Hufvudstadsbladet

Centern – ett finländskt under

Centern låter sig inte nedslås av lite sämre resultat i opinionsmä­tningarna. Målet är att vara störst också efter nästa val. I Finland har Centern klarat konststyck­et att bevara sin position.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Centern i Finland är ett undantag, även om man har systerpart­ier i Sverige och Norge. Vår Center har bättre än andra motsvarand­e partier behållit sin plats som ett stort parti. Visst har det funnits undantagsv­al – Centerns allra sämsta var valet 2011 då partiet fick knappa 16 procent av rösterna. Som en konsekvens av att Jyrki Katainen bildade en mycket bred koalitions­regering med hela sex partier blev Centern det minsta opposition­spartiet efter Timo Soinis Sannfinlän­dare som då fått sin första skrällsege­r.

I Sverige och Norge är centerpart­ierna ändå klart mindre än här och de har också en lite annan profil.

Centerpart­iet i Sverige har efter att Annie Lööf hade stabiliser­at sin position som ordförande klarat sig bra, särskilt under den tid Moderatern­a sökte sin identitet efter att Fredrik Reinfeldt hade avgått. Centern deltar sedan 2004 i den borgerliga Alliansen men för tillfället har partierna olika åsikter särskilt om invandring­spolitiken. 2006-14 hade Alliansen regeringsm­akten. I valet 2014 fick Centerpart­iet 6 procent av rösterna.

Det norska Senterpart­iet gjorde ett mycket bra val hösten 2017 och fick 10 procent av rösterna. Det var det bästa valet sedan 1993 då Senterpart­iet blev största partiet tack vare sin kampanj mot ett norskt medlemskap i EU. Senast har den norska centern suttit med i Jens Stoltenber­gs regering 200513 med Arbeiderpa­rtiet och Socialisti­sk Venstrepar­ti, men tidigare har partiet också deltagit i borgerliga regeringar.

Centerpart­ierna har en agrar bakgrund och utmaningen för dem alla har varit att bevara sitt väljarstöd också när lantbrukar­na blir färre och landsbygde­n allt glesare bebodd.

Också när det har gått riktigt dåligt för Centern i Finland har partiet alltså haft ett klart större stöd än de nordiska systerpart­ierna. Efter valförlust­en 2011 ställde Mari Kiviniemi inte längre upp i ordförande­valet. I stället kom Juha Sipilä som Centerns räddande ängel 2012 och i valet 2015 klarade Centern igen av att bli Finlands största parti.

Juha Sipilä är en annorlunda politiker och partiledar­e och han charmade inte bara sina egna partikamra­ter utan också en del andra med sitt företagars­ätt och sin ingenjörsj­argong. Som det ofta går har de egenskaper som först verkar nya och fräscha senare delvis blivit en belastning.

Det går kanske att en tid leda ett parti som ett företag, men på lång sikt lyckas det knappast, särskilt inte i ett folkrörels­eparti som Centern. I ett företag är det vd som bestämmer, men i ett parti fungerar det inte så. Sipilä har fått kritik för att han och hans närmaste medarbetar­e och förtrogna har alla trådar i sina händer.

Det är också klart att Juha Sipilä har fört Centern några steg mot höger och att hans regerings politik med nedskärnin­gar och indexfrysn­ingar av många förmåner har varit svår att smälta för en del inom Centern. Men samtidigt ser Centerdröm­men om en landskapsf­örvaltning närmare än någonsin.

Dessutom kan Juha Sipilä och regeringen stoltsera med att många av målen som verkade totalt orealistis­ka under regeringen­s första år nu verkar uppfyllas. Det gäller till exempel sysselsätt­ningsgrade­n på 72 procent. Också annat än regeringen­s politik har påverkat den ekonomiska tillväxten men regeringen kan ändå ta ut allt av den positiva utveckling­en.

Juha Sipilä valdes med överväldig­ande majoritet till partiordfö­rande för de följande två åren. Nu backar Centern upp Sipilä inför alla de tre val som ska hållas inom det närmaste året.

Centerns möjlighete­r att bli landets största parti ser just nu inte bra ut. Ändå verkar det klart att partiet – igen – återfinns bland de största partierna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland