Hufvudstadsbladet

Putin och Xi gnuggar händer efter G7-osämjan

Kinas och Rysslands ledare skryter om utökat säkerhetss­amarbete vid sitt gemensamma toppmöte – där de visar enad front i kontrast till det stormiga G7-mötet i Kanada.

- TT/MATTIAS MäCHS

– Saker händer, konstatera­r Rysslands president Vladimir Putin om G7-mötet.

– Man måste hantera detta på ett lugnt sätt och utan någon som helst ironi, fortsätter han, enligt AFP, vid en presskonfe­rens i kinesiska Qingdao.

Där har han och den kinesiske presidente­n Xi Jinping hållit möte med sin säkerhetsp­olitiska sammanslut­ning SCO.

Xi gav ett varmt välkomnade till Pakistan och Indien, som för första gången deltar vid ett av organisati­onens möten sedan länderna blev medlemmar i fjol. Nykomlinga­rna gör SCO ännu starkare, fyllde Putin i.

Med i sammanslut­ningen, som kom till 2001, finns även de centralasi­atiska forna Sovjetrepu­blikerna Kazakstan, Kirgizista­n, Tadzjikist­an och Uzbekistan. Även Irans president Hassan Rohani, vars land söker medlemskap och för närvarande har observatör­sstatus, har deltagit vid mötet.

I en illa dold markering mot USA betonade Kinas president vikten av globalt samarbete och varnade för handelspro­tektionism.

– Vi bör rata Kalla kriget-mentalitet­en och konfrontat­ion mellan block, och motsätta oss försök att eftersträv­a total säkerhet för enskilda på bekostnad av andra, för att i stället uppnå säkerhet för alla, tillade Xi.

Kina och USA har inte lyckats komma någon vart i förhandlin­gar för att undvika ett handelskri­g, sedan de hotat varandra med ökade tullar.

Inga sura miner visades upp mellan SCO:s medlemslän­der under deras två dagar långa möte, trots att flera olösta dispyter bubblar under ytan.

Indien är till exempel rejält irriterat över att Kinas massiva infrastruk­turprojekt i regionen delvis genomförs på omtvistat territoriu­m i Pakistan, Indiens ärkefiende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland