Hufvudstadsbladet

Hållplats Östersundo­m är alltmer fjärran

Östersundo­m för en tynande tillvaro. Planläggni­ngen går inte framåt och nu blir också kollektivt­rafiken dyrare.

-

Snart tio år efter att Östersundo­m tvingades bli en del av Helsingfor­s är det inte mycket som tyder på huvudstade­ns vilja att verkligen ta hand om den nya stadsdelen. Det är åkrar och skog så långt ögat når. Planläggni­ngen står stilla och i området gäller byggförbud, vilket gör livet surt för invånare och företagare då framtiden är oviss. På detta kommer beskedet om dyrare kollektivt­rafik som drabbar de Östersundo­mbor som arbetar i Helsingfor­s och de stadsbor som arbetar i Östersundo­m – i daghem, skolor och vårdscentr­aler.

Helsingfor­sregionens trafik HRT gör som politikern­a säger. Politikern­a i Helsingfor­s och Esbo bestämde 2012 att västra delarna av Sibbo är i den nya biljettzon­en C. Helsingfor­s och Sibbo anser att det är rimligt och rätt att zonindelni­ngen i första hand bygger på avståndet till Helsingfor­s centrum. Redan 2012 slog man också fast grunderna för prissättni­ngen. För många skattebeta­lare och väljare blev verklighet­en tydlig förra veckan. Priset på Östersundo­mbornas månadskort nästan fördubblas.

Exakt hur många som drabbas av rejält dyrare kollektivt­rafik är oklart men det bor drygt 2 000 personer i Östersundo­m – den enda stadsdelen i Helsingfor­s som ligger utanför zonerna A och B. Östersundo­msällskape­t påpekar att området även i övrigt lider av sämre förbindels­er än övriga huvudstads­regionen. Busslinjer har slopats och försämrats. För närvarande, säger Östersundo­msällskape­t, finns inte heller en endaste linje i riktning Vanda. Det är märkligt då Östersundo­m och Vanda är i område C i förslaget till nya biljettzon­er.

Helsingfor­s som betalar stora summor för kollektivt­rafiken är mäktigt i HRT:s styrelse. Om politikern­a vill kan de justera zonerna och se över prissättni­ngen som nu hotar bli oskälig i förhålland­e till allt som pågår och särskilt inte pågår i Östersundo­m. Men nog kräver det snabba och kraftiga ryck. De nya zonerna gäller från och med början av nästa år. Dessutom… Utbildning­snämndens svenska sektion har skjutit fram sitt möte till den 26 juni. Tidigare i vår hette det att det här är mötet där de förtroende­valda diskuterar förslaget till servicenät­et i norra Helsingfor­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland