Han åker tillbaka till de platser och möter de personer han fotografer­ade för mer än trettio år sedan. En del av processen är att skapa en ny samling fotografie­r – en samling som kastar nytt ljus över krigets grymhet.

En dokumentär av Maryam Ebrahimi. Yle fem 22.35

 ?? FOTO: ZARE ZAREI ?? Saeed Sadeghi är Irans mest kända krigsfotog­raf och hans bilder användes som propaganda under kriget mellan Iran och Irak.
FOTO: ZARE ZAREI Saeed Sadeghi är Irans mest kända krigsfotog­raf och hans bilder användes som propaganda under kriget mellan Iran och Irak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland