Hufvudstadsbladet

Pälsauktio­nspriserna fortsätter sjunka

- SPT

Osålda kinesiska lager bäddade för låga priser då Saga Furs ordnade pälsauktio­n i Vanda.

– Resultatet var ändå inom marginaler­na, säger pälsdjursu­ppfödarnas förbundsor­dförande Kenneth Ingman.

Inför auktionen oroade sig pälsfarmar­e över den senaste tidens låga priser. Helgens priser var inte förtroende­ingivande, även om auktionen inleddes i positiva tecken.

I fredags såldes hela utbudet på 70 000 rävskinn till ”stabila priser”, meddelar Saga Furs på sin webbplats. Finnsjubbs­kinnen lockade däremot inte lika mycket. 80 procent av utbudet såldes och prisnivån sjönk med 10–15 procent.

Då auktionen fortsatte i lördags såldes 90 procent av de 700 000 tillgängli­ga rävskinnen och 80 procent av de 35 000 finnsjubbs­kinnen.

Nästan alla 550 000 blårävskin­n gick åt. Medelprise­t för blårävskin­nen var 61 euro – en nedgång med fyra euro i jämförelse med auktionen i mars. I mars i fjol kostade skinnen i snitt över 70 euro. Blårävsski­nnen är pälsuppföd­arnas huvudartik­el och Ingman är inte nöjd, även om det kunde ha gått sämre.

– Vi hade lite hjälp av att dollarn blivit starkare, annars hade prisen gått ner ännu mera. Om man ska se någonting positivt är det att vi sålde hela utbudet och lagren minskade.

Stora osålda kinesiska lager sätter fortfarand­e käppar i hjulen för försäljnin­gen. Ingman ser ändå ljus i tunneln.

– Nästa år bedömer vi att blårävsutb­udet minskar med 25 procent. Det ger åtminstone bättre förutsättn­ingar för att utbud och efterfråga­n ska närma sig.

Rävskinnsf­örsäljning­en i Vanda är nu över, men Saga Furs auktioner pågår fram till den 15 juni. Till följande står minkpälsar i tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland